Τα παράγει το Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα Αρκαδιανή

Ο Ιπποκράτης συνιστούσε τα βρουβιά ως γαλακταγωγό και ως βοηθητικό της σύλληψης. Ο Διοσκουρίδης τα θεωρούσε ευστόμαχα και όπλο κατά των πανάδων δέρματος και της πιτυρίδας. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Βυζαντινοί τα θεωρούσαν αφροδισιακά… “Εμείς τα συστήνουμε ως must διατροφής μιας και χρησιμοποιούνται ως σαλάτα ή μεζές, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μαγειρευτά φαγητά. Σε αγνό ελαιόλαδο και ξύδι”, τονίζει μιλώντας στο Agronewsbomb η Ευτυχία Μπούκα, εκ μέρους του Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος Αρκαδιανή με έδρα στο νομό Αρκαδίας.

Όπως εξηγεί “Σκαρφαλωμένη στα βουνά της Γορτυνίας, στο τρίγωνο Βυτίνας-Στεμνίτσα-Καρύταινα και στο πιο όμορφο σημείο του χωριού Ψάρι, με θέα τον ανοιχτό ορίζοντα, το Λύκαιο Ορος και τη γραφική Καρύταινα, δημιουργήσαμε πριν από μερικά χρόνια τον Πολυχώρο «Αρκαδιανή».

Εμπνευστής της, ο επιχειρηματίας Μάκης Παπούλιας, που συμμετέχει εθελοντικά, μαζί με μια ομάδα ατόμων που κατάγονται από το χωριό. «Η επιλογή του χώρου δεν ήταν απλά συναισθηματική υπόθεση, η Αρκαδία επιλέχθηκε επειδή θελήσαμε να μεταφέρουμε το μήνυμα του αρκαδικού τρόπου ζωής, ο οποίος στρέφεται στις απλές, ουσιαστικές χαρές της ζωής, τηρώντας πάντα την αρχή του μέτρου. Επιλέξαμε το χωριό μας όχι απλώς επειδή είναι φορτισμένο με τις αναμνήσεις των προγόνων μας και των παιδικών μας χρόνων, αλλά επειδή θελήσαμε η επιχειρηματική μας πρωτοβουλία να έχει το ξεχωριστό ύφος μιας μικρής οργανωμένης κοινωνίας που υποστηρίζει αυτές τις ιδέες».

Ολα ξεκίνησαν από τις άκρως επιτυχημένες εκδηλώσεις «Οι νοστιμιές των γιαγιάδων», που διοργάνωνε ο Aθηναϊκός σύλλογος μία φορά τον χρόνο. Εκεί μαγείρευε όλο το χωριό και πούλαγε σπιτικά προϊόντα σε 2.000 επισκέπτες. Βλέποντας τον κόσμο να λατρεύει αυτά τα προϊόντα, σκεφτήκαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να μένουν τα παιδιά στον τόπο τους, και να αποπειραθούμε μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Αγόρασαμε ένα οικόπεδο 10 στρεμμάτων και ξεκίνησαμε να συγκροτούμε τα κτίρια από πέτρα και ξύλο, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στο ύφος του χωριού. Έτσι δημιουργήθηκε η Αρκαδιανή, μια εταιρεία που αποτελείται από έξι νέους ανθρώπους, συντοπίτες, δίνοντας ζωή σε ένα έρημο μέχρι τότε χωριό, που περιλαμβάνει τον πλούτο προϊόντων και υπηρεσιών που θα ανακαλύψετε πλοηγούμενοι στην ιστοσελίδα μας αλλά και με την φυσική σας παρουσία και φυσικά με την γνωριμία και την γεύση των προϊόντων που παράγουμε.

Η Αρκαδιανή είναι μεράκι και αγάπη για τον γενέθλιο τόπο, είναι πρόταση για διατροφή και το αργό φαγητό, τη μαγειρική των τεσσάρων εποχών, την υποστήριξη των μικροπαραγωγών και τη θετική διέξοδο από την ερήμωση της περιφέρειας. Είναι μια πρωτότυπη αναπτυξιακή πρόταση για την Αρκαδία, ξεκινήσαμε πολύ δύσκολα και αισιοδοξούμε γιατί βλέπουμε να αναζωογονείται μια ολόκληρη περιοχή και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και να λογίζεται ως πρότυπο και για άλλες περιοχές της πατρίδας μας”.

Η Αρκαδία είναι ένα συνειρμικό όνομα που επικράτησε παγκόσμια ως η αναπόληση μιας απλής και εφικτής ευδαιμονίας, που είναι συνυφασμένη με τις έννοιες της αρμονίας, της αθωότητας, της χαράς της ζωής, του μέτρου και της επιστροφής στην ουσία. Και εμείς, μια ομάδα ανθρώπων που αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο αυτή την κληρονομιά και κατάγονται από το ίδιο χωριό, δημιουργήσαμε την Αρκαδιανή θέλοντας να μεταφέρουμε αυτά τα μηνύματα”.

Τι είναι τα βρουβιά

Όπως μας εξήγησε η κα Μπούκα τα βρουβιά είναι βολβοί οι οποίοι συλλέγονται τον Ιανουάριο κάθε έτους σε βάθος 10 εκατοστών κάτω από γη. Σερβίρονται ως ορεκτικά και μπαίνουν σε ελαιόλαδο και ξύδι. Έχουν μια πικράδα, η οποία και θεωρείται ότι κάνει καλό στην υγεία.

Η Αρκαδιανή παράγει πολλά προϊόντα τα οποία μπορεί να δει κανείς στο site της εταιρείας, η οποία ως επιχείρηση έχει πιστοποιηθεί όχι και τόσο εύκολα όπως λέει η κα Μπούκα, λόγω γραφειοκρατίας, ως Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα.

“Η Αρκαδία είναι ένα συνειρμικό όνομα που επικράτησε παγκόσμια ως η αναπόληση μιας απλής και εφικτής ευδαιμονίας, που είναι συνυφασμένη με τις έννοιες της αρμονίας, της αθωότητας, της χαράς της ζωής, του μέτρου και της επιστροφής στην ουσία. Και εμείς, μια ομάδα ανθρώπων που αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο αυτή την κληρονομιά και κατάγονται από το ίδιο χωριό, δημιουργήσαμε την Αρκαδιανή θέλοντας να μεταφέρουμε αυτά τα μηνύματα”, καταλήγει η κα Μπούκα.

Featured Image