Από το Σύνδεσμο Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΣΕΑΣ) Νομού Πέλλας, εστάλη επιστολή προς τον ΥπΑΑΤ κ. Γεώργιο Γεωργαντά , η οποία κοινοποίηθηκε και στους, Υφυπουργό οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο ,  ΓΓ ΥΠΑΑΤ κο Μπαγινέτα Κων/νο, Πρόεδρο ΕΛΓΑ Λυκουρέντζο Ανδρέα, τους βουλευτές Πέλλας , Καρασμάνη Γεώργιο, Σταμενίτη Διονύσιο, Βασιλειάδη Βασίλειο(Λάκη), και Τζάκρη Θεοδώρα, καθώς και στους βουλευτές Ημαθίας ,Τσαβδαρίδη Λάζαρο και Μπαρτζώκα Αναστάσιο, αλλά και στους αντιπεριφερειάρχες Πέλλας και Ημαθίας όπως και στην ΕΘΕΑΣ , στην οποία επιστολή αναφέρει αναλυτικά:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕΑΣ

Το 2023 έχουμε γίνει αποδέκτες των έντονων προβληματισμών των αγροτών της περιοχής μας καθώς βλέπουν για ακόμη μια φορά τους κόπους τους να καταστρέφονται. Με δεδομένο ότι είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά που οι αγρότες της Πέλλας και Ημαθίας- παραγωγοί φρούτων (πυρηνόκαρπων) αντιμετωπίζουν τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους και κατά συνέπεια να βλέπουν τη συρρίκνωση του εισοδήματος τους.

Οι δυσμενείς καταστάσεις των τελευταίων ετών :

α) υψηλές θερμοκρασίες.

β) ο παγετός

γ) έντονες βροχοπτώσεις

έχουν οδηγήσει τους δενδροκαλλιεργητές σε απόγνωση.

α) Στη φετινή χειμερινή περίοδο 2022-2023 οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον χειμώνα, ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να επηρέασαν τη βιολογία και την παραγωγή των πυρηνόκαρπων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί η συσσώρευση ψύχους στον κάμπο της Πέλλας και Ημάθιας ήταν σε χαμηλά επίπεδα και παρόμοια σχεδόν με το έτος 2020. Οριακά φαίνεται να έχουν καλυφτεί οι απαιτήσεις ψύχους για τα πυρηνόκαρπα και γιγαρτόκαρπα και ως εκ τούτου ενδέχεται η ζημία να μην ξεπερνάει το είκοσι της εκατό.

β) Στις 13/03 και στις 14/03 στον κάμπο της Πέλλας και Ημαθίας σημειώθηκαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένη χρονική διάρκεια οι οποίες ξεπέρασαν τους -3 οC.

Δεδομένου ότι τα πυρηνόκαρπα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο ανθοφορίας-πτώσης κάλυκα, είχε κατά συνέπεια την μη φυσιολογική ανάπτυξη των καρπών και την ύπαρξη του φαινομένου της καρπόπτωσης (ΠΑΓΕΤΟΣ)

γ) Παράλληλα τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν κατά τόπους τις δενδρώδεις καλλιέργειες στην περίοδο της ανθοφορίας (βροχόπτωση) είχε ως αποτέλεσμα τη μη σωστή ολοκλήρωση της ανθοφορίας.

Τα ανωτέρω στοιχεία, εμείς ως συλλογικά ενεργούντα νομικά πρόσωπα, τα έχουμε καταγράψει και σας επισημαίνουμε ότι απώλεια παραγωγής δεν θα έχουμε μόνο από την πορεία συσσώρευσης ψύχους ή την βροχόπτωση, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον παγετό που προήλθε.

Θα θέλαμε ως εκ τούτου να σας ενημερώσουμε ότι ένας διαχωρισμός κατά περιοχές (το μικροκλίμα διαφέρει), καλλιέργειες και ποικιλίες θα είναι κατ εξοχήν λανθασμένος. Καθώς κατά τόπους έχουν συμβεί όλα τα ανωτέρω φαινόμενα που έχουν συμβάλει στη μείωση της παραγωγής.

Δεν είμαστε επαίτες και δεν αποσκοπούμε στην στήριξη της απώλειας εισοδήματος από τα deminimis ΔΙΟΤΙ σε ένα κράτος δημοκρατικό με θεσμούς και κανόνες εφαρμόζοντας τον νόμο (ν.4235/2014 άρθρο 71) επικρατεί πάντα η δικαιοσύνη χωρίς διαχωρισμούς και γι αυτό τα εξατομικευμένα πορίσματα προέχουν πάντα σε τέτοιες καταστάσεις.

Κατόπιν τούτου, αιτούμαστε με όλον τον σεβασμό από τον ασφαλιστικό μας Φορέα (ΕΛΓΑ) να κάνει αναγγελία για όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες (Ροδάκινα επιτραπέζια, νεκταρίνια, βιομηχανικά ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια, λωτοί, ακτινίδια, μήλα και αχλάδια) και να μας δώσει το δικαίωμα εάν και εφόσον έχουμε υποστεί ζημίες να μπορούμε να κάνουμε Δηλώσεις!

Με εκτίμηση,

ΣΕΑΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ