Η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης ευτυχώς έχει πέσει, αλλά κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει μέχρι να αρχίσουν τα αλώνια. Οι αμοιβές των αλωνιστών φέτος θα είναι χαμηλότερες από πέρσι.
Ήπια πτωτική τάση θα ακολουθήσουν, καθώς φαίνεται τα αλωνιστικά, οι αμοιβές δηλαδή των αλωνιστών φέτος, καθώς τα κόστη καυσίμου έχουν πέσει. Η πτώση βέβαια θα είναι μικρή και σε καμιά περίπτωση οι αμοιβές αυτές δεν θα επιστρέψουν στα προπέρσινα επίπεδα των 10 και 12 ευρώ ανά στρέμμα.
Ο Λευτέρης Αλατζάς, ιδιοκτήτης αλωνιστικής μηχανής από το Κόσμιο Ροδόπης δήλωσε στο Agronewsbomb τα εξής: “Σε είκοσι περίπου ημέρες από σήμερα εκτιμώ πως θα αρχίσουμε να αλωνίζουμε τα κριθάρια της περιοχής. Πολλά από αυτά είναι βυνοποιήσιμα, αλλά όχι μόνο τέτοια. Σιτάρια λόγω τιμής έχουν μπει περισσότερα από πέρσι. Στο σιτάρι το σκληρό το αλώνισμα θα πάει πιο μετά. Με τα σημερινά δεδομένα, τα έξοδα τα αλωνιστικά για τους παραγωγούς θα είναι μειωμένα κατά τι, δηλαδή γύρω στα 1 ευρώ κάτω από πέρσι. Την περσινή χρονιά με το πετρέλαιο κίνησης στα 2 ευρώ το λίτρο ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση. Σήμερα έχει γύρω στα 1,55 ευρώ, όμως για να πέσει ακόμα περισσότερο η τιμή των αλωνιστικών, πρέπει να πρόκειται για μεγάλες μερίδες γης”.
“Αν ένας παραγωγός έχει μαζεμένα στρέμματα 200, 300 και παραπάνω υπάρχει περιθώριο για ακόμα καλύτερη τιμή από τον αλωνιστή. Όλα είναι σχετικά λοιπόν. Πέρσι τα αλωνιστικά έπαιξαν στα 15 με 17 ευρώ το στρέμμα στην περιοχή μας”, κατέληξε ο κ. Αλατζάς. Όσον αφορά στα κριθάρια, ο ίδιος εκτιμά, πως με βάση τα σημερινά δεδομένα θα έχουν ικανή παραγωγή, παρά το γεγονός μάλιστα ότι υπήρξαν προβλήματα στην περιοχή λόγω της εμφάνισης βρωμούσας.
Στις 5-8 Ιουνίου ξεκινούν στα Φάρσαλα, αργότερα ο Δομοκός
Ο Στέλιος Μακαρές, αλωνιστής από την περιοχή του Δομοκού, που δραστηριοποιείται και στα Φάρσαλα τόνισε από την πλευρά του τα εξής: “Στο Δομοκό τα σιτηρά είναι όψιμα και ο καιρός σίγουρα δεν τα ευνοεί, γιατί τώρα είναι στη φάση της ανθοφορίας και χρειάζονται ηλιοφάνεια, που δυστυχώς δεν υπάρχει. Οπότε για τις αποδόσεις, είναι κάπως παρακινδυνευμένο να κάνουμε πρόγνωση. Όσον αφορά στα αλωνιστικά πέρσι, σε σιτάρια και κριθάρια πέρσι ήταν στα 13 με 15 ευρώ το στρέμμα. Πέρσι όμως το πετρέλαιο ήταν σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα τωρινά. Αλλά και πάλι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πόσο θα έχει το πετρέλαιο σε 15 μέρες. Πάντως, 1 με 2 ευρώ το στρέμμα, πιστεύω, θα είναι κάτω φέτος”.