Την άμεση αναστολή ή την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ που καλούνται να καταβάλλουν για το 2019 οι αγρότες- ποσό που δεν πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια καθώς είχε ανασταλεί για 5 χρόνια η καταβολή του-ζητά με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Γιάννης Λαμπρόπουλος.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ Κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Όπως είναι γνωστόν, το έτος 2018, έληξε η πενταετής περίοδος αναστολής της καταβολής του τέλους επιτηδεύματος, των 650 ευρώ, για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι αγρότες υποχρεούνται στην καταβολή του συγκεκριμένου τέλους για τα εισοδήματα του 2019 και εφεξής.

Το τέλος επιτηδεύματος, καταβάλλεται μια φορά τον χρόνο και αφορά όλους τους αγρότες, όσους έχουν βιβλία εσόδων-εξόδων και δηλώνουν βασική ενίσχυση άνω των 5000 ευρώ ή καθαρό εισόδημα, από πωλήσεις αγροτικών προϊόντων άνω των 15.000 ευρώ, με εξαίρεση για όσους διαμένουν σε κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων.

Featured Image

Επειδή, οι αγρότες έχουν έντονα πληγεί οικονομικά τα τελευταία χρόνια, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, μείωσης των τιμών στα προϊόντα τους, όπως για παράδειγμα στο ελαιόλαδο και τώρα με την πανδημία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Πρόκειται να εξετάσει την άμεση αναστολή ή την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης, που υποχρεώνει τους αγρότες, στην ετήσια καταβολή του τέλους των 650 ευρώ;

Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Δ. Λαμπρόπουλος