Οι αποζημιώσεις που ανακοινώθηκαν για ροδάκινα, μήλα, νεκταρίνια, βερίκοκα και κάστανα, είναι από εθνικούς πόρους μέσω αιτήματος που κατατέθηκε στην Ε.Ε. για την ενίσχυση παραγωγών που επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα λεγόμενα και “ουκρανόμετρα” αλλά πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες από το de minimis και για τα υπόλοιπα προϊόντα, όπως τα αχλάδια και τα επιτραπέζια σταφύλια, ανέφερε μιλώντας στο “Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας” ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς.
Μάλιστα ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για άλλες ενισχύσεις στους αγρότες, όπως και για τη δεύτερη δόση στην επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου, πάντα στο πλαίσιο τω δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, μιας και οι ενισχύσεις αυτές δίνονται από εθνικούς πόρους. Ωστόσο σημε-ιωσε ΄-οτι οι ανακοινώσεις θα γίνονται επίσημα από την κυβέρνηση και δεν πρεπει να δίνουν βάση οι αγρότες στις διαρροές και σε διάφορα δημοιεύματα
Ανέφερε ακόμη πως έχει καταθέσει πρόταση η οποία θα συζητηθεί στο προσεχές συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, ώστε να δημιουργηθεί ένας κοινό ταμείο αρωγής (“κουμπαράς”) για την αντιμετώπιση των συνεχών κρίσεων που πλήττουν τη γεωργία, όπως η κλιματική, η εμπορική και η κρίση πολέμου στην Ουκρανία
Θυμίζουμε ότι νωρίτερα το μεσημέρι συνεδρίασε σήμερα ομάδα εργασίας για το συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων με τη συμμετοχή των: Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χ. Τριαντόπουλου, του Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Θ. Πετραλιά, του Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής, κ. Ν. Κουλοχέρη, του Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δ. Σκάλκου, της Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χριστιάννας Καλογήρου και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Α. Λυκουρέντζου.
Κατόπιν της συνεργασίας, αποφασίστηκε και αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αναγγελία της χορήγησης κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των καλλιεργειών που αφορούν στα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα και κάστανα, σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
Πρόκειται για τις παραγωγές που επλήγησαν ιδιαίτερα από τις πρωτογενείς και δευτερογενείς συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής, συντήρησης και διάθεσης. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ομαλής εμπορικής ροής και πρόσβασης στις αγορές, οδήγησαν σε προσδιορισμένο ζημιογόνο αποτέλεσμα. Αυτό επιδεινώνει και πολλαπλασιάζει το αποτύπωμα των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στις παραγωγές και στο εισόδημα των αγροτών, όπως έχει καταγραφεί και αξιολογηθεί με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών.
Η αναγγελία αφορά συγκεκριμένες ποικιλίες των ανωτέρω καλλιεργειών στην επικράτεια, όπως αυτές τεκμηριώνονται από τα αντίστοιχα πορίσματα των αρμοδίων υπηρεσιών.
Ειδικότερα, ενισχύονται τα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων 40%, με τιμή 135 ευρώ / στρέμμα και 50%, με τιμή 150 ευρώ / στρέμμα.
Για την καλλιέργεια μήλων επίσης, ανά ποικιλία, η ενίσχυση διαμορφώνεται κλιμακωτά σε 250 – 300 ευρώ / στρέμμα, βάσει του αξιολογημένου ζημιογόνου αποτελέσματος. Στις αποζημιώσεις αυτές κατά περίπτωση συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση λόγω φυτουγειονομικών προσβολών (καρπόκαψα).
Η καλλιέργεια καστάνου στην επικράτεια, ενισχύεται με 150 ευρώ / στρέμμα, ως αποτέλεσμα των ζημιογόνων παραγωγικών παραμέτρων και της ιδιαίτερης φυτουγειονομικής προσβολής.
Το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τον ΕΛΓΑ και φορείς, συνεχίζει την επεξεργασία για την ενίσχυση και άλλων καλλιεργειών που με τεκμηριωμένο και αντικειμενικό τρόπο, αποδεδειγμένα επλήγησαν με αποτέλεσμα τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος από τις ζημιές που έχουν καταγραφεί.
Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε πως η σημερινή αναγγελία των αποζημιώσεων στην Ε.Ε., αποδεικνύει τη βούληση και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για την άμεση στήριξη των παραγωγών σε μια δύσκολη καλλιεργητική περίοδο, λόγω τόσο της απρόβλεπτης εξωγενούς ενεργειακής αλλά και της πλέον μόνιμα παρούσας κλιματικής κρίσης.