Τις πληγές της μετρά, τα τελευταία 3 χρόνια, η περιοχή του κάμπου της Αχαγιάς, που διαθέτει κατά 85% Πρωτογενή Τομέα και η πανδημία από τη μία, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση από την άλλη, δεν έχουν αφήσει τους αγρότες να «σηκώσουν κεφάλι».
Με τις τιμές διάθεσης των προϊόντων χαμηλές – σε σημείο τέτοιο που χαρακτηρίζεται ως κατάρρευση – οι χιλιάδες παραγωγοί που μοχθούν στη γη τους, ίσα που δύνανται να συνεχίζουν να καλλιεργούν, κάτι που η αλήθεια είναι πως οφείλεται στις πενιχρές πλην όμως υπαρκτές κορονοενισχύσεις.
Η «Π» συνομιλώντας με πολλούς αγρότες, κατέληξε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι – πέρα από κλαδικές υπερβολές – κατά τη δύσκολη οικονομικά τριετία η απώλεια εισοδήματός τους έχει αγγίξει το 35%! Στον τομέα δε των αμπελοκαλλιεργητών, οι οποίοι δεν έτυχαν χρηματικής ενίσχυσης για τις απώλειες κατά την πανδημία, το ποσοστό αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί πως φτάνει στο 50%.
Κι όμως, τα κενά που παρατηρούνται στη λήψη βοηθητικών μέτρων από τα συναρμόδια υπουργεία, θα μπορούσαν να καλύψουν ανάγκες, εφόσον όμως γίνουν κάποιες στοχευμένες κινήσεις, στις οποίες θα πρέπει να συμβάλλουν οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές.
Ετσι, την ώρα που πολλοί αγρότες καλούνται «διά μέσω δανεισμού» να κρατηθούν όρθιοι, κυρίαρχο αίτημα στη Δυτική Αχαΐα είναι να εκμεταλλευτούν τον χαρακτηρισμό του Δήμου ως «Πλημμυρόπληκτου και Εκτακτης Ανάγκης».
Αυτό, στην πράξη σημαίνει ότι:
1) Θα μπορούσαν να παγώσουν, για κάποιους μήνες, οι οικονομικές τους υποχρεώσεις σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες.
2) Να γίνει σύσταση επιπλέον Ομάδων Παραγωγών, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για να επιτευχθεί η μείωση του κόστους.
3) Να υπάρξει Πρόγραμμα Επιδότησης για το ρεύμα, ώστε να καμφθεί η αύξησή του…3 φορές πάνω από ότι πριν από λίγους μήνες, γεγονός που έχει ανεβάσει το κόστος παραγωγής κατά 25%!
«Οπως, χωρίς τις κορονοενισχύσεις δεν θα καλλιεργούσαμε τώρα, έτσι και με τα παραπάνω μέτρα θα μπορέσουμε να καλλιεργούμε στο μέλλον…», έλεγαν παραγωγοί στην «Π».
Πηγή: pelop.gr (Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος)