Ενίσχυση 200 ευρώ ανά ζώο και κατανομή βοσκοτόπων για γνήσιους κτηνοτρόφους 

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας θέτουν επιτακτικά θέμα ανακατανομής των βοσκοτόπων με αντικειμενικά και ουσιαστικά κριτήρια, ενώ εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις και για τις βασικές γραμμές του εθνικού φακέλου για τη νέα ΚΑΠ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως ακολούθως:

Στην  Κομοτηνή σήμερα Παρασκευή 24-6-2022 και ώρα 18:00 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» συνήλθε έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από εισήγηση  του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, σχετικά με τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας ΑΜΘ  και προέβησαν στην έκδοση του παρακάτω ομόφωνου ψηφίσματος:

                                                    Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Τα Μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, μετά από εισήγηση του κ. Περιφερειάρχη, με αφορμή την επιστολή των εκπροσώπων των κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας ΑΜΘ την οποία και παραθέτουμε:

«Οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων της περιφέρειάς ΑΜ-Θ, ενημέρωσαν το περιφερειακό συμβούλιο για τα προβλήματα που αφορούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας.

Τα κυριότερα από αυτά και τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης είναι:

  1. Κατανομή βοσκοτόπων και Εθνικού αποθέματος.

Η άνιση κατανομή των βοσκοτοπικών εκτάσεων στους κτηνοτρόφους της χώρας , που ξεκίνησε με την ΚΥΑ 873/55993/20-5-2015 και η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα με μικρές αλλαγές που επέφερε η ΚΥΑ 1217/264725/2021, με τους κτηνοτρόφους της περιφέρειάς μας να αδικούνται σε αυτή την κατανομή.

Η άνιση αυτή κατανομή έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ενισχύσεων επί οκτώ συναπτά έτη, των κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας σε όλες τις ενισχύσεις που έχουν σχέση με τις εκτάσεις των βοσκοτόπων (Βασική ενίσχυση, Πρασίνισμα, Εξισωτική, Βιολογικά, Νέοι κτηνοτρόφοι και νεοεισερχόμενοι).

Ταυτόχρονα δημιούργησε στρέβλωση του ανταγωνισμού, αφού οι κτηνοτρόφοι της περιφέρειάς μας δεν έχουν την ίδια οικονομική δυνατότητα ώστε ν’ ανταπεξέλθουν στις οικονομικές ανάγκες των εκμεταλλεύσεων τους για την ποσοτική και ποιοτική παραγωγή των κτηνοτροφικών τους προϊόντων, και κατά τη διαπραγματευτική τους δυνατότητα στην πώλησή τους.

Η κοινή πυκνότητα βόσκησης σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Η σκανδαλώδης ανισομερής έως μονομερής κατανομή του Εθνικού αποθέματος ανά διοικητική Περιφέρεια και ιδιαίτερα για τις ιδιωτικές εκτάσεις βοσκοτόπων χωρίς ζωικό κεφάλαιο, είναι εξοργιστική και προσβλητική για όλους μας.

Η άμεση κατάργηση της κατανομής ενισχύσεων, σε ιδιωτικές εκτάσεις βοσκοτόπων χωρίς ζωικό κεφάλαιο, είναι επιβεβλημένο να γίνει, όπως και οι ποινικές ευθύνες και οι καταλογισμοί σε όσους αποδειχθεί η παράνομη ενοικίαση και κατοχή τους.

  1. Στρατηγικό σχέδιο ΚΓΠ 2021-2027 και τρόπος κατανομής των άμεσων ενισχύσεων.

Παρά τις διαβουλεύσεις ανά τη χώρα, η βούληση των κτηνοτρόφων και αγροτών της πατρίδας μας, δεν έχουν αποτυπωθεί στο στρατηγικό σχέδιο που κατατέθηκε από το ΥΠΑΑΤ στην Ε.Ε.

Βρισκόμενοι σε μια περίοδο που αυτό επιδέχεται διορθώσεις και συμπληρωματικές παρεμβάσεις, θα πρέπει άμεσα να υπάρξει διαβούλευση στην περιφέρειά μας  με τους αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΑΤ αλλά και με τους τεχνικούς συμβούλους που συμμετέχουν στη σύνταξη του.

  1. Κόστος παραγωγής (ζωοτροφές, ενέργεια, καύσιμα).

Η μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση του κόστους παραγωγής, σε ζωοτροφές, ενέργεια και καύσιμα κάνει ασύμφορη την παραγωγή κι έχει φέρει τους κτηνοτρόφους σε οικονομικό αδιέξοδο.

Οι παρεμβάσεις της πολιτείας κρίνονται απ’ όλους τους κτηνοτρόφους ελάχιστες έως ανύπαρκτες και με μαθηματική ακρίβεια τους οδηγούν στην καλύτερη περίπτωση σε οικονομικό αδιέξοδο και πολλούς κτηνοτρόφους στην έξοδο από την κτηνοτροφία.

Featured Image

Προτείνουμε: 

Την άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων για ζωοτροφές με 200€ ανά ΖΜ.

Την αναδρομική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, από την ημερομηνία επιβολής της.

Τη θέσπιση φτηνού αγροτικού πετρελαίου για ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα.

  1. Οικονομική ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων που είχαν πρόβλημα στη διάθεση των αμνοεριφίων τους την περίοδο του Πάσχα 2022 και οι οποίοι αναγκάστηκαν να πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές, παθαίνοντας πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά.

Τα παραπάνω σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν τον κτηνοτροφικό κλάδο, μαζί με την έλλειψη εργατών  για την κτηνοτροφία, που χρειάζονται κυρίως οι μεσαίες και μεγάλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, αποτυπώνονται στη μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής, στη μεγάλη μείωση του ζωικού κεφαλαίου της περιφέρειάς μας και στη φυγή των κτηνοτρόφων από το επάγγελμα.

Με όλα τα παραπάνω πλήττεται η επισιτιστική επάρκεια και η οικονομία της πατρίδας μας και ειδικότερα της περιφέρειάς μας και επιτείνεται το δημογραφικό πρόβλημα ολόκληρης της περιφέρειάς μας και κυρίως των ορεινών και παραμεθόριων περιοχών.

Επισημαίνουμε επίσης τις διαπιστώσεις, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις για την κτηνοτροφία, της Διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, που λογικά αφορούν ολόκληρη την περιφέρειά μας και οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη λύση όλων των παραπάνω θεμάτων, ενώ κρίνουμε αναγκαία τη δημιουργία επιτροπής παρακολούθησης υλοποίησης των προτάσεων της επιτροπής.

Λόγω όλων των παραπάνω κρίνεται αναγκαία η άμεση επίσκεψη του Υπουργού ΑΑΤ κ. Γεωργαντά στην περιφέρειά μας , για να συζητηθούν και να δοθούν λύσεις στα θέματα της κτηνοτροφίας.»

Αποφάσισαν ομόφωνα να στηρίξουν τα αιτήματα των κτηνοτρόφων της Περιφέρειάς μας διότι:

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας, λόγω της υψηλής πυκνότητας βόσκησης όπως έχει οριστεί από το 2015, έχουν την μικρότερη κατανομή στρεμμάτων ανά Ζωική Μονάδα, 3,25 ΖΜ/Εκτάριο. Συνεπώς ο υπολογισμός της πυκνότητας βόσκησης γίνεται με μια απλή διαίρεση, των επιλέξιμων κατά τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκτάσεων βοσκοτόπων, με το ζωικό κεφάλαιο (Ζωικές Μονάδες) που έχει η κάθε περιφέρεια (Χωρική Ενότητα). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλου μέρους των άμεσων ενισχύσεων των κτηνοτρόφων μας προς τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, αφού αυτές συνδέονται με τις εκτάσεις των βοσκοτόπων. Έτσι ενισχύσεις όπως, η Βασική, το Πρασίνισμα, η Εξισωτική, το Εθνικό Απόθεμα νέων Κτηνοτρόφων και η Βιολογική Κτηνοτροφία, είναι υποπολλαπλάσιες στους κτηνοτρόφους της Περιφέρειάς μας, σε σχέση με κτηνοτρόφους άλλων περιφερειών με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο.

Το υψηλό κόστος της ορθής διαχείρισης του ζωικού κεφαλαίου, της τήρησης των κανόνων ευζωίας για την φυσιολογική ανάπτυξη και επιβίωση των εκτρεφόμενων ζώων, της παραγωγής ζωικών προϊόντων θα καταστήσει ασύμφορη την διατήρησή τους και τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις  μη ανταγωνιστικές.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Περιφέρειά μας η κτηνοτροφία από το 2013 έως και το 2017, υπέστη σοβαρότατα πλήγματα (οικονομικά και κοινωνικά) λόγω επιζωοτίων (Ευλογιά των προβάτων, Καταρροϊκός Πυρετός, Οζώδης δερματίτιδα των Βοοειδών) μέσω υποχρεωτικών θανατώσεων παραγωγικών ζώων και της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων στην μετακίνηση και ανασύσταση των κοπαδιών.

Ως εκ τούτου το Περιφερειακό Συμβούλιο στηρίζει τα αιτήματα των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ και επιθυμεί την έμπρακτη και άμεση υποστήριξη του Πρωτογενούς Τομέα και επιπροσθέτως ζητούμε όπως διαπαραταξιακή επιτροπή μελών του συμβουλίου μαζί με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας ΑΜΘ, συναντηθεί με την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Featured Image