Η Βιολογική Φάρμα Βοοειδών Καραπέτσας-Ανάγνου στην Σκοπιά Φαρσάλων κινείται σε κατεύθυνση ανάπτυξης παρά την κρίση.
Πρόκειται για την επιτομή της οικογενειακής εκμετάλλευσης – μονάδας, η οποία έχει την αρχή της δεκαετίες πριν, όταν ο παππούς Καραπέτσας αποφάσισε να ασχοληθεί με την εκτροφή μοσχαριών.
Το έργο του συνεχίζουν σήμερα ο γιος του και η σύζυγός τους, ενώ ακολουθούν και τα δυο τους παιδιά, που αν και μαθητές ακόμα είναι πολύ κοντά στις δουλειές των γονιών τους και σκέπτονται σοβαρά να συνεχίσουν τη δουλειά αυτή.
Η εν λόγω φάρμα εκτρέφει 80 μάνες σήμερα ελληνικής κόκκινης φυλής, η οποία όπως μας λέει ο κ. Καραπέτσας, διακρίνεται για την ανθεκτικότητά της, η οποία παίζει και τον πλέον σοβαρό ρόλο στην βιωσιμότητα μιας κτηνοτροφικής μονάδας.
Βιολογικής εκτροφής όλα τα μοσχάρια
“Για 3 – 3,5 μήνες οι μάνες είναι σταβλισμένες, αλλά τον υπόλοιπο καιρό, βόσκουν έξω. Τα μοσχάρια μας είναι όλα βιολογικής εκτροφής. Παλιότερα το βιολογικό κρέας έφευγε πιο εύκολα στην αγορά, καθώς ο κόσμος είχε μια κάποια οικονομική ευχέρεια. Σήμερα μπορεί το συμβατικό μοσχάρι να πιάνει στον παραγωγό τα 6,5 ευρώ το κιλό και το βιολογικό τα 7 ευρώ, όμως ο κόσμος είναι πιο σφιγμένος. Εμείς σφάζουμε εδώ στα σφαγεία και το προϊόν φεύγει για Αθήνα κυρίως. Έχουμε και μερικές συνεργασίες μόνιμες με ντόπια κρεοπωλεία, αλλά η αγορά της Αθήνας, λόγω πλήθους και για λόγους οικονομικούς απορροφά τη μερίδα του λέοντος. Το προϊόν μας πωλείται στον καταναλωτή στην Αθήνα ακόμα και 14 ευρώ το κιλό ανάλογα και το σημείο του ζώου, ενώ στα εστιατόρια λόγω υπεραξίας πληρώνεται πολύ παραπάνω. Μπορεί σήμερα να πουλάμε πιο ακριβά απ’ ό,τι τα χρόνια πριν την ενεργειακή κρίση, όμως το περιθώριο κέρδους μας λόγω της ακρίβειας στην αγορά, στις τροφές κ.λπ. έχει μειωθεί από το 20%, στο 15% θα έλεγα, άρα δεν έχουμε οφέλη από τις τιμές τις αυξημένες, όσο θα έπρεπε”, σημειώνει ο κ. Καραπέτσας.
Η μονάδα παράγει δικές της τροφές
“Αν αντέξαμε κάπως στην κρίση, είναι γιατί ένα μεγάλο μέρος των τροφών των ζώων είναι ιδιοπαραγόμενες. Μόνο καλαμπόκι δεν καλλιεργούμε, άρα είμαστε αναγκασμένοι να το βρίσκουμε αλλού. Στην περιοχή μας οι βοοτροφικές μονάδες έχουν μια σταθερή θα έλεγα πορεία αυτά τα χρόνια, σε αντίθεση με την αιγοπροβατοτροφία, που χάνει δυνάμεις λόγω κρίσης”, προσθέτει, νιώθοντας όμως υπερήφανος όπως λέει που τα παιδιά του, από τα οποία προέρχεται και το όνομα της φάρμας, σκοπεύουν να συνεχίσουν τη δουλειά των γονιών τους. Στόχος τους, όπως μας λέει ο 52χρονος κτηνοτρόφος είναι να πάνε ένα βήμα παραπέρα τη μονάδα και να κάνουν και τυποποίηση κρέατος για να καρπωθούν την υπεραξία που αυτή φέρνει στον παραγωγό.
Newsroom Agronewsbomb