Στη φάρμα Κικίδη στο Μουρίκι ο Γιώργος Κικίδης με την σύζυγό του, Βασιλική Κόρου, κρατάνε Θερμοπύλες… και αγωνίζονται καθημερινά παλεύοντας με τους… λύκους.

Ο Γιώργος Κικίδης είναι 49 ετών σήμερα και από τα 9 του χρόνια ασχολείται με την κτηνοτροφία. Σήμερα διατηρεί μια από τις μεγαλύτερες φάρμες με γίδια πέριξη της Θήβας και συγκεκριμένα στο Μουρίκι, έχοντας ο ίδιος αναλάβει το δύσκολο έργο της καθημερινής βοσκής στο ύπαιθρο.

Ο Γιώργος μετρά 40 συναπτά έτη στην κτηνοτροφία

“Εκτρέφουμε οικογενειακά 600 γίδια τα οποία είναι διασταυρωμένα ντόπια με Αλπίν, Σκοπελίτικα και ορισμένα Δαμασκού. Στην ερώτηση ποια είναι τα ιδανικά γίδια, η απάντηση είναι, αυτά που “σηκώνει” κάθε περιοχή. Κάνοντας διασταυρώσεις πορευόμαστε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει γάλα γίδινο στην αγορά και η έλλειψη αυτή θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, άρα οι φήμες για μείωση τιμής στα τιμολόγια από αυτό το μήνα, μάλλον δεν θα ισχύσουν… Σκεφτόμουν να βάλω και Μούρθια στο κοπάδι μου αλλά δεν ξέρω αν θα αντέξουν… Εμείς από όλο το κοπάδι αρμέγουμε μόνο τα 170. Η τιμή του 1 ευρώ το κιλό στο γίδινο είναι καλή και μένει μεροκάματο, καθώς πιάνω 150 κιλά περίπου τη μέρα.

“Η κτηνοτροφία θέλει νιάτα, μεγάλο πρόβλημα οι λύκοι”

Featured Image

Στη συνέχεια ο κ. Κικίδης μας λέει πως “η κτηνοτροφία χρειάζεται νιάτα, να μπορείς να τρέχεις όλη μέρα. Εγώ ασκώ 40 χρόνια το επάγγελμα, έχουμε μεγαλώσει στα ζώα. Σοβαρό πρόβλημα για μας πλέον εδώ από το 2012 κι έπειτα είναι η παρουσία λύκων. Οι λύκοι αυτοί μοιάζουν με σκυλιά. Έχω αντιμετωπίσει τουλάχιστον 6 φορές απώλειες στο κοπάδι από επίθεση λύκων. Γί’ αυτό προσέχουμε πολύ στη βοσκή και δεν εφησυχάζουμε καθόλου. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε μέχρι και ειδικούς φράκτες στις μονάδες για να μην πηδάνε μέσα οι λύκοι. Κι άμα σου φάει κάποιο ζώο ο λύκος, ο ΕΛΓΑ δεν σε αποζημιώνει αν δεν είναι 10 τουλάχιστον τα φαγωμένα ζώα. Μιλάμε για απίστευτες καταστάσεις… Όσες φορές κι αν έπαθα ζημιά, δεν αποζημιώθηκα. Κάτι πρέπει να κάνει το κράτος”.

Τέλος ο κ. Κικίδης αναφέρεται και στο γεγονός ότι δεν συμφέρει να βάλει εργάτη να απασχολεί στη μονάδα του, καθώς είναι λίγα τα περιθώρια κέρδους, οπότε ο ίδιος σηκώνει το μεγάλο βάρος με τις βοσκές των ζώων.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image