«Από την πρώτη στιγµή που εµφανίστηκε στη χώρα µας η πανώλη των µικρών µηρυκαστικών, σε συνεργασία µε τις τοπικές Αρχές, ξεκινήσαµε έναν αγώνα δρόµου, προκειµένου να περιοριστεί η νόσος και -τελικά- να εκριζωθεί», δηλώνει στα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Κώστας Τσιάρας.
Ο κ. Τσιάρας σημειώνει στα Παραπολιτικά πως: «Εφαρµόσαµε τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισµό, µε ένα πρωτόκολλο που µας δίνει τη δυνατότητα σε συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα να αποµονώσουµε τον ιό και να δηµιουργήσουµε µια συνθήκη ασφάλειας για όλο το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Ταυτόχρονα, σχεδιάσαµε και υλοποιούµε τη µεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση της χώρας, µε πάνω από 100 κτηνιάτρους, οι οποίοι κάτω από αντίξοες συνθήκες εργάζονται στο πεδίο. Πρέπει να ξεκαθαρίσουµε ότι θέµα για τη δηµόσια υγεία δεν τίθεται. Η νόσος αφορά αποκλειστικά τα αιγοπρόβατα και σε καµία περίπτωση δεν µεταδίδεται σε άλλα είδη ζώων, ούτε και στον άνθρωπο. Και, βέβαια, δεν ενέχει κινδύνους για τη δηµόσια υγεία η κατανάλωση γάλακτος και κρέατος, εφόσον τηρούνται οι προβλεπόµενοι κανόνες από την Ε.Ε. Ωστόσο, αυτή η µάχη δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να είµαστε πολύ σοβαροί, πολύ υπεύθυνοι, πολύ προσεκτικοί και βεβαίως, µε τη συνδροµή και τη βοήθεια και των ιδίων των κτηνοτρόφων, πρέπει να αντιµετωπίσουµε το συγκεκριµένο ζήτηµα µε τον πλέον άµεσο τρόπο, στον µικρότερο δυνατό χρόνο και µε τη µεγαλύτερη ταχύτητα. Οσο πιο γρήγορα απαλλαγούµε από τον ιό της πανώλης, τόσο καλύτερα θα διασφαλίσουµε το µέλλον των κτηνοτρόφων και του πρωτογενούς τοµέα».
Την ίδια στιγµή, αυξάνονται οι προσπάθειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των περιφερειακών Αρχών για αποµόνωση του ιού της πανώλης στα αιγοπρόβατα και την αποφυγή της εξάπλωσής του στην επικράτεια, έπειτα από την απόφαση παράτασης κατά µία εβδοµάδα -έως τις 11 Αυγούστου- των περιοριστικών µέτρων, την ενίσχυση των επιστηµονικών κλιµακίων ελέγχου και την αναβάθµιση δύο επιπλέον κτηνιατρικών κέντρων, στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ανακούφισης των πληγέντων, δροµολογείται η όσο το δυνατόν µεγαλύτερη αποζηµίωση για κάθε απώλεια ζώου, όπως και πρόσθετες ενισχύσεις.
Θανατώθηκαν 15.000 µηρυκαστικά
Μέχρι σήµερα έχουν θανατωθεί περισσότερα από 15.000 μηρυκαστικά που ήλθαν σε επαφή µε τα περίπου 30 κρούσµατα στους νοµούς Λάρισας, Τρικάλων, Κορινθίας, Αχαΐας και Αττικής, λαµβάνονται ηµερησίως χιλιάδες δείγµατα, ενώ οι έλεγχοι επεκτείνονται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουν εντοπιστεί εκ νέου και κρούσµατα της αφρικανικής πανώλης σε χοίρους. Συνολικά στις ζώνες επιτήρησης των 3 και 10 χιλιοµέτρων βρίσκονται 506.285 αιγοπρόβατα.
Από αυτά, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 480.000 ζώα και σε 108 τυροκοµικές επιχειρήσεις. Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης περιορισµού και εκρίζωσης της πανώλης -όπως είπε ο κ. Τσιάρας- θα γίνει εκ νέου σχεδιασµός όλου του µοντέλου λειτουργίας της κτηνοτροφίας. Θα αναζητηθούν όλες οι µέθοδοι και οι τρόποι ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα οργανικά κενά των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας και θα ανασχεδιαστεί το µοντέλο, ώστε να περιορισθεί η πιθανότητα επανάληψης ανάλογων φαινοµένων.
Όσο, δε, για τη Βόρεια Ελλάδα, σύµφωνα µε ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργου Κεφαλά, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας επικοινώνησαν µε κτηνοτρόφους, τους οποίους ενηµέρωσαν για το νόσηµα (ως προς τα συµπτώµατα, τους τρόπους µετάδοσης, την υποχρέωση για άµεση αναφορά στις κτηνιατρικές υπηρεσίες σε περίπτωση υπόνοιας για τη νόσο, τα προβλεπόµενα πρωτόκολλα κ.ά). Επίσης, έγινε κλινική επιτήρηση στις εκµεταλλεύσεις αιγοπροβάτων για έγκαιρη αναγνώριση ύποπτων συµπτωµάτων της νόσου και ενηµέρωση σφαγείων, γαλακτοβιοµηχανιών, τυροκοµείων, εµπόρων, µεταφορέων ζώντων ζώων για το νόσηµα και τα µέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν.
Πηγή: Παραπολιτικά