Φουντώνει το κύμα αντιδράσεων στις τάξεις των αγροτών στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης και Θεσσαλονίκης κατά των σχεδίων της Royal Sugar να «σβήσει» οριστικά τα φουγάρα της μονάδας της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και να τη χρησιμοποιήσει ως αποθηκευτικό χώρο.
Όπως καταγγέλλουν, βλέπουν να στήνεται ένα ιδιωτικό ολιγοπώλιο στη θέση του κρατικού και δεν πρόκειται πλέον να συνεχίσουν να μένουν με τα χέρια σταυρωμένα, πολλώ δε μάλλον που φαίνεται πως υπάρχει και από αλλού ενδιαφέρον για τη μονάδα.
Έτσι, μετά τις συναντήσεις που οργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και με τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές του νομού Ημαθίας, εκπρόσωποί τους προγραμματίζουν επίσκεψη στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (σ.σ. ήταν να γίνει την περασμένη Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, αλλά το ακύρωσε ο κ. Βορίδης γιατί προέκυψε ανωτέρα βία. Στην ατζέντα θα είναι και το θέμα του de minimis για τις ζημίες που υπέστησαν το 2018) και αν τα καταφέρουν θα κλείσουν ραντεβού και στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Πρόθεση της αντιπροσωπείας των παραγωγών είναι να ζητήσουν από τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να αποδεσμευτεί το εργοστάσιο στο Πλατύ από τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με τον εκμισθωτή του, με το επιχείρημα ότι δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί από τον επιχειρηματία και η υποδομή οδηγείται σε απαξίωση.
Μάλιστα θα θέσουν τους δύο υπουργούς προ των ευθυνών τους, καθώς τους καταλογίζουν πως πρωτοστάτησαν για να κλείσει η συμφωνία της εκμίσθωσης των δύο μονάδων της ΕΒΖ και ειδικά ο Άδωνις Γεωργιάδης άσκησε και πιέσεις για να μπουν οι υπογραφές, ενώ επισκέφτηκε και το εργοστάσιο στο Πλατύ, εμφανιζόμενος ως θεματοφύλακας του deal.
Οι παραγωγοί θεωρούν πως το τελευταίο «φύλλο συκής» στην υπόθεση έπεσε την περασμένη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, όταν η Royal Sugar, ως εκμισθωτής -μαζί με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας- ανακοίνωσε το τιμολόγιο με το οποίο θα συνάψει συμβάσεις (στη βάση συμβολαιακής τραπεζικής, με συμμετοχή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας) με αγρότες για την παραγωγή τεύτλων, ενόψει της καμπάνιας ζάχαρης του 2020.