Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν πάνω από 70 εκατομμύρια αιγοπρόβατα (85% πρόβατα και 15% αίγες), τα οποία συχνά εκτρέφονται σε οικονομικά ευάλωτες περιοχές, όπως οι ορεινές περιοχές. Τα βαριά αρνιά (άνω των 13 κιλών) παράγονται στην Ιρλανδία, τα ελαφριά εκτρέφονται σε νότιες περιοχές όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ η ισπανική και η γαλλική παραγωγή είναι μικτή. Κύριοι παραγωγοί αιγών είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ρουμανία. Η ΕΕ στηρίζει τους κτηνοτρόφους της μέσω πληρωμών εισοδηματικής ενίσχυσης.

Οι εισαγωγές αντιπροσωπεύουν το 20% της κατανάλωσης αρνιού, πρόβειου και αιγείου κρέατος στην ΕΕ. Η Νέα Ζηλανδία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 80% των εισαγωγών, ακολουθούμενη από την Αυστραλία και τις χώρες της Mercosur. Οι εξαγωγές της ΕΕ ανέρχονται περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής της, και ενώ τα ζώντα πρόβατα διακινούνται κυρίως στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, το πρόβειο κρέας αποστέλλεται κυρίως στην Άπω Ανατολή.

Μέτρα αγοράς για το αιγοπρόβειο κρέας

Το αιγοπρόβειο κρέας καλύπτεται από την κοινή οργάνωση αγοράς. Ως εκ τούτου, η ΕΕ μπορεί να αποφασίσει να χορηγήσει ενίσχυση στην ιδιωτική αποθεματοποίηση και έχει επίσης την εξουσία να χρησιμοποιεί έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς όταν ειδικές περιστάσεις απαιτούν δημόσια στήριξη, για παράδειγμα, σε περιπτώσεις ασθενειών των ζώων ή απώλειας της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Οι τιμές λίγο πριν το Πάσχα

Featured Image

Σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΕ που όμως δυστυχώς δεν συμπεριλαμβάνουν στατιστικά για τη χώρα μας (γιατί άραγε;) οι τιμές για τα αρνάκια λίγο πριν το Πάσχα (Καθολικό και Ορθόδοξο) βαίνουν να αυξάνονται.

Στην Ισπανία για τα βαριά αρνιά άνω των 13 κιλών δηλαδή (σφάγιο) οι τιμές παραγωγού είναι στα 7,2 ευρώ το κιλό, στην Γαλλία 8,1, στην Κροατία 9,1 και στην Ιταλία 5,4 ευρώ το κιλό.

Όσον αφορά στα πιο μικρά αρνάκια οι τιμές είναι υψηλότερες, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα. Πρωταθλήτρια εδώ είναι και πάλι η Κροατία με τιμή παραγωγού αυτές τις ημέρες στα 10,8 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, ενώ στη Βουλγαρία η αντίστοιχη τιμή είναι στα 9,4 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με στοιχεία του Agronewsbomb, άρχισαν αυτές τις ημέρες από Ελλάδα, εξαγωγές αμνοεριφίων για ευρωπαϊκές χώρες. Οι τιμές που πληρώνεται ο παραγωγός έχουν μεγάλη απόκλιση, ξεκινώντας από τα 6 και φθάνοντας σε κάποιες περιοχές και στα 8 ευρώ το κιλό. Οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image