Τα όσα διαδραματίστηκαν σήμερα το πρωί στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Περικλής Μαντάς, δεν έφεραν μόνο ενώπιον των ευθυνών του απέναντι στους παραγωγούς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά αποκάλυψαν τα όσα έχουν γίνει και που δεν έχουν καμία ουσιαστική, τεχνοκρατική τεκμηρίωση από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ. Όπως κατέδειξαν και την… τρικυμία του Γιώργου Γεωργαντά για αυτά τα οποία έχει πράξει -ως άλλος Αποστόλου- “ναρκοθετώντας” όπως έχουν αναφέρει οι παραγωγοί το μέλλον του προϊόντος κάνοντας την Ελιά Καλαμών συνώνυμο με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Το μεγάλο διακύβευμα του… λάθους φανερώθηκε σε κάθε έκφανση από τον Βουλευτή Μεσσηνίας που πέρα από τα όσα διαμορφώνει αυτή η απόφαση -ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου- δημιουργεί σοβαρές συνθήκες εκμετάλλευσης του προϊόντος από τις τρίτες χώρες. Ο κ. Μαντάς δε με σειρά εγγράφων αποκάλυψε τα… άλλα κόλπα του κ. Γεωργαντά καθώς οι πλέον αρμόδιες επιτροπές χτυπούσαν καμπανάκι πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την προστασία του ΠΟΠ προϊόντος, αναφέροντας όλο το ιστορικό των… αυγουστιάτικων συνεδριάσεων και το καμπανάκι που χτυπούσε για την κερκόπορτα που άνοιγε στις τρίτες χώρες.

Featured Image

Χωρίς καμία πρόταση για το ΠΟΠ, χωρίς να αναφέρει ούτε ίχνος στρατηγικής ο κ. Γεωργαντάς στάθηκε σε μια επιχειρηματολογία των ποσοτήτων -κάτι που δεν ισχύει για το ΠΟΠ προϊόντα- και αυτό ήταν που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση κάνοντας λόγο πως δεν υπάρχει “…καμία πολυτέλεια για μεταβατικό χρόνο κι εμείς οφείλουμε να καλύψουμε με το εθνικό μας προϊόν” δείχνοντας ότι οι διαβουλεύσεις που έγιναν ήταν…. προσχηματικού τύπου και οι αποφάσεις σχεδόν… δρομολογημένες.

Στη δευτερολογία του ο κ. Μαντάς κατέδειξε την εκμετάλλευση που υφίσταται το προϊόν και το πλέον κορυφαίο brand name της Καλαμάτας ήδη από τις τρίτες χώρες και το πως αυτή η απόφαση Γεωργαντά τους δίνει επιπλέον αυτό το περιθώριο, δείχνοντας μια σειρά από προϊόντα που κυκλοφορούν στον κόσμο… άνετα με την ονομασία Καλαμάτα. “Το Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ είναι άυλο περιουσιακό στοιχείο των Μεσσήνιων παραγωγών και δεν δικαιούται κανένας να το εκχωρεί” υπογράμμισε ο κ. Μαντάς καυτηριάζοντας και τα λόγια του Υπουργού πως όταν τους είχε καλέσει στο Υπουργείο και τους έλεγε πως μόνο οι Μεσσήνιοι έχουν πρόταση.