Έχουν ανακοινωθεί οι υπουργικές αποφάσεις για τα οικολογικά σχήματα χωρίς να είναι ακριβώς ξεκάθαρο τι ακριβώς θα γίνει αλλά υπάρχει μια καλύτερη εικόνα.

Όπως είναι γνωστό από φέτος οι άμεσες αγροτικές επιδοτήσεις αποτελούνται από τα δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης, την αναδιανεμητική (για μικρές εκμεταλλεύσεις), την επιδότηση των Νέων, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα εξισωτικά. Το σημαντικό συγκριτικά με παλιά είναι ότι κόβεται το πρασίνισμα που αποτελούσε σε αξία περίπου το 50% της βασικής ενίσχυσης. Εκτός από αυτό εξισώνονται σταδιακά μέχρι το 2026 οι αξίες των δικαιωμάτων σε ενιαίες τιμές. Όλα αυτά μαζί συντελούν σε απώλεια εισοδήματος από επιδοτήσεις μέχρι 50% και άνω, κυρίως για τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις.

Τα οικολογικά σχήματα είναι μια δέσμη μέτρων που έρχεται να υποκαταστήσει το πρασίνισμα με την βασική διαφορά ότι οι δράσεις αυτές συνήθως κοστίζουν. Εκτός από αυτό, πολλά φέτος είναι μη εφαρμόσιμα γιατί έχει περάσει στην ουσία η χρονιά και οι σπορές έχουν γίνει. Σε πολλά σχήματα ακόμα δεν ξέρουμε ακριβώς πως θα υλοποιηθούν.

Featured Image

Με δεδομένο ότι δεν θα γίνει ικανοποιητική απορρόφηση κονδυλίων από την πλειονότητα των οικολογικών σχημάτων, αποφασίστηκε ότι στο μέτρο των παλιών βιοκαλλιεργητών (31.9) φέτος θα επιδοτηθούν όλοι όσοι κάνουν μια σύμβαση με έναν Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων και προλάβουν να περνάνε από τον πρώτο έλεγχο του Οργανισμού αυτού πριν οριστικοποιηθεί η δήλωση καλλιέργειας. Αυτό έχει διάφορες συνέπειες τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν από τους γεωπόνους μελετητές.

Ένα από τα οικολογικά εναλλακτικά σχήματα είναι και το 31.1.Β : 82 €/στρ. Χωράφια με φαρμακευτικά/αρωματικά φυτά (55 διαφορετικά είδη).

Από τον Συνεταιρισμό Έβρου- Ροδόπης Αρωματικά φυτά “Θράκης Θησαυρός”

Featured Image