Featured Image

Συνέντευξη στην ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΗ ΓΗ και το Χρήστο Βοργιάδη, παραχώρησε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, κ. Στέργιος Λίτος, ο οποίος πρόσκειται πολιτικά στον Σερραίο Κώστα Καραμανλή…

Ο Σερραίος έμπειρος αγροτοσυνδικαλιστής, σχολίασε με καυστικό τρόπο τις αλλαγές που προέκυψαν μετά τον χτεσινό ανασχηματισμό της κυβέρνησης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αναφέρθηκε στο πως κυμάνθηκαν οι τιμές των προϊόντων που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών, καθώς και στις ζημιές που προκάλεσαν οι χτεσινές έντονες βροχοπτώσεις σε καλλιέργειες και αγροτικές εγκατάστασεις, αλλά δε δίστασε να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και να στείλει μήνυμα για κινητοποιήσεις εν μέσω πανδημίας και μάλιστα σύντομα….

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

B.X. : Η περιοχή σας χτυπήθηκε χτες από την κακοκαιρία. Ποιο ήταν το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις, αν έπληξαν καλλιέργειες και σε ποιες περιοχές;

Στέργιος Λίτος: Είχαμε ζημιές σε σιτηρά, τρυφύλια , τεύτλα (ίσως είναι και τυχεροί οι παραγωγοί) και ορισμένα κηπευτικά αλλά και σε εγκαταστάσεις αγροτών όπου είδαμε μικρά αντλιοστάσια να εξαφανίζονται στην κυριολεξία. Οι περιοχές που επλήγησαν από τη νεροποντή αφορούν κυρίως τους Δήμους Εμμανουήλ Παππά και Βισαλτίας , αλλά και άλλους δήμους με ίσως λιγότερες ζημιές. 

Β.Χ. : Αλλαγή στο ΥΠΑΑΤ μετά τον ανασχηματισμό – Θα θέλαμε την άποψη σου για το αν πιστεύεις ότι θα λειτουργήσει θετικά στη συγκεκριμένη περίπτωση (Βορίδης – Λιβανός) αλλά και γενικότερα όταν αλλάζουν υπουργοί σε μικρό χρονικό διάστημα.

Στέργιος Λίτος: Πιστεύω ότι άδειασε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Η γνώμη μου είναι ότι δεν έπρεπε να αλλάξει ο Βορίδης , ειδικά εν μέσω υγειονομικής κρίσης με τα όποια σχετικά προβλήματα αντιμετωπίζουμε και την διαπραγμάτευση για την Νέα ΚΑΠ σε εξέλιξη αλλά και ότι ο νέος υπουργός Σπήλιος ΛΙβανός είναι συγκριτικά κατώτερος σε σχέση με τον Μάκη Βορίδη (ας μας αποδείξει το αντίθετο).

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, θα σας πω ότι είμαι αντίθετος με τις αλλαγές υπουργών σε τόσο σύντομο διάστημα, γιατί έτσι δεν μπορούν να επιλυθούν μείζονα διαχρονικά προβλήματα.

Featured Image

Β.Χ. : Ως έμπειρος συνδικαλιστής και φυσικά αγρότης, θα λέγατε ότι η κυβέρνηση ΝΔ στον ενάμιση χρόνο έχει αφήσει θετικό αποτύπωμα στον πρωτογενή τομέα ή θα χρειαστεί να περάσει ακόμη περισσότερος χρόνος για να μπορούμε να την κρίνουμε και πόσο αντέχει φυσικά ο αγροτικός κόσμος που λόγω και της υγειονομικής κρίσης δοκιμάζεται σκληρά;

Στέργιος Λίτος: Ενάμιση έτος είναι ήδη αρκετό για να δείξει το πρόσωπο της η κυβέρνηση. Με τη Νέα ΚΑΠ να βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και αναφέρομαι στις διαπραγματεύσεις, το να προχωράς σε αλλαγή του υπουργού, σίγουρα δείχνεις ότι δεν υπολογίζεις τον αγροτικό κόσμο.

Β.Χ. : Πως κύλισε η περσινή παραγωγική σεζόν όσον αφορά τις τιμές των προϊόντων που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών;

Στέργιος Λίτος: Στις εκτατικές καλλιέργειες (καλαμπόκια , σιτάρια, βαμβάκια κ.α.) οι τιμές ήταν περίπου ίδιες με τις περσινές, δεν υπήρχε μεγάλη απόκλιση.

Β.Χ. : Ετοιμάζεστε για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Σερραίοι αγρότες;

Στέργιος Λίτος: Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε οι αγρότες σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι η έλλειψη ρευστότητας, και σε αυτό δεν έχει δώσει ουσιαστικές λύσεις η κυβέρνηση, με συνέπεια να δυσκολευόμαστε να καιλλιεργήσουμε. Τα άλλα είναι γνωστά: ενέργεια (πετρέλαιο-ρεύμα), φορολόγηση, κλιματική αλλαγή, ασφαλιστικές εισφορές κ.α.

Β.Χ. : Βλέπουμε αρκετούς αγροτικούς συλλόγους να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για την αγροτική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, στέλνοντας επιστολές και βγάζοντας ανακοινώσεις. Από την πλευρά σας, τι προτίθεστε να κάνετε; θα υπάρξει αντίδραση – διαμαρτυρία;

Στέργιος Λίτος: Τα μπλόκα είναι προ των πυλών. Θα γίνουν κινητοποιήσεις και εν μέσω πανδημίας, διότι τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και ήρθε να προστεθεί σε αυτά και η αλλαγή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, που επαναλαμβάνω δεν χρειάζοταν σε καμιά περίπτωση.