Μπορεί οι αγρότες στον κάμπο ενόψει του προγραμματισμού αυτή την περίοδο για τις εαρινές καλλιέργειες να στρέφονται σε καλαμπόκι και μηδική, αφού βλέπουν ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση φέτος για ζωοτροφές, ωστόσο όσοι επιλέξουν το βαμβάκι μάλλον δεν θα βγουν χαμένοι. Η διεθνής χρηματιστηριακή τιμή του εκκοκκισμένου βρίσκεται πάνω από τα 1,4 δολάρια, όταν πέρυσι τέτοια εποχή βρισκόταν στα 80 σεντς η λίμπρα. Με την αναγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ η τιμή του σύσπορου (με τιμή Λίβερπουλ ωστόσο και όχι Νέας Υόρκης) ανέρχεται στα 0.97 ευρώ το κιλό(!).
Εκκοκκιστήρια στη Θεσσαλία προσφέρουν στους παραγωγούς συμβόλαια με 78 λεπτά το κιλό συν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (συνολικά πάνω από 83 λεπτά το κιλό), προκειμένου να προβούν σε προπωλήσεις, κατοχυρώνοντας τις πολύ υψηλές χρηματιστηριακές τιμές αυτή την περίοδο , που αποτελούν ρεκόρ από τότε που άρχισε να διαπραγματεύεται χρηματιστηριακά το εκκοκκισμένο . Κυρίως ωστόσο θέλουν να δελεάσουν τους παραγωγούς ιδίως στη Λάρισα και την Καρδίτσα που σκέφτονται το διάστημα αυτό να στραφούν προς το καλαμπόκι και το τριφύλλι.
Αξίζει να τονιστεί ότι η βαμβακοκαλλιέργεια είχε άνοδο πέρυσι κυρίως στα Τρίκαλα, όπου υπάρχει βέβαια περίσσεια επιφανειακών νερών, ενώ η Καρδίτσα σταθερά βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην πρώτη θέση πανελλαδικά με 430.000 στρέμματα καλλιεργούμενη έκταση πέρυσι, ενώ η Λάρισα υποχώρησε στα 240.00 στρέμματα.
Η ζήτηση παρότι το βαμβάκι θεωρείται soft στα commodities σε σχέση με τα διατροφικά φυτά, εξακολουθεί να είναι μεγάλη, ενώ το ελληνικό βαμβάκι εξάγεται κυρίως σε Τουρκία και Αίγυπτο, όπου τα μεταφορικά ναύλα δεν είναι απαγορευτικά, καθώς γειτνιάζουμε με τις χώρες αυτές…
Άνοδος στην κατανάλωση βαμβακερών το 2021
Την ίδια στιγμή η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ αλλά και των τιμών του πετρελαίου ευνοούν χρηματιστηριακά την διεθνή τιμή βάμβακος στη Νέα Υόρκη.
Ενδεικτικό είναι ότι το 2021, με τις καραντίνες από την πανδημία υπήρξε παγκόσμια αύξηση στη κατανάλωση βαμβακερών, το οποίο εξηγείται από το γεγονός ότι οι άνθρωποι κάθονταν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, μείωναν τα έξοδά τους έπαιρναν τα επιδόματα και επιδόθηκαν αφενός μεν σε ηλεκτρονικές αγορές στον ελεύθερο χρόνο τους, αφετέρου στην προμήθεια ειδών για το σπίτι, όπως κουρτίνες, πετσέτες, προσόψια κλπ, ενώ το ηλεκτρονικό shopping therapy , λειτούργησε και για την ψυχική τους ευεξία…
Την ίδια ώρα χώρες που παράγουν βαμβάκι στην υποσαχάρεια Αφρική, την Ινδία και το Πακιστάν, εξαιτίας της έλλειψης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, δημητριακών και διατροφικών φυτών, εστιάζουν πλέον στην καλλιέργεια, καλαμποκιού , σιτηρών και σόργου, αντί του βαμβακιού για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες, αφού επαπειλείται παγκόσμια πείνα, όσο συνεχίζει ο πόλεμος.
Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουμε ξηρασία στο Τέξας και την Αυστραλία θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής βάμβακος, άρα την αύξηση της ζήτησης.
Φυσικά για τους παραγωγούς στο θεσσαλικό κάμπο, «ο άγνωστος χι» στα κοστολόγια πέρα από το πετρέλαιο, τα λιπάσματα και τον σπόρο, τα οποία έχουν αυξηθεί όλα από 50 μέχρι 300%, είναι το κόστος της άρδευσης, αφού δεν γνωρίζουν τι τελικά θα ισχύσει με το ρεύμα για να μπορέσουν να κάνουν τους υπολογισμούς τους.
Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι το βαμβάκι έχει λιγότερες ανάγκες σε άρδευση και λίπανση σε σχέση με το καλαμπόκι κατά 50%, ενώ το δέλεαρ των 56 ευρώ το στρέμμα, της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης για το καλαμπόκι, από φέτος τελικά δεν ισχύει, αφού η Κομισιόν απέρριψε το ελληνικό αίτημα…
Πηγή: thessaliatv.gr