Στην ευρύτερη περιοχή της κωμόπολης του Μετσόβου Ιωαννίνων, στον οικισμό Χρυσοβίτσας σε μια έκταση 50 στρεμμάτων σε απάνεμη πλαγιά, βρίσκεται η Φάρμα Μετσόβου, η μοναδική πιστοποιημένη βιολογική τέτοιου είδους μονάδα στη χώρα μας.

Σε αυτή την άκρη σχεδόν της ελληνικής γης, γεννήθηκε και αναπτύχθηκε από τον Οκτώβριο του 2014 η συγκεκριμένη επιχείρηση, με πολύ μεράκι και ζήλο, αλλά και με ευαισθησία προς το περιβάλλον που την φιλοξενεί, κυρίως όμως προς τα συμπαθητικά τετράποδα, τα γαϊδουράκια μας, τα οποία εκτρέφονται με αγάπη και μεγάλη φροντίδα για την παραγωγή του πολύτιμου προϊόντος που μπορούν να μας προσφέρουν, το γάλα τους. Η εξαγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης καταλαμβάνει το 15% της συνολικής παραγωγής, ενώ έντονη είναι και η συμμετοχή της σε εκθέσεις τροφίμων παγκοσμίου εμβέλειας σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Οικογενειακή επιχείρηση με εξαγωγικό προσανατολισμό ανάπτυξης

Η φάρμα Μετσόβου είναι κατά τα άλλα μια οικογενειακή επιχείρηση, όπως αναφέρει μιλώντας στο Agronewsbomb η κα Παναγιώτα Τσοβίλη, που μαζί με τον σύζυγό της, κ. Θανάση Μπούγια και την κόρη τους, Ευτυχία Γεωργίου, που είναι και τεχνολόγος τροφίμων, τρέχουν το φιλόδοξο αυτό project. Σύμφωνα με την κα Τσοβίλη: “οι περιορισμοί του κορονοϊού μας πήγαν λίγο πίσω, καθώς εδώ και χρόνια πάμε και στο εξωτερικό σε εκθέσεις για να προωθήσουμε το προϊόν μας και να το μάθει ο κόσμος, που δεν το γνωρίζει. Το γάλα γαϊδούρας και τις ευεργετικές του ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό δεν τα ξέρει ευρέως ο κόσμος και το καταναλωτικό κοινό. Εμείς είμαστε η μοναδική καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βιολογικού φρέσκου γάλακτος όνου στην Ελλάδα. Η φάρμα μας έχει πλέον 200 ζώα, τα οποία παρακολουθούνται και από κτηνιάτρους. Εδώ έχουμε και βοσκοτόπια για να βόσκουν τα ζώα μας, αλλά και γραμμή παραγωγής-παστερίωσης του προϊόντος. Το φρέσκο γάλα έχει διάρκεια εννέα ημερών και διατίθεται μέσω γνωστών σούπερ μάρκετ στο κοινό. Η συσκευασία η κύρια των 100 ml έχει 12,80 ευρώ στο ράφι, δηλαδή το κιλό μπορεί να το πάρει κανείς με 120 ευρώ περίπου. Σίγουρα είναι μια τιμή απαιτητική για το ευρύ κοινό, όμως οι ιδιότητες του συγκεκριμένου γάλακτος είναι φανταστικές, αλλά και γιατί απαιτείται ειδική γραμμή επεξεργασίας του γάλακτος”.

Εκτός του γάλακτος όνου, που είναι ίσως το πιο γνωστό από τα προϊόντα όνου γενικώς, η Φάρμα Μετσόβου παράγει επίσης ζυμαρικά, μια θεραπευτική σειρά καλλυντικών, αλλά και μπάρες πρωτεΐνης. Σύμφωνα με την κα Τσοβίλη όλα τα προϊόντα έχουν ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό λόγω της εξαιρετικής τους ποιότητας.

Δυνατά ζώα τα γαϊδουράκια

Featured Image

Τα ζώα της φάρμας Μετσόβου παρακολουθούνται και από κτηνιάτρους, αλλά όπως μας λέει η κ Τσοβίλη “είναι πάρα πολύ ανθεκτικά ως ζώα. Τρέφονται με βιολογικές τροφές, χορταροτρίφυλλο και βρώμη, ενώ βόσκουν και στα λιβάδια μέσα στη μονάδα μας”.

Τα χαρακτηριστικά του γάλακτος όνου, του φρέσκου – παστεριωμένου

“Αμέσως μετά το μηχανικό άρμεγμα των όνων μας, το γάλα υποβάλλεται σε φιλτράρισμα και παστερίωση, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που διέπουν την διάθεση του γάλακτος των ιπποειδών στην ευρωπαϊκή αγορά. Μετά την διαδικασία της παστερίωσης, το γάλα εμφιαλώνεται σε γυάλινες αποστειρωμένες φιάλες των 100ml και διατηρείται στα ψυγεία, μέχρι την κατανάλωσή του”, εξηγούν οι υπεύθυνοι της φάρμας, μιλώντας στο Agronewsbomb.

Διατήρηση του προϊόντος: Το προϊόν πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασίες από 0 C έως 4ο C, μέχρι της καταναλώσεώς του (ημερομηνία λήξης).

Χρήση του προϊόντος: Το γάλα είναι έτοιμο προς πόση και μπορεί να καταναλωθεί τόσο κρύο όσο και ζεστό, σε θερμοκρασία που δε θα πρέπει να υπερβαίνει τους 72ο C, προκειμένου να μην απωλέσει τις ιδιότητές του.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image