Αναγκασμένοι να πουλήσουν τα κοπάδια τους, γιατί δεν μπορούν να τα ταΐσουν, είναι όλο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία και ευρύτερα στη Θεσσαλία.

Ήδη, όπως αναφέρεται από τοπικό σύλλογο, στο διαδίκτυο υπάρχουν αγγελίες αγροτών που ενημερώνουν για το πόσα ζώα διαθέτουν προς πώληση αλλά και το ποσό.

Η αύξηση του κόστους για να συντηρούν τα ζώα τους είναι ο βασικός λόγος που οι κτηνοτρόφοι απογοητευμένοι αναγκάζονται να πουλήσουν τα ζώα τους και να στραφούν αλλού επαγγελματικά. Και δεν είναι μόνο ηλικιωμένοι κτηνοτρόφοι που μπορεί να βρίσκονται προς το τέλος της επαγγελματικής τους πορείας, αλλά και νεότεροι.
Η πρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας κ. Χαρούλα Διβάνη ανέφερε πως «υπάρχουν πολλοί κτηνοτρόφοι που πωλούν τα κοπάδια τους με πρόβατα κα γίδια. Και αν δεν έχουν χρήματα για να ταΐσουν τι άλλο να κάνουν;».

Μάλιστα ερωτηθείσα για τις τιμές πώλησης είπε πως κατά μέσο όρο μια προβατίνα πωλείται στα 100 ευρώ και μια γίδα στα 60-70 ευρώ. Αυτή η τιμή εξαρτάται και από το αν το ζώο είναι ενταγμένο σε κάποιο πρόγραμμα ή ανήκει σε σπάνιες φυλές, οπότε η τιμή μπορεί να ανέβει».

Featured Image

Μάλιστα σημείωσε πως «στο διαδίκτυο υπάρχουν κοπάδια που πωλούνται, αλλά ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί ενδιαφερόμενοι για να τα αγοράσουν. Και τα ζώα των κοπαδιών που πωλούνται φτάνουν και τα 200-300».
Η ίδια τόνισε πως «η επιδότηση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για το 7% επί του τζίρου στους μήνες από Δεκέμβριο μέχρι και Μάρτιο είναι δώρο άδωρο, αφού εκείνη την περίοδο οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν κάποια έσοδα. Και τι να μας κάνει εμάς τους πιο φτωχούς κτηνοτρόφους αυτό το 7%; Δεν μας καλύπτει αυτό το ποσοστό. Το ίδιο ισχύει και για τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές μονάδες. Εμείς ζητάμε να υπάρξει επιδότηση ανά ζώο για να μπορέσουμε να αγοράσουμε ζωοτροφές και να το ταΐσουμε. Διανύουμε την περίοδο της αναπαραγωγής και οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να βγάλουν γάλα από τα ζώα τους. Και αυτό συμβαίνει, γιατί δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τροφή για τα ζώα τους. Τα ζώα πρέπει να ταϊστούν για να δώσουν γάλα. Το κόστος των ζωοτροφών έχει φτάσει στα ύψη και τώρα περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση με το σιτάρι. Επίσης και το πετρέλαιο θέρμανσης έχει φτάσει στα ύψη και δυσκολεύονται οι κτηνοτρόφοι να μετακινηθούν από τα σπίτια τους στις μονάδες οι οποίες σημειωτέον δεν βρίσκονται και σε κοντινή απόσταση. Γι’ αυτό και ζητάμε μείωση του κόστους στο ρεύμα και στα καύσιμα».

Η ίδια χαρακτήρισε την κατάσταση ως πολύ άσχημη, σε βαθμό που δεν φανταζόταν κανείς, τη στιγμή μάλιστα που στο υπουργείο κάνουν πως δεν ακούν τους κτηνοτρόφους και αδιαφορούν.

«Βρίσκονται στα γραφεία τους και δεν έρχονται να δουν πώς δουλεύουμε, πώς είναι η καθημερινότητα στις κτηνοτροφικές μονάδες. Δεν ξέρουν οι άνθρωποι από κτηνοτροφία» κατέληξε η πρόεδρος.

e-thessalia.gr

Featured Image