Αιτία, οι μεγάλες και αρρύθμιστες οφειλές του Οργανισμού στη ΔΕΗ, που σήμερα φτάνουν τις 330.000 ευρώ, λογαριασμός που έχει «φουσκώνει» εξαιτίας και των προσαυξήσεων.

Έτσι, 1.000 περίπου αγρότες παραμένουν σε ομηρία και περίπου 8.000 στρέμματα καλλιεργειών μένουν χωρίς νερό, με την κατάσταση να βαίνει σε σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

Λύση στον ορίζοντα δεν φαίνεται και η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, απο τη στιγμή που εισήλθαμε σε προεκλογική περίοδο.

Οσες προσπάθειες κι αν έγιναν για διευθέτηση του χρέους με πιο ευνοϊκούς όρους (διαγραφή προσαυξήσεων και αποπληρωμή σε 120 δόσεις του υπολοίπου, περίπου 215.000 ευρώ), προσέκρουσαν στην άρνηση τη ΔΕΗ που παραπέμπει στην πάγια ρύθμιση της.

«Το ζητούμενο ήταν η πολιτική βούληση η οποία δυστυχώς δεν υπήρξε ποτέ», λένε οι άνθρωποι του ΤΟΕΒ, που μάλιστα θυμίζουν πως ερώτηση που έφερε τις υπογραφές βουλευτών της σημερινής κυβέρνησης, με ημερομηνία 18 Μαΐου 2018 προς την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναφέρονταν στα προβλήματα των Τ.Ο.Ε.Β σχετικά με τις διακοπές ρεύματος των αντλιοστασίων, επισήμαιναν τότε το πρόβλημα  και την «επερχόμενη καταστροφή των αγροτών», όπου θα γινόταν διακοπή ρεύματος.

Πρώτος μάλιστα την ερώτηση αυτή την υπέγραφε ο σημερινός υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο ΤΟΕΒ Παραβόλας, σε σχετική του ανάρτηση, ανέφερε: «Η σημερινή κυβέρνηση αδιαφόρησε πλήρως για την διευθέτηση του προβλήματος και παρά τις προσπάθειες εκ μέρους της Περιφέρειας το αποτέλεσμα ήταν η ΔΕΗ να προβεί στην διακοπή ρεύματος σε πολλά αντλιοστάσια στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας. Μεταξύ των Τ.Ο.Ε.Β που διέκοψε το ρεύμα η ΔΕΗ είναι και ο Τ.Ο.Ε.Β Παραβόλας, χωρίς όπως είναι γνωστό υπαιτιότητα της σημερινής διοίκησης, όπως αναφέρεται και σε έγγραφα από σχετικό έλεγχο που έγινε από την προϊσταμένη αρχή.
Ενημερώνουμε τα μέλη του Τ.Ο.Ε.Β Παραβόλας ότι, παρά τα επανειλημμένες αποστολές εγγράφων προς τους βουλευτές του νομού και ειδικότερα τους κυβερνητικούς, δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος και εν όψει επισιτιστικής κρίσης, καλούμε την Κυβέρνηση και ειδικότερα τους κυβερνητικούς βουλευτές όπως προβούν στην λύση του προβλήματος άμεσα υπενθυμίζοντας την θέση που είχαν εκφράσει με σχετική ερώτηση στις 18/5/2018 και την οποία δημοσιεύουμε καθώς και ποιοι την υπογράφουν».

Featured Image

skertsos toev1
skertsos toev2

Αξιοσημείωτη είναι και η παρέμβαση του Γιώργου Σολτάτου, που είναι εκλεγμένος αντιπρόσωπος του ΤΟΕΒ Παραβόλας που απευθύνεται προσωπικά στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, τονίζοντας μεταξύ άλλων σε επιστολή του: «Σημειώνω ότι δεν είμαι διατεθειμένος να σταματήσω να αναζητώ τις ευθύνες , για ενέργειες ή παραλείψεις, δημόσιων λειτουργών οι οποίες (πράξεις ή παραλήψεις ), οδήγησαν στην κατάσταση που ο Οργανισμός έχει περιέλθει. (Διακοπή παροχής ρεύματος στα αντλιοστάσια με συνέπεια την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής φέτος και των καλλιεργειών γενικότερα ,αφού οι παραγωγοί δεν προέβησαν σε εποχιακές καλλιέργειες, μετά την ενημέρωση τους, για τη διακοπή παροχής ρεύματος)!
Η ΣΙΩΠΗ δεν με απογοητεύει, απεναντίας με κάνει ποιο ισχυρό και με θωρακίζει και με θυμό».

Και τα νέα γίνονται ακόμη χειρότερα: Κατόπιν επαφών της διοίκησης του ΤΟΕΒ Παραβόλας με ιδιωτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας προς εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων, έγινε γνωστό πως η σύναψη νέας σύμβασης με οποιονδήποτε νέο, ιδιωτικό πάροχο, είναι αδύνατη, αφού προϋπόθεση είναι, να μην υπάρχει ανεξόφλητο ποσό.

Πώς δημιουργήθηκαν όμως αυτά τα χρέη;

Το μεγάλο ερωτηματικό που ακόμη δεν έχει απαντηθεί είναι το πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα χρέη. «Πρόκειται για χρέη που κληρονομήθηκαν και για τα οποία δεν φέρει καμιά ευθύνη η σημερινή διοίκηση που προσπαθεί να βάλει τάξη σε ένα χάος», λένε πηγές της τωρινής διοίκησης του Οργανισμού.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει πόρισμα  σχετικά με τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης, προ του διορισμού νέας τον 9ο του 2018 και πως βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διερεύνηση για το πως έφτασε ο ΤΟΕΒ εδώ που έφτασε. Η σχετική ανακριτική διαδικασία όμως, όπως φαίνεται , κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Αυτό που καίει όμως τους παραγωγούς στην παρούσα φάση, είναι έστω και τώρα , την τελευταία έστω στιγμή, να βρεθεί λύση και τα τέσσερα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ να επανασυνδεθούν  με ρεύμα, πριν είναι πλέον αργά…

Πηγή: agriniopress.gr

Featured Image