Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στο Νομό Άρτας Χρήστος Γκόκας μαζί με  Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, σχετικά με την αδικαιολόγητη ταλαιπωρία και επιβάρυνση των αγροτών από το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, λόγω λανθασμένου χαρακτηρισμού της αποζημίωσης ως επιδότηση και των επενδυτικών ενισχύσεων ως έσοδο.

Αναλυτικά αναφέρουν ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλοντας να βοηθήσει τους αγρότες, έστω και κατά ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με την οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί από την πανδημία, τους κατέβαλε αποζημιώσεις αξιοποιώντας εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους.

Η ΑΑΔΕ, όμως από τη πλευρά της, απόλυτα εσφαλμένα θεωρεί τα ποσά αυτά ως επιδότηση και εισόδημα, κατά συνέπεια οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος που θα ξεπεράσουν τις 5.000 € θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν βιβλία εσόδων-εξόδων, για τουλάχιστον τρία χρόνια, με όλα τα οικονομικά συνεπακόλουθα αυτής της διαδικασίας.

Featured Image

Επιπλέον τονίζουν ότι τα λάθη αυτά ανέδειξε και με σχετικό έγγραφό του ο Κλαδικός Εθνικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων, καθώς οι αμπελουργοί που έλαβαν επενδυτική ενίσχυση για το 2019 μέσω των Προγραμμάτων Αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, τους τελευταίους μήνες του 2020 ήρθαν αντιμέτωποι με ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ χαρακτήρισε αυτή την ενίσχυση σαν εισόδημα με αποτέλεσμα να αποθαρρύνει τους αμπελουργούς να πραγματοποιούν νέες φυτεύσεις αναδιάρθρωσης των αμπελώνων τους, με ολέθριες συνέπειες για τον κλάδο.

Παράλληλα η «οδύσσεια» για τους αγρότες συνεχίζεται, αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει καταχωρήσει λανθασμένα τις αποζημιώσεις του covid-19 στο 2019, υποχρεώνοντάς τους σε υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης εισοδήματος 2019.

Τέλος οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν, ώστε να αποκαταστήσουν αυτά τα αδικαιολόγητα και αλλεπάλληλα λάθη και να παύσουν να θεωρούν την έκτακτη αποζημίωση λόγω covid-19 ως επιδότηση και την εφάπαξ επενδυτική ενίσχυση ως εισόδημα, καθώς  και για τον τρόπο που θα ρυθμίσουν τις παρενέργειες αυτής της κατάστασης.

Featured Image