Η βιομάζα θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη ιδιαίτερα υψηλών ενεργειακών απαιτήσεων, σύμφωνα με το λεγόμενο «Πακέτο του Πάσχα» της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο στοχεύει στη χρήση γεωργικών πρώτων υλών για την παραγωγή ενέργειας ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία .

Το Πασχαλινό Πακέτο για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανέφερε ότι η προώθηση της βιομάζας πρέπει να «επικεντρωθεί περισσότερο σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής υψηλής ευελιξίας με φορτίο αιχμής».

Τα νέα μέτρα παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ την Τετάρτη (6 Απριλίου).

Με την τροποποίηση του νόμου περί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γνωστό ως EEG, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι η βιοενέργεια χρησιμοποιείται σε καταστάσεις όπου η ζήτηση για ενέργεια είναι ιδιαίτερα υψηλή, ώστε οι βασικές προμήθειες από λιγότερο ευέλικτες πηγές ενέργειας να μπορούν να συμπληρωθούν βραχυπρόθεσμα.

Το πακέτο έλεγε επίσης ότι «η βιοενέργεια θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα πλεονεκτήματά της ως αποθηκευόμενη πηγή ενέργειας που εξυπηρετεί το σύστημα». Ωστόσο, η δυσκολία αποθήκευσης ηλιακής και αιολικής ενέργειας αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αν και αυτό σημαίνει ότι η βιομάζα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον για να αντισταθμίσει τις αδυναμίες άλλων πηγών ενέργειας, μια πιο στοχευμένη χρήση πιθανώς αποσκοπεί επίσης να διατηρήσει υπό έλεγχο τη συνολική ποσότητα βιομάζας που καίγεται.

Αντίστοιχα, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει «τη βιομάζα περιορισμένων πόρων» στο μέλλον ειδικά «σε τομείς που είναι δύσκολο να απελευθερωθούν από τον άνθρακα, όπως οι μεταφορές και η βιομηχανία».

Ενεργειακή ανεξαρτησία έναντι επισιτιστικής ασφάλειας

«Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να γίνει η καλύτερη χρήση της πολύτιμης και σπάνιας βιομάζας για το συνολικό σύστημα», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Cem Özdemir σε δήλωση.

Τα σχέδια είναι μια συμβιβαστική λύση για τη χρήση της βιομάζας, η οποία θεωρείται από καιρό αμφιλεγόμενη αλλά καθίσταται ολοένα και πιο αναγκαία λόγω των ενεργειακών ελλείψεων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Όσοι είναι υπέρ της χρήσης βιομάζας ως πηγή ενέργειας υποστηρίζουν ότι η παραγωγή πρέπει τώρα να αυξηθεί για να αποφευχθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παράδειγμα, έχει διπλασιάσει τους στόχους της για την επέκταση της εγχώριας παραγωγής βιοαερίου ως μέρος του σχεδίου «REPowerEU» που δημοσιεύτηκε στις αρχές Μαρτίου για να κάνει το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης πιο ανθεκτικό.

Η ένωση αγροτών της Γερμανίας, η DBV, ευνοεί επίσης μια τέτοια επέκταση, αλλά πιστεύει ότι τα μέτρα που προβλέπονται στο πακέτο του Πάσχα δεν φτάνουν αρκετά μακριά.

«Παρόλο που το βιοαέριο είναι πιο επειγόντως απαραίτητο για την ασφάλεια του εφοδιασμού από ποτέ, η πρόταση EEG επιβραδύνει την παραγωγή γεωργικού βιοαερίου», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της DBV Bernhard Krüsken.

Σύμφωνα με δήλωση του Γερμανικού Συνδέσμου Βιοενέργειας, το σχέδιο της κυβέρνησης αφήνει «τη δυνατότητα της βιοενέργειας (…) να μειώσει την ανάγκη για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων αχρησιμοποίητη».

Featured Image

Ωστόσο, εκείνοι που συνήθως επικρίνουν τη βιομάζα κάμπτουν τις αρχές τους και ζητούν η πηγή ενέργειας να χρησιμοποιείται πλέον κυρίως για την παραγωγή τροφίμων και όχι για αγροκαύσιμα. Η απώλεια προμηθειών από την Ουκρανία και τη Ρωσία και η μείωση της καλλιεργήσιμης γης είναι αυτά που τις έκαναν πιο ευέλικτες.

Η βιομάζα ως πολύτιμο αγαθό

Ο Johann Rathke της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF είπε στην EURACTIV Γερμανίας ότι η παραγωγή τροφίμων και η προστασία των φιλικών προς το κλίμα και της βιοποικιλότητας αγρανάπαυσης πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι της παραγωγής αγροκαυσίμων.

Εν όψει πιθανών ελλείψεων τροφίμων σε μέρη του κόσμου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η παραγωγή τροφίμων πρέπει να ενισχυθεί, πρόσθεσε ο Ράθκε.

Αντί να μετατρέπεται εκ νέου η αγρανάπαυση οργανική γη σε καλλιεργήσιμη γη, η υπάρχουσα καλλιεργήσιμη γη θα πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο για παραγωγή τροφίμων αντί για ζωοτροφές και βιοαέριο, είπε ο ειδικός του WWF. Μια παρόμοια πρόταση συζητείται αυτή τη στιγμή σε επίπεδο ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μάλλον απροβλημάτιστο, ωστόσο, όπου χρησιμοποιείται βιοαέριο χωρίς πρόσθετη κατανάλωση γης, για παράδειγμα με τη χρήση υπολειμματικών υλικών που ούτως ή άλλως παράγονται.

Η διχοτόμηση σχετικά με την παραγωγή βιοαερίου αντικατοπτρίζεται και στη στάση του Υπουργού Γεωργίας Özdemir.

«Το βιοαέριο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επιτάχυνση της επειγόντως αναγκαίας ενίσχυσης της ενεργειακής μας αυτάρκειας και στη διευκόλυνση της μετάβασης της θερμότητας στις αγροτικές περιοχές», είπε σε δήλωση σχετικά με τη μεταρρύθμιση του EEG.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ωστόσο, ο Özdemir τόνισε ότι αντί να χρησιμοποιείται για ζωοτροφές ή παραγωγή ενέργειας, η διαθέσιμη βιομάζα πρέπει να χρησιμοποιείται κυρίως ως ανθρώπινη τροφή.

Ευκαιρίες εισοδήματος

Εκτός από τα θέματα ενεργειακής πολιτικής, το Πασχαλινό Πακέτο συμβάλλει επίσης στη διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση της δημιουργίας αξίας στις αγροτικές περιοχές, είπε ο Özdemir, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει εργαστεί για να διασφαλίσει ότι υπάρχει περαιτέρω χρηματοδότηση για υπάρχουσες μονάδες βιοαερίου για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ύπαρξής τους.

Το πακέτο προωθεί επίσης τα λεγόμενα γεωργοφωτοβολταϊκά συστήματα, φωτοβολταϊκά συστήματα σε καλλιεργήσιμη γη. Αυτά μπορούν να δημιουργήσουν πρόσθετες πηγές εισοδήματος στις αγροτικές περιοχές, είπε ο Özdemir.

Ο σύλλογος αγροτών, ωστόσο, ήταν λιγότερο αισιόδοξος για αυτό, επικρίνοντας την έλλειψη οικονομικών προοπτικών για τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων βιοαερίου. Τα φωτοβολταϊκά πρέπει «να λαμβάνουν χώρα κυρίως σε στέγες για να διατηρηθεί η γεωργική γη όσο το δυνατόν περισσότερο», ανέφερε η ένωση.

Πηγή:Euractiv