Νέο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς προβάτων, σε πέμπτη μονάδα μέχρι τώρα στο νομό Έβρου, εντοπίστηκε στην περιοχή του Τυχερού.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Έβρου έχουν ήδη στείλει τα δείγματα που πήραν στο εργαστήριο της Αθήνας και το απόγευμα αναμένονται τα αποτελέσματα. Ως γνωστόν, ήδη άλλες τέσσερις κτηνοτροφικές μονάδες με πρόβατα, τρεις στην περιοχή των Φερών και μία στην Ορεστιάδα, εντοπίστηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς και ήδη προχωράει η σφαγή και υγειονομική ταφή περίπου 900 προβάτων, Η διαδικασία που προβλέπεται, δηλαδή άνοιγμα λάκκων στον χώρο της μονάδας, ειδική μόνωση της για να μην υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ζωονόσου, σφαγή και ταφή, ακολουθείται από την εταιρεία η οποία έχει αναλάβει εδώ και μήνες την συγκεκριμένη εργασία.

Αν τελικά βγουν θετικά και τα κρούσματα στην κτηνοτροφική μονάδα της περιοχής Τυχερού όπου υπάρχουν πάνω από 150 ζώα, τότε μέχρι τώρα πάνω από 1.000 πρόβατα θα θανατωθούν αυτή την εβδομάδα στον Έβρο. Παράλληλα από χθες Τετάρτη 21 Αυγούστου ισχύουν τα προβλεπόμενα μέτρα εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών. Δηλαδή δημιουργία δύο ζωνών προστασίας και επιτήρησης, μια 3 χλμ και μία 10 χλμ, με τους σχετικούς περιορισμούς που ισχύουν εντός των ζωνών αυτών. Κάτι που ανακοίνωσε κατά την χθεσινή επίσκεψη του στον Έβρο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Στρατάκο,

Εισαγόμενη από την γειτονική Τουρκία η ευλογιά των προβάτων

Featured Image

Οι πέντε κτηνοτροφικές μονάδες σε Φέρες, Ορεστιάδα και τώρα Τυχερό, βρίσκονται όπως μπορεί να παρατηρήσει κάποιος σε περιοχές δίπλα στον ποταμό Έβρο. Κάτι που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των ειδικών, ότι η ευλογιά των προβάτων είναι εισαγόμενη από την γειτονική Τουρκία. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο, ότι η πανώλη των αιγοπροβάτων που κυριάρχησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα κυρίως σε Θεσσαλία και Πελοπόννησο και η οποία ξεκίνησε από εισαγωγή ζώων απ’ την Ρουμανία, δεν είχε κρούσμα στον Έβρο.

Αντίθετα, η ευλογιά που μεταδίδεται πολύ εύκολα από πρόβατο σε πρόβατο και μέσω της τροφής, από την στιγμή που οι συγκεκριμένες περιοχές του νομού μας βρίσκονται δίπλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, είναι φυσικό να μας έρθει από τη γειτονική χώρα.

Πηγή: evros-news.gr

Featured Image