Μόνο τυχόν ζημιές στην ΕΕ από την ξηρασία μπορεί να αντιστρέψουν το κλίμα πτωτικών τάσεων που επικρατεί στην αγορά.
Οι εξαγωγές σιταριού του Καναδά τον Ιανουάριο αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο της περιόδου και σε υψηλό πολλών ετών σε μηνιαία βάση, με την ισχυρή ζήτηση στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική να ωθεί τις αποστολές σκληρού σιταριού σε ρεκόρ.
Οι συνολικές εξαγωγές σιταριού του Καναδά ανήλθαν σε 2,7 εκατ. τόνους τον Ιανουάριο, από 1,92 εκατ. τόνους πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Καναδικής Επιτροπής Σιτηρών. Αυτό ήταν επίσης νέο υψηλό για το μήνα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του Ιανουαρίου των 2,45 εκατ. τόνων από το 2021.
Και σε μηνιαία βάση, οι αποστολές του Ιανουαρίου ήταν οι υψηλότερες από τον Ιούλιο του 2020, όταν ανήλθαν σε 2,77 εκατ. τόνους.
Οι αποστολές μαλακού σιταριού, που αποτελούνται κυρίως από την ποιότητα Canadian Western Red Spring (CWRS), ανήλθαν σε 1,88 εκατ. τόνους τον Ιανουάριο, έναντι 1,56 εκατ. τόνων πριν από ένα μήνα και 935.000 τόνων ένα χρόνο νωρίτερα. Η Ιαπωνία ήταν ο κυριότερος παραλήπτης του προϊόντος τον Ιανουάριο, με περίπου 211.000 τόνους να κατευθύνονται προς τον προορισμό. Ακολούθησε το Περού με περίπου 200.000 τόνους.
Οι σωρευτικές εξαγωγές μαλακού σίτου από την έναρξη της περιόδου εμπορίας 2022-23 (Αύγουστος-Ιούλιος) αυξήθηκαν σε 9,94 εκατ. τόνους από 5,89 εκατ. τόνους κατά την περίοδο Αυγούστου-Ιανουαρίου πριν από ένα χρόνο. Η Κίνα παρέμεινε ο μεγαλύτερος αγοραστής με 1,89 εκατ. τόνους που προορίζονται για τον προορισμό, μπροστά από την Ιαπωνία και το Μπαγκλαντές.
Αλλά η συνολική στήριξη των εξαγωγών σιταριού προήλθε κυρίως από το σκληρό σιτάρι, με τις αποστολές της καλλιέργειας να αυξάνονται σε ρεκόρ 791.000 τόνων από 356.000 τόνους τον Δεκέμβριο και μόλις 132.000 τόνους πριν από ένα χρόνο. Τα φορτία σκληρού σιταριού κατευθύνθηκαν κυρίως προς την Ιταλία, την Αλγερία και την Τυνησία, οι οποίες παρέλαβαν συνολικά 603.000 τόνους, καθώς η προσφορά της δυτικής Ευρώπης αυτή τη σεζόν δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση στην Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική.
Σωρευτικά, οι εξαγωγές σκληρού έφτασαν τους 2,71 εκατ. τόνους από τον Αύγουστο, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση από 1,3 εκατ. τόνους πριν από ένα χρόνο. Όλοι οι μεγάλοι αγοραστές καναδικού σκληρού έχουν αυξήσει τις παραλαβές φέτος, με την Ιταλία να παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές σιταριού παρέμειναν ισχυρές τον Φεβρουάριο, ενώ επιβραδύνθηκαν από τον Ιανουάριο, με τις αποστολές μαλακού σιταριού να ανέρχονται σε 1,02 εκατ. τόνους την περίοδο 1-19 Φεβρουαρίου και τα φορτία σκληρού σιταριού να φτάνουν τους 350.000 τόνους.
Με το σύνολο των εξαγωγών σιταριού να φτάνει τους προκαταρκτικούς 14,01 εκατ. τόνους, ο Καναδάς θα πρέπει να στείλει περίπου 11 εκατ. τόνους μέχρι το τέλος Ιουλίου για να ανταποκριθεί στις προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για το 2022-23. Αν εξαιρέσει κανείς τις αδύναμες επιδόσεις του 2021-22 που προκλήθηκαν από την κακή συγκομιδή, οι καναδικές αποστολές σιταριού αυξήθηκαν πάνω από αυτό το επίπεδο, με μέσο όρο 11,24 εκατ. τόνους κατά την περίοδο Μαρτίου-Ιουλίου στις τρεις προηγούμενες περιόδους εμπορίας.
Παράταση στη συμφωνία για τα σιτηρά
Η «συμφωνία για τα σιτηρά» παρατάθηκε για 60 ημέρες, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Ναι, παρατείναμε τη συμφωνία κατά 60 ημέρες. Η συμφωνία παρατάθηκε για 60 ημέρες», δήλωσε η ίδια κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.
Με αυτόν τον τρόπο η Ζαχάροβα, μετά από αίτημα δημοσιογράφου, σχολίασε τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ, ο οποίος υπενθύμισε ότι το κείμενο της συμφωνίας προέβλεπε παράταση 120 ημερών.
Ερωτηθείσα πώς η ρωσική πλευρά σκοπεύει να επιβάλει το δικό της μέρος της συμφωνίας, η Ζαχάροβα είπε ότι «έχουμε μια κατανοητή μέθοδο: διπλωματική, διαπραγματευτική και ό,τι σχετίζεται με αυτήν. Αυτές είναι οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιήσουμε. Παρέχουν άφθονες ευκαιρίες, ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν στο κατάλληλο αποτέλεσμα».
Οι διαβουλεύσεις για τη συμφωνία για τα σιτηρά πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα στη Γενεύη με τη συμμετοχή ρωσικής διυπουργικής αντιπροσωπείας, του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς και της γενικής γραμματέως της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη Ρεμπέκα Γκρίνσπαν. Μετά τις διαβουλεύσεις, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει αντιρρήσεις για την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά, αλλά μόνο για 60 ημέρες.
Τα Ηνωμένα Έθνη έλαβαν γνώση της θέσης της Ρωσίας.
Η συμφωνία για τα σιτηρά υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Ιουλίου 2022. Ο ΟΗΕ, η Ρωσία, η Τουρκία και η Ουκρανία υπέγραψαν δύο έγγραφα σχετικά με τη δημιουργία διαδρόμου για τις εξαγωγές σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια (Τσορνομόρσκ, Οδησσός και Γιούζνι) και την άρση των εμποδίων στις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων. Η πρωτοβουλία παρατάθηκε τον Νοέμβριο του 2022 για 120 ημέρες. Ως εκ τούτου, λήγει στις 18 Μαρτίου.