Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα καταθέσει τροπολογία για την απλοποίηση της διαδικασίας νομιμοποίησης τον παράτυπα διαμενόντων στην Ελλάδα, πάντα όμως υπό τη σκέπη του εκάστοτε εργοδότη.
Προκειμένου να πιεστεί η Κυβέρνηση ώστε να θέσει σε άμεση προτεραιότητα την επίλυση όλων των επίμαχων ζητημάτων που αφορούν στην εξασφάλιση ικανού αριθμού εργατών γης από τρίτες χώρες, ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, επισκέφτηκε το Υπουργείο Μετανάστευσης και το Υπουργείο Εξωτερικών παρουσία του Βουλευτή και Α΄ αντιπροέδρου της Βουλής κ Γιάννη Πλακιωτάκη.
Επειδή η διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, θέλει να προλάβει πιθανή καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων από την κυβέρνηση , αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, μέσα από μια έκτακτη Γενική Συνέλευση να αποφασιστούν μέχρι και δυναμικές κινητοποιήσεις.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μεταξύ του Αγροτικού Συλλόγου και του Υπουργού Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Καιρίδη. Αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα. Κατά τη διάρκεια της, αναλύθηκαν όλα τα επιμέρους ζητήματα που ευθύνονται για την σημαντική έλλειψη εργατών γης.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας κατέθεσε συγκεκριμένες απόψεις και προτάσεις με σαφές χρονοδιάγραμμα στοχεύοντας στην άμεση επίλυση αυτού του προβλήματος ώστε να σωθεί η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος.
Ο κ. Καιρίδης, ανέπτυξε με τη σειρά του τις πρωτοβουλίες και την κατεύθυνση όπου σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με το neakriti.gr.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα καταθέσει τροπολογία για την απλοποίηση της διαδικασίας νομιμοποίησης τον παράτυπα διαμενόντων στην Ελλάδα, πάντα όμως υπό τη σκέπη του εκάστοτε εργοδότη.
Ακολούθησε η σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών με συνεργάτες της Γενικής Γραμματέας κ. Αγγελάτου Τερέζας, η οποία είναι καθ’ ύλην αρμόδια για το στάδιο της συνέντευξης των υποψηφίων εργαζομένων (ΠΤΧ) στις ελληνικές Πρεσβείες.
Η κ Αγγελάτου ενημερώθηκε πλήρως για το στάδιο όπου δημιουργείται το μεγαλύτερο πρόβλημα μέχρι στιγμής στη διαδικασία της μετάκλησης και δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα δοθούν σαφείς απαντήσεις για όλα αυτά τα θέματα.
«Θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένο, η Κυβέρνηση να θέσει σε άμεση προτεραιότητα την επίλυση όλων των επίμαχων ζητημάτων. Σε αντίθετη περίπτωση σύντομα όλοι οι αγρότες θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις στη Γενική μας Συνέλευση που θα καθορίσουν τις εξελίξεις για το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας», αναφέρει ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας.
Στη βουλή το θέμα
Στο μεταξύ με πρωτοβουλία της Βουλευτή Λασιθίου, κ. Αικατερίνης Σπυριδάκη κατατέθηκε σχετική ερώτηση προς τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η ερώτηση αναφέρεται στο σοβαρό πρόβλημα των δυσλειτουργιών στη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ για τους εργάτες γης, που προέρχονται από τρίτες χώρες και εργάζονται στην Ελλάδα και ζητείται η άμεση επίλυσή του.
Την ερώτηση συνυπέγραψαν ο κ. Μουλκιώτης Γιώργος, Βουλευτής Βοιωτίας και ο κ. Αχμέτ Ιλχάν, Βουλευτής Ροδόπης.
«Είναι γνωστό το τεράστιο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Π.Ε Λασιθίου αλλά και γενικότερα οι αγρότες όλης της χώρας, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών. Oι ανάγκες σε εργατικά χέρια είναι μεγάλες και αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί άμεσα, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην καλλιεργηθούν χιλιάδες στρέμματα και να μην συγκομισθεί μεγάλος όγκος αγροτικής παραγωγής, με αποτέλεσμα την έλλειψη προϊόντων, την αύξηση των τιμών καθώς και την οικονομική ζημία των παραγωγών. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι μόνο στην Ιεράπετρα απαιτούνται 5.000 έως και 8.000 εργατικά χέρια κατά την περίοδο συγκομιδής της ελιάς.
Την προηγούμενη περίοδο, στην Π.Ε Λασιθίου, υπήρξε μαζική φυγή αλλοδαπών εργατών προς άλλες χώρες, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εργατών γης να έχει μειωθεί πάρα πολύ.
Εργάτες γης
Και ενώ απαιτείται μια ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης της έλλειψης εργατών γης, που να στοχεύει στην ομαλή προσέλευση και διευκόλυνση της εργασίας εργατών γης από τρίτες χώρες, η Κυβέρνηση συνεχίζει να δυσκολεύει ακόμη είτε αυτούς που εργάζονται ήδη στην χώρα μας, είτε αυτούς που έρχονται ξανά με τρίμηνη απασχόληση. Τις μεγάλες ελλείψεις της περιοχής σε εργατικά χέρια, έρχεται να επιδεινώσει η γραφειοκρατικής φύσεως διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ, η οποία δυσκολεύει εκατοντάδες διαμένοντες στο Λασίθι εργάτες γης ώστε να εργαστούν νόμιμα.
Μέχρι πρόσφατα, για τους αλλοδαπούς εργάτες γης, εκδιδόταν προσωρινός ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ). Η λύση του ΠΑΜΚΑ είχε επιλεγεί, κατά την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, προκειμένου να εμβολιαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και οι εργάτες γης. Σήμερα, απαιτείται πλέον η απόδοση κανονικού ΑΜΚΑ, το οποίο εκδίδεται άμεσα ηλεκτρονικά από το ΕΦΚΑ, με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Το ΠΑΜΚΑ εξυπηρέτησε το σκοπό του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σήμερα όμως δεν έχει ισχύ σε καμία χρήση και απλά δυσκολεύει τις διαδικασίες έκδοσης ΑΜΚΑ, αφού εξακολουθεί να είναι χρεωμένο στους κατόχους του.» αναλύει στην ερώτηση της η κ Σπυριδάκη.
«Επειδή η απόδοση των εργόσημων αποτελεί υποχρέωση των εργοδοτών και η μη καταβολή τους συνιστά αδίκημα
Επειδή η εργασία χωρίς την απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών συνιστά «μαύρη εργασία»
Επειδή με το ΠΑΜΚΑ, οι εργοδότες δεν μπορούν να πληρώσουν τα ανάλογα εργόσημα στους εργαζόμενους και η δυσλειτουργία του συστήματος θα οδηγήσει στην ανασφάλιστη εργασία ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί :
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα;
Προτίθεστε να ρυθμίσετε, με σύντομες διαδικασίες, την απόδοση νέου ΑΜΚΑ για τους εργάτες γης, επεμβαίνοντας στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΗΔΙΚΑ;
Ποιοι είναι οι λόγοι των δυσλειτουργιών στη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ για τους εργάτες γης που προέρχονται από τρίτες χώρες και έχουν ήδη Προσωρινό ΑΜΚΑ;
Σκοπεύετε να επαναφέρετε σε ισχύ τους ΠΑΜΚΑ, για τους εργάτες γης και να το χαρακτηρίσετε ως ΑΜΚΑ, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα, χωρίς να έπονται στην συνεχόμενη ταλαιπωρία, εργοδότες και εργαζόμενοι;»
Newsroom Agronewsbomb