Ορισμένοι παραγωγοί ελιάς καλαμών στη Λακωνία, φαίνεται να αλλάζουν την προσέγγισή τους λόγω της εξέλιξης των τιμών ανάμεσα στην επιτραπέζια ελιά και το ελαιόλαδο.

Συγκεκριμένα, εκατοντάδες παραγωγοί ελιάς καλαμών στη Λακωνία και άλλες περιοχές της Ελλάδας έχουν αποθηκεύσει τις ελιές τους σε κάδους ή βαρέλια και τις συντηρούν προσθέτοντας αλάτι, με το ποσοστό του αλατιού τώρα να φτάνει περίπου στις 10 μονάδες του αλατόμετρου. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ελιές μπορούν να αποθηκευτούν με αυτόν τον τρόπο για περισσότερο από δύο χρόνια χωρίς να έχουν πρόβλημα.

Οι τιμές που επικρατούν σήμερα στην αγορά για τις συμβατικές ελιές καλαμών έχουν ως εξής: 1,10€ για 200 κομμάτια, 0.90€ για 240 κομμάτια και 0.60€ για 300 κομμάτια. Για μικρότερα και υψηλότερα νούμερα, οι τιμές ποικίλουν αναλογικά.

Από την άλλη πλευρά, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο λαδολιάς κοστίζει περίπου 6,5 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ελιάς καλαμών κοστίζει ένα ευρώ λιγότερο, αλλά είναι πιθανό να μην υπάρχουν αποθέματα αυτήν τη στιγμή από αυτό το ελαιόλαδο.

Επιπλέον, υπάρχει ένα άλλο λάδι που προέρχεται από τις ελιές μας, το οποίο ονομάζεται “λαμπάντε” (Lampante). Αυτό το λάδι είναι παρθένο ελαιόλαδο, αλλά δεν πληροί τα πρότυπα ποιότητας για να θεωρηθεί ως “εξαιρετικής παρθένας” ποιότητας. Στο παρελθόν, το λάδι λαμπάντε χρησιμοποιούνταν ως καύσιμο για λάμπες, γεγονός που οδήγησε στο όνομά του “Lampante” (που είναι ιταλικής προέλευσης). Έχει υψηλή οξύτητα, άνω των 3,3 γραμμών, και δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση ως έχει. Συνήθως παράγεται για βιομηχανική χρήση, αλλά μπορεί να υποστεί επεξεργασία ώστε να καταναλωθεί ως μαγειρικό ελαιόλαδο.

Προς το παρόν, το λαμπάντε στην Ελλάδα πωλείται από τον παραγωγό περίπου 4,8€ και αναμένεται να υπερβεί τα 5€ στο εγγύς μέλλον, ακολουθώντας την ανοδική πορεία της τιμής του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται ότι το λαμπάντε πωλείται μεταξύ 5,90€ και 6€, ενώ το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει φθάσει τα 7€ στην Ισπανία.

Featured Image

Αν ένας παραγωγός ελιάς καλαμών παραδώσει τις ελιές του για έκθλιψη σε λάδι τώρα ή αργότερα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, το λάδι που θα προκύψει θα είναι λαμπάντε. Η αναλογία ελιάς προς λάδι θα είναι περίπου 6,5 προς 1.

Αν πάρουμε ως παράδειγμα την παράδοση 10 τόνων (10.000 κιλών) ελιών 300αρι για έκθλιψη σε λάδι, με την αναλογία 6,5 προς 1, θα προκύψουν περίπου 1.540 κιλά ελαιόλαδο λαμπάντε. Αν η τιμή του λαμπάντε στον παραγωγό είναι 5€ ανά κιλό, τα συνολικά έσοδα θα ανέρχεται σε περίπου 7.700€. Αν ο παραγωγός δώσει 10% στο εργοστάσιο «δικαίωμα» για την επεξεργασία, θα του μείνουν περίπου 6.930€. Αν αντίθετα πουλήσει αυτές τις ελιές ως επιτραπέζιες, θα λάβει 6.000€.

Έτσι, λοιπόν, η διαφορά στα έσοδα μεταξύ της εμπορίας των ελιών καλαμών (από 300 κομμάτια και άνω) και της παραγωγής τους σε ελαιόλαδο ανέρχεται σήμερα περίπου στο 15,5%. Ωστόσο, λόγω των καιρικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν και φέτος στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και εδώ στην Ελλάδα που η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, προβλέπεται ότι η τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου θα υπερβεί τα 7€ τον ερχόμενο Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι το λαμπάντε θα αυξήσει επίσης την τιμή του, φθάνοντας στην Ελλάδα ακόμα και τα 6€.

Τέλος, η παρούσα κατάσταση οδηγεί μεγάλους παραγωγούς ελιάς καλαμών, κυρίως από το Γεράκι, την Γκοριτσά και άλλες περιοχές, να εξετάσουν το ενδεχόμενο της προώθησης των αποθηκευμένων ελιών τους για ελαιοποίηση τον ερχόμενο Οκτώβριο – Νοέμβριο και κυρίως των ελιών κάτω από 250 κομμάτια. Επιπλέον, μας λένε ότι η νέα καλλιεργητική περίοδος 2023-2024 θα είναι λιτή από άποψη καλλιεργητικών πρακτικών, όπως μείωση κλαδεμάτων κλπ. Ο στόχος τους είναι να παράγουν ελιές καλαμών που θα τις προωθήσουν για λάδι, έχοντας λιγότερα εργατικά κόστη και να επιτύχουν ικανοποιητική τιμή για το ελαιόλαδο ελιάς καλαμών.

Πηγή: apela.gr

Featured Image