Η αιγοτρόφος από το Λαγκαδά μας μιλά για την κατάσταση στην κτηνοτροφία.

Η νεαρή αιγοτρόφος μπήκε στο επάγγελμα της κτηνοτροφίας το 2019, ακολουθώντας, όπως λέει στο Agronewsbomb, την παράδοση την οικογενειακή.

Πέρσι έφτιαξε και ένα νέο μαντρί με λαμαρίνες και ξύλο, αλλά πλήρωσε τόσα πολλά και μπήκε σε τόση γραφειοκρατική διαδικασία που “καλύτερα να έφτιανα σπίτι”, όπως χαρακτηριστικά μας τόνισε.

Η Ειρήνη έχει 350 αιγοπρόβατα εκ των οποίων πάνω από 300 είναι γίδια, ντόπιες ράτσες, αλλά τελευταία και Μούρθια και Αλπίν. “Η κατάσταση στην κτηνοτροφία, παρά τις καλές τιμές στο γάλα, που στο γίδινο είναι στο 1 ευρώ το κιλό, είναι οριακή, εξαιτίας των περασμένων δύσκολων ετών με τις τιμές των ζωοτροφών. Εμείς καλλιεργούμε και κτηνοτροφικά φυτά, όπως βρώμη, τριφύλλια κ.λπ., για να καλύπτουμε κάποιες ανάγκες των ζώων. Ευτυχώς τελευταία έχουν πέσει οι τιμές στα καλαμπόκια και από κει που πριν κάποιους μήνες είχε το 40κιλο τσουβάλι 18 ευρώ, τώρα έχουν τα 2 τσουβάλια γύρω στα 20 ευρώ. Έτσι μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα”.

Παράλληλα σημειώνει πως ως νέα κτηνοτρόφος τα ποσά που παίρνει για επιδότηση είναι εξαιρετικά πενιχρά και δεν φτάνουν ούτε για… ζήτω.

Featured Image

“Οι περισσότεροι συζητάνε να πουλήσουν τα ζώα”

Σύμφωνα με την κα Μαυρίδου, εξαιτίας όσων περιγράψαμε, οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι συζητάνε να πουλήσουν ζωικό κεφάλαιο, αντί να το αυξήσουν. “Ειδικά με τα γίδια που είναι πιο ντελικάτα και είναι έτοιμα για παραγωγή στα 2 χρόνια, σε αντίθεση με τα πρόβατα, που θέλουν πολύ λιγότερο χρόνο, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι πιο πολλοί συνάδελφοι ετοιμάζονται να πουλήσουν ζώα”, σημειώνει, ενώ προσθέτει πως πέρσι οι αποδόσεις ήταν πεσμένες ειδικά στα πρόβατα και υπήρχαν και πολλές αποβολές.

Παρ’ όλα αυτά, όπως λέει καταλήγοντας “κρατάμε με νύχια και με δόντια σταθερό το ζωικό κεφάλαιο και ελπίζουμε να μην κοπούν τα ποσά των συνδεδεμένων, γιατί είναι το μοναδικό σοβαρό βοήθημα για μας τους νέους”¨.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image