Η βουλγαρική κυβέρνηση θα διαθέσει προϋπολογισμό-ρεκόρ 560 εκατομμυρίων ευρώ για να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά ο υπουργός Γεωργίας της χώρας έχει προειδοποιήσει ότι αυτό εξακολουθεί να είναι ανεπαρκές για τη στήριξη του προβληματικού τομέα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας της Βουλγαρίας, Ιβάν Ιβάνοφ, αυτό το άνευ προηγουμένου χρηματικό ποσό έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τον κλάδο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος οδήγησε τις τιμές για τις ζωοτροφές, τα λιπάσματα και το φυσικό αέριο στα ύψη.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι 40,33 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τους κτηνοτρόφους και τις αποικίες μελισσών, με 32,93 εκατ. ευρώ για τα φρούτα και λαχανικά, το ρύζι και τα τριαντάφυλλα. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία θα διευκολυνθεί και θα επιταχυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε οι αγρότες να λάβουν γρήγορα τα χρήματα.
Η ενίσχυση, η οποία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αλλαγή στη γεωργική πολιτική της κυβέρνησης ως απάντηση στη σύγκρουση, θα διατεθεί επίσης για την αγορά σιταριού και ηλιόσπορων σε τιμές που κυμαίνονται από 285 ευρώ ανά τόνο χωρίς ΦΠΑ για το σιτάρι και έως 710 ευρώ ανά τόνο για ηλιόσπορο σπόρους.
Πολύ λίγο, πολύ αργά
Ωστόσο, οι Βούλγαροι αγρότες που διατηρούν τις μεγαλύτερες εκτάσεις που έχουν σπαρθεί με σιτηρά δεν είναι ευχαριστημένοι με τη στήριξη.
Ο Kostadin Kostadinov, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Παραγωγών Σιτηρών, επεσήμανε ότι οι παραγωγοί σιτηρών στη Βουλγαρία δεν υποστηρίζονται ούτε από τη βοήθεια Covid ούτε από το μέτρο 60/40 της Εθνικής Υπηρεσίας Απασχόλησης.
Εν τω μεταξύ, οι αγρότες επιφύλαξαν κριτική για την αργή αντίδραση της κυβέρνησης στην προσαρμογή του στρατηγικού σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στις νέες συνθήκες.
Μέσω αυτών των σχεδίων, οι χώρες της ΕΕ καθορίζουν πώς σκοπεύουν να επιτύχουν τους εννέα στόχους της αναθεωρημένης ΚΓΠ σε επίπεδο ΕΕ. Ωστόσο, αυτά είχαν συνταχθεί πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Μιλώντας στη συνάντηση των υπουργών γεωργίας σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο στις 7 Απριλίου, ο υπουργός Ιβάνοφ είπε ότι τα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παροχή έκτακτης υποστήριξης και ανακούφισης στους αγρότες είναι ένα καλό πρώτο βήμα.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι το πακέτο στήριξης που ανακοινώθηκε για τον κλάδο, μαζί με το προσωρινό πλαίσιο κρίσης της Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις, δεν θα επαρκούν ενόψει των απειλών για τη βιωσιμότητα ολόκληρης της τροφικής αλυσίδας και του απόλυτου απρόβλεπτου των εξελίξεων.
Ειδικότερα, ξεχώρισε τη μεγάλη εξάρτηση της Βουλγαρίας από τις εισαγωγές ακατέργαστης και λευκής ζάχαρης ως αξιοσημείωτη ανησυχία, επισημαίνοντας ότι ορισμένες εναλλακτικές πηγές ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας, είναι επί του παρόντος αβέβαιες.
«Σε αυτό το περιβάλλον αγοράς, η κύρια κατεύθυνση για τη διασφάλιση της κατανάλωσης ζάχαρης στη Βουλγαρία είναι η επεξεργασία ακατέργαστης ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο για ραφινάρισμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Βουλγαρία θα ήθελε να ρυθμίσει την προτιμησιακή πρόσβαση σε πρώτες ύλες για διυλιστήρια σε κράτη μέλη με έλλειμμα ζαχαρότευτλων», εξήγησε ο υπουργός.
Ως εκ τούτου, τόνισε ότι η Βουλγαρία συνεχίζει να πιέζει για ένα ξεχωριστό πρόγραμμα βοήθειας με περαιτέρω ευελιξία, παρόμοιο με αυτό που δημιούργησε η Επιτροπή για να αντιμετωπίσει το πρώτο κύμα της πανδημίας COVID.
Ωστόσο, ο υπουργός διαβεβαίωσε στις 16 Απριλίου ότι η Βουλγαρία αναμένεται να έχει καλή συγκομιδή τόσο φθινοπωρινών όσο και ανοιξιάτικων καλλιεργειών. Διευκρίνισε ότι τα στοιχεία για την ανάπτυξη του σιταριού, της ελαιοκράμβης και άλλων καλλιεργειών ήταν καλά, με τους αγρότες να φροντίζουν τη μελλοντική τους παραγωγή και να μην αναμένεται δραστική αύξηση των τιμών.
σχέδιο ΚΓΠ
Παρά τις προοπτικές καλής συγκομιδής, η Βουλγαρία υιοθέτησε προληπτικά τις παρεκκλίσεις από τα περιβαλλοντικά μέτρα της ΚΓΠ που επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να φυτεύονται καλλιέργειες σε αγρανάπαυση.
Σύμφωνα με το υπουργείο της, η Βουλγαρία θα κάνει πλήρη χρήση όλων των παρεκκλίσεων που της παρέχονται και θα ενθαρρύνει τους αγρότες να χρησιμοποιήσουν όλη τη διαθέσιμη ικανότητα για την παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών.
Σύμφωνα με τον Kostadinov, περίπου το 5% της γης στη Βουλγαρία αφήνεται για οικολογικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου το 2-3% αυτής της έκτασης θα χρησιμοποιηθεί για παραγωγή, η οποία θα καλύψει το έλλειμμα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία καθώς ευθύνεται για το 30% της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών.
Φέτος, είπε, οι αγρότες θα σπείρουν περισσότερες καλλιέργειες ηλίανθου. Ωστόσο, η διαφορά από πέρυσι δεν θα ξεπεράσει το 10-15%.
[Επεξεργασία: Natasha Foote/Gerardo Fortuna/Nathalie Weatherald]
Πηγή: https://www.euractiv.com/