Οι προθέσεις του εμπορίου είχαν διαφανεί εδώ και εβδομάδες, με το λογαριασμό της καλλιέργειας φέτος να βγαίνει ξεκάθαρα αρνητικός.

Στο έλεος του… Θεού έχουν εγκαταλειφθεί οι παραγωγοί σιτηρών που πέρσι είχαν την τύχη να καλλιεργήσουν με προσιτό κόστος και να εισπράξουν υψηλές τιμές, όμως φέτος γίνεται το αντίθετο.

Αν πάρουμε λοιπόν σαν δεδομένη στο ζωοτροφικό κριθάρι την τιμή των 16 λεπτών το κιλό (της μπύρας τα συμβόλαια είναι στα 23-24 λεπτά), τότε ο παραγωγός δεν μπαίνει μέσα μόνο με αποδόσεις της τάξης των 850 και 900 κιλών το στρέμμα, οι οποίες είναι εξαιρετικά σπάνιες ιδίως μια χρονιά όπως η φετινή, με τον ασταθή καιρό και τις πολλές υγρασίες και βροχοπτώσεις.

Featured Image

Οι παραγωγοί κριθαριού έχουν πάρει χαρτί και μολύβι για να υπολογίσουν τα έξοδα, διαπιστώνουν όμως ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Και εξηγούμαστε: 30 ευρώ ενοίκιο, 25 ευρώ ο σπόρος, 20 ευρώ το λίπασμα, 5 ευρώ το φάρμακο για τα χορτάρια, 14 ευρώ η κομπίνα, 6 ευρώ ή σπαρτική και 15 ευρώ τα οργώματα. Σύνολο 115 ευρώ έξοδα, συν το άγχος του καιρού, που δεν αποτιμάται σε χρήμα. Πάμε τώρα στα έσοδα. Με απόδοση 450 κιλά το στρέμμα μέσο όρο επί 16 λεπτά υποθετική τιμή, μιλάμε για έσοδα μόλις 72 ευρώ το στρέμμα, δηλαδή 43 ευρώ “μέσα” ανά στρέμμα. Στα 100 στρέμματα η απώλεια είναι 4.300 ευρώ ενώ στα 1.000 είναι 43.0000 ευρώ και στο τέλος το μόνο που μένει στον αγρότη είναι το στρες και η ταλαιπωρία…

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image