Με Ερώτηση απευθυνόμενη στον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη Ελευθέριο, ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Πάνας Απόστολος ζητά να γίνουν άμεσες ενέργειες για την ακαρπία της ελιάς στη Χαλκιδική λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Στην παρέμβασή του ο κ. Πάνας αναφέρει, πως οι αυξημένες θερμοκρασίες του χειμώνα και οι διαφοροποιημένες κλιματολογικές συνθήκες της άνοιξης, είχαν ως αποτέλεσμα τα δέντρα να μην καρπίσουν ή ο καρπός να είναι ελάχιστος σε σχέση με τη δυναμική των ελαιόδεντρων σημειώνοντας ότι οι απώλειες αγγίζουν το 90% ή και 100% με τους ελαιοπαραγωγούς να μην αντέχουν άλλο οικονομικά.
Τονίζει μάλιστα, πως έγιναν από την πλευρά του Βουλευτή επανειλημμένα κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για το ίδιο φαινόμενο το 2021 και παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η κατάσταση έμεινε στάσιμη, τη στιγμή μάλιστα που τα καλλιεργητικά έξοδα αυξάνονται συνεχώς και η ακαρπία θα επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις στους αγρότες τις Χαλκιδικής, τις μεταποιητικές μονάδες, αλλά και στις πωλήσεις των προϊόντων τόσο στις αγορές του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.
Ο κ. Πάνας δήλωσε σχετικά: «Με την πρώτη μου αυτή κοινοβουλευτική παρέμβαση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα αυτό τονίζω τη σημασία του προβλήματος στη Χαλκιδική και ζητώ άμεσα τη συγκρότηση επιτροπής για την επιστημονική διερεύνηση και τεκμηρίωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκαλλιέργεια της Χαλκιδικής, την συγκρότηση ολοκληρωμένου σχεδιασμού οικονομικών αποτιμήσεων ζημιών στον πρωτογενή τομέα, αλλά και ενημέρωση για το αν στο Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ που κατέθεσε η χώρα μας, περιλαμβάνεται η προστασία της ελαιοκαλλιέργειας από μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα ζημιογόνα αίτια. Συνεχίζω πάντα δίπλα στο πλευρό των Χαλκιδικιωτών διεκδικώντας το καλύτερο για το τόπο μας».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Βουλευτή:
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ
Βουλευτής Χαλκιδικής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
14-7-2023
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη Ελευθέριο
Θέμα: Η ακαρπία στην επιτραπέζια Ελιά Χαλκιδικής απειλεί για άλλη μια χρονιά την Τοπική Οικονομία.
Για άλλη μία χρονιά την τελευταία τριετία, οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής είναι σε απόγνωση, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με το φαινόμενο της ακαρπίας στους ελαιώνες τους, ενώ όπως προκύπτει από επιτόπιους ελέγχους φαίνεται πως είναι και η χειρότερη παραγωγικά των τελευταίων ετών.
Οι αυξημένες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και οι διαφοροποιημένες κλιματολογικές συνθήκες της άνοιξης , είχαν ως αποτέλεσμα τα δέντρα να μην καρπίσουν ή και όπου αν αυτά έχουν καρπό να είναι ελάχιστος σε σχέση με τη δυναμική των ελαιόδεντρων. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το ποσοστό απώλειας της παραγωγής αγγίζει το 90% και σε πολλές περιπτώσεις τω 100%.
Είναι η δεύτερη χρονιά μετά του παγετούς της άνοιξης του 2021 , στην οποία οι ελαιοπαραγωγοί, αφού έχουν πραγματοποιήσει τις πιο δαπανηρές καλλιεργητικές φροντίδες (κλαδέματα, λιπάνσεις, ψεκασμούς κ.α.), βλέπουν δυστυχώς τους κόπους και τα αυξημένα έξοδα της χρονιάς να χάνονται , δημιουργώντας τεράστια προβλήματα τόσο στις εισροές των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων όσο και στις εισροές της Τοπικής και Εθνικής Οικονομίας. Και όλα αυτά σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον πρωτογενή τομέα, αφού τα καλλιεργητικά έξοδα εκτοξεύθηκαν κατακόρυφα, αυξάνοντας το συνολικό στρεμματικό κόστος καλλιέργειας κατά 30-40%. Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι, παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις για το ίδιο φαινόμενο, που προέκυψε από τους παγετούς το 2021 και παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής, δυστυχώς δεν έγινε απολύτως τίποτα, εκτός από επιλεκτικές αποζημιώσεις συγκεκριμένων Περιφερειακών Ενοτήτων για το ίδιο ζημιογόνο αίτιο .
Το πρόβλημα δυστυχώς δεν σταματάει στους ελαιοπαραγωγούς, καθώς έχει επιζήμιες και αλυσιδωτές επιπτώσεις στις μεταποιητικές μονάδες της Χαλκιδικής, οι οποίες θα κληθούν να διαχειριστούν μια πολύ δύσκολή χρονιά. Στα αυξημένα ενεργειακά λειτουργικά έξοδα, στην προσπάθεια διατήρησης των θέσεων εργασίας , στις ανελαστικές συμβάσεις πώλησης τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και σε αγορές του εξωτερικού, έρχεται να προστεθεί και αυτό της έλλειψης της πρώτης ύλης , της βρώσιμης Πράσινης Ελιάς Χαλκιδικής, η οποία αδιαμφισβήτητα αποτελεί πλέον ένα από τα βασικά Εθνικά μας Προϊόντα.
Έχοντας ως ιστορικό δεδομένο την συμπεριφορά των ελαιόδεντρων μετά από τους ανοιξιάτικους παγετούς του 2021, την φυσιολογική παραγωγική χρονιά του 2022 και τον θερμό χειμώνα του 2023, μπορούμε να τεκμηριώσουμε επιστημονικά, αν οι κλιματικές συνθήκες είναι αυτές που προκαλούν το φαινόμενο της ακαρπίας και όχι το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (φαινόμενο κατά το οποίο τα δένδρα καρποφορούν τη μια χρονιά και την επόμενη είτε έχουν μια μικρή παραγωγή ή καθόλου παραγωγή).
Είναι πλέον προφανές ότι η κλιματική αλλαγή καθορίζει τόσο την βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας, όσο τη βιωσιμότητα του Πρωτογενή Τομέα και της μεταποίησης στη χώρα μας, οι οποίοι όμως δεν αντέχουν άλλες απώλειες.
Μετά τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα σε συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής για την επιστημονική διερεύνηση και τεκμηρίωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκαλλιέργεια της Χαλκιδική;
2. Υπάρχει στα πλάνα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κάποιος σχεδιασμός που θα λαμβάνει υπόψη του ζημιές που προκαλούνται στον πρωτογενή τομέα και στην Εθνική Οικονομία και δεν εμφανίζονται καταγεγραμμένα στα επίσημα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, με σκοπό την ακριβή εκτίμηση των οικονομικών απωλειών σε Τοπικό και Εθνικό;
3. Στο Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ που κατέθεσε η χώρα μας, υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την ενεργοποίηση εργαλείων διαχείρισης κινδύνου ή κάποιο ασφαλιστικό σύστημα προς αξιοποίηση για αντίστοιχες;
Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής
Πάνας Απόστολος