“Eθνικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί μέχρι σήμερα λήφθηκαν για τη συμμόρφωση της χώρας μας με την ενωσιακή νομοθεσία, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αλιείας και ειδικότερα της μικρής παράκτιας αλιείας.
Γι’ αυτό και εξαιρέσαμε από τις περισσότερες σχετικές υποχρεώσεις τα σχεδόν δέκα χιλιάδες σκάφη της παράκτιας αλιείας, με απώτερο στόχο βεβαίως να διευκολύνουμε τους αλιείς μας, τους οποίους άλλωστε στηρίζουμε με κάθε διαθέσιμο πόρο και τρόπο. Και αυτό επειδή η Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον αλιευτικό κλάδο, καθώς διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο, συνεισφέροντας στο ΑΕΠ της χώρας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στις τοπικές κοινότητες και προάγοντας την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και ιδιαίτερα στις απομονωμένες και κυρίως, στις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδος”, τόνισε ο Χρήστος Κέλλας, ΥφΑΑΤ στη βουλή, απαντώντας σε ερώτηση με θέμα: «Άμεση εξαίρεση του κλάδου των Παράκτιων Αλιέων από την εφαρμογή της επαχθούς, αλλά και επικίνδυνης σε ορισμένες περιπτώσεις, για κυβερνήτη και αλιευτικό σκάφος, Υποχρεωτικής Ζύγισης Αλιευτικών Προϊόντων κατά την εκφόρτωση». Κύριε Δελβερούδη, έχετε τον λόγο.
Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Συνεχίζουμε με την έκτη με αριθμό 423/23-1-2025 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Πιερίας της Κ.Ο. «ΝΙΚΗ» κ. Κομνηνού Δελβερούδη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Άμεση εξαίρεση του κλάδου των Παράκτιων Αλιέων από την εφαρμογή της επαχθούς, αλλά και επικίνδυνης σε ορισμένες περιπτώσεις, για κυβερνήτη και αλιευτικό σκάφος, Υποχρεωτικής Ζύγισης Αλιευτικών Προϊόντων κατά την εκφόρτωση». Κύριε Δελβερούδη, έχετε τον λόγο.
ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, στη χώρα μας για πρώτη φορά το 2024 εφαρμόστηκε η υπουργική απόφαση για τη «Ρύθμιση συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής των ενεργειακών διατάξεων του Κοινοτικού Συστήματος Ελέγχου της αλιείας ως προς τη ζύγιση των αλιευτικών προϊόντων κατά την εκφόρτωση».
Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο της εφαρμογής της εν λόγω υπουργικής απόφασης ορίζεται η υποχρεωτική ζύγιση αλιευτικών προϊόντων κατά την εκφόρτωση, πριν την αποθήκευση, μεταφορά ή πώληση. Καθιερώνεται το μητρώο ζύγισης, το οποίο περιλαμβάνει τις έντυπες δηλώσεις καταγραφής ζύγισης, καθώς και την καταχώρηση του αποτελέσματος της ζύγισης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής Αλιευτικών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα επίσης με την υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας του 2015, «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής των ενωσιακών διατάξεων του συστήματος επιβολής μορίων για σοβαρές παραβάσεις στον τομέα της αλιείας», όπως αυτή τροποποιήθηκε από την υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση η αυτόματη αναστολή της αλιευτικής άδειας, όταν ο αριθμός των μορίων που καταλογίζονται στον κάτοχο της αλιευτικής άδειας σκάφους είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 18, 36, 54, 72 μορίων για περίοδο 2, 4, 8 και 12 μηνών αντίστοιχα, ενώ στην περίπτωση β΄ προβλέπεται η οριστική αυτόματη ανάκληση της αλιευτικής άδειας του σκάφους, όταν ο αριθμός των μορίων που καταλογίζονται στον κάτοχο της αλιευτικής άδειας σκάφους είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 90 μορίων.
Επειδή λοιπόν υποχρεώνετε πλέον τους παράκτιους αλιείς να ζυγίζουν τα αλιεύματά τους και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αμέσως μετά τον κατάπλου του αλιευτικού σκάφους, επειδή υποχρεώνετε τους παράκτιους αλιείς να καταχωρίσουν, μεταξύ άλλων, στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης –ΟΣΠΑ- ηλεκτρονικά τα δεδομένα του ημερολογίου αλιείας για κάθε ημέρα του αλιευτικού ταξιδιού, τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν από την προβλεπόμενη ώρα άφιξης στον λιμένα, και επειδή υποχρεώνετε πλέον τους παράκτιους αλιείς εν πλω, στο πλαίσιο του ημερολογίου αλιείας, να κάνουν εκτίμηση των ποσοτήτων κάθε είδους ψαριών σε χιλιόγραμμα ή, εφόσον συντρέχει περίπτωση, τον αριθμό των ατόμων -των ψαριών που έχουν ψαρευθεί- και δεδομένου ότι το πλήρωμα του αλιευτικού σκάφους των παράκτιων αλιέων συνήθως δεν ξεπερνά τα δύο άτομα, τα ψάρια των παράκτιων αλιέων αλιεύονται σε δίχτυα και όχι σε σακιά όπως συμβαίνει στη μεσαία αλιεία.
Δεδομένου ότι για την αλίευση των ψαριών όλοι γνωρίζουμε τη δυσκολία, την καταπόνηση και τον κίνδυνο της καθημερινής έκθεσης των ψαράδων στα έκτακτα καιρικά φαινόμενα -και όχι μόνο- ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες αλλά και το καλοκαίρι με τα μπουρίνια, η ζύγιση των αλιευτικών προϊόντων είναι μια δύσκολη, επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία κάποιων ωρών, διότι περιλαμβάνει και τον καθαρισμό των διχτυών, και τον διαχωρισμό των αλιευμάτων ανά είδος, και την τοποθέτησή τους σε τυποποιημένα ιχθυοκιβώτια.
Επίσης, με δεδομένο ότι υπερβαίνουμε τα όρια της ανθρώπινης αντοχής του ενός ή δύο το πολύ σε κάθε αλιευτικό σκάφος παράκτιων ψαράδων με την υποχρεωτική πλέον ζύγιση των αλιευμάτων καθημερινά αμέσως μετά το πολύωρο ψάρεμα και, τέλος, με δεδομένο ότι υπερβάλλουμε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε συνάδελφε, ελάτε. Έχετε περάσει και το δίλεπτο.
ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ: Έβλεπα αυτόν τον χρόνο που βάλατε επιπλέον, κύριε Πρόεδρε, συγνώμη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Δεν είδατε τον πρώτο χρόνο.
ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ: Δεν το είδα, κύριε Πρόεδρε. Υποβάλλω μόνο τις ερωτήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Απλώς το λέω για να βλέπουμε και τους δύο χρόνους.
ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ: Υπερβαίνουμε, λοιπόν, τα όρια της ανθρώπινης αντοχής του ενός ή δύο το πολύ σε κάθε αλιευτικό σκάφος παράκτιων ψαράδων με την υποχρεωτική πλέον ταυτόχρονη εκτίμηση των αλιευμάτων εν πλω και την κυβέρνηση του σκάφους συγχρόνως από το ίδιο άτομο.
Ρωτάμε λοιπόν αν έχετε την πολιτική ευθιξία να αναγνωρίσετε ότι οι εν λόγω παράλογες υπουργικές αποφάσεις για υποχρεωτική ζύγιση των αλιευμάτων καθημερινά εξωθούν με μαθηματική ακρίβεια τους παράκτιους ψαράδες στην υπέρβαση των φυσικών αντοχών τους και στο ανθρώπινο λάθος, με μεγάλο κίνδυνο πλέον να χάσουν προσωρινά ή και οριστικά τη δική τους αλιευτική άδεια, αλλά και του αλιευτικού σκάφους λόγω του αθροιστικού καταλογισμού μορίων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε.
ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ: Πώς; Άμα δεν πω τις ερωτήσεις, κύριε Πρόεδρέ μου; Συγνώμη, δυο ερωτήσεις είναι. Με συγχωρείτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Έχετε φτάσει στα 4,5 λεπτά. Παρακαλώ ολοκληρώστε.
ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ: Έχει αξία αυτό που λέμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Πάντα έχουν αξία, καθώς επίσης και ο χρόνος μεγαλύτερη.
ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ: Βεβαίως. Σας ρωτώ, λοιπόν, αν έχετε την πολιτική ευθιξία να αναγνωρίσετε ότι ακόμη και σε περίπτωση κακοκαιρίας, ο κυβερνήτης είναι υποχρεωμένος λόγω ηλεκτρονικής αποστολής του Ημερολογίου Αλιείας τέσσερις ώρες πριν από την προβλεπόμενη ώρα άφιξης στο λιμένα να παραμείνει στη θάλασσα κινδυνεύοντας και ο ίδιος να πνιγεί και να καταστραφεί η περιουσία του.
Τέλος, σας ρωτώ αν έχετε την πολιτική βούληση να εξαιρέσετε άμεσα παρακαλούμε όλους τους παράκτιους αλιείς από τις εν λόγω επαχθείς και καταστροφικές υπουργικές αποφάσεις, ώστε να είναι βιώσιμη η παράκτια αλιεία.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, πριν απαντήσω διεξοδικά στα ερωτήματά σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η υπουργική απόφαση 65/23344/2024 που αφορά την υποχρεωτική ζύγιση των αλιευτικών προϊόντων, όπως ρητά αναφέρει άλλωστε και στον τίτλο της, έρχεται να εφαρμόσει ενωσιακό δίκαιο.
Δεν είναι δηλαδή, όπως λέτε στην ερώτησή σας, δική μας πρωτοβουλία και απόφαση. Είναι υποχρεωτική εφαρμογή ενωσιακών κανόνων δικαίου που εφαρμόζουν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλούνται να τις εφαρμόσουν απαρέγκλιτα.
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τη συνθήκη λειτουργίας της Λισαβόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να τηρεί και να εφαρμόζει τους κανόνες της κοινής αλιευτικής πολιτικής και της κοινής οργάνωσης αγορών για προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, όπως αυτά έχουν θεσπιστεί με τους κανονισμούς 1380 και 1379 του 2013.
Για την επίτευξη των στόχων της κοινής αλιευτικής πολιτικής, δηλαδή για να διασφαλιστεί ότι οι δραστηριότητες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες και ότι υπόκεινται σε διαχείριση με τρόπο που να είναι συμβατός με την επίτευξη οικονομικών, κοινωνικών και εργασιακών οφειλών, συμβάλλοντας παράλληλα στη διαθεσιμότητα του επισιτιστικού εφοδιασμού, εφαρμόζεται το σύστημα ελέγχου της αλιείας. Το σύστημα αυτό υπόκειται σε μια σειρά από κανονισμούς και εκτελεστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με βασικότερο τον Κανονισμό 1224/2009. Εάν δεν τηρούμε τους προβλεπόμενους κανόνες, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία επί παραβάσει, σύμφωνα με το άρθρο 258 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εξουσιοδοτημένη για τη διενέργεια ελέγχων, προκειμένου να παρακολουθεί την τήρηση των υποχρεώσεων από τα κράτη μέλη. Στην περίπτωση που σε κάποιο κράτος μέλος διαπιστωθούν ελλείψεις και αδυναμίες, θεσπίζονται σχέδια δράσης, τα λεγόμενα action plans, και τίθενται δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για την πλήρη συμμόρφωση των κρατών σε αυτά.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, το 2017 διενεργήθηκαν έλεγχοι στη χώρα μας από επιθεωρητές των αρμοδίων Υπηρεσιών της Ευρώπης. Σημειώστε ότι δύο από τις σημαντικότερες ελλείψεις της ελληνικής διοίκησης ήταν, πρώτον, η εφαρμογή του συστήματος συσσώρευσης μορίων, το λεγόμενο point system, και, δεύτερον, η ζύγιση των αλιευτικών προϊόντων.
Λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις των τεχνικών κανονισμών που προαναφέρθηκαν, καθώς επίσης και το γεγονός ότι αυτές αφορούν σε δέσμιες και ανελαστικές υποχρεώσεις, έχουμε θεσπίσει ορισμένα εθνικά μέτρα προσαρμογής.
Ειδικότερα, όσον αφορά την υποχρέωση εφαρμογής του συστήματος συσσώρευσης μορίων, όπως προβλέπεται με απόφαση του Υφυπουργού κ. Σγουρίδη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τέθηκαν σε ισχύ εθνικές διατάξεις σχετικά με τον αριθμό των μορίων για σοβαρές παραβάσεις. Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση τροποποιήθηκε στις 21-3-2022 με απόφαση του Υφυπουργού κ. Κεδίκογλου, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αστοχίες που είχαν εντοπιστεί και να καταστεί δυνατή η εφαρμογή της και κατ’ επέκταση η συμμόρφωση της χώρας. Σημειώνω ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε αφαιρέσει καμία άδεια.
Τώρα, αναφορικά με την υποχρέωση εφαρμογής της ζύγισης των αλιευτικών προϊόντων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 60 του Κανονισμού 1224/2009, τέθηκαν για πρώτη φορά σε ισχύ οι κανόνες για την εφαρμογή της διοίκησης των αλιευτικών προϊόντων. Όπως γίνεται κατανοητό, ο έλεγχος της αλιείας και η ζύγιση των αλιευτικών προϊόντων δεν αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία ούτε είναι κάτι καινούργιο. Γίνεται πανευρωπαϊκά εδώ και χρόνια και έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.
Στο πόσο απεχθής είναι τελικά και το ποια πραγματική διαδικασία ακολουθείται από τους ψαράδες μας θα αναφερθώ στη δευτερολογία μου. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε.
Ελάτε, κύριε συνάδελφε.
ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, αντιλαμβάνομαι βεβαίως ότι πρέπει να συγκλίνουμε με το ενωσιακό δίκαιο, αλλά μια υπουργική απόφαση που θέλει να συγκλίνει με το ενωσιακό δίκαιο, το οποίο καταστρέφει τους Έλληνες ψαράδες, δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι εφαρμόσιμο, εκτός που βάζουν και περιορισμούς στα αλιεύματα που θα ψαρεύουμε. Μας λένε ότι θα ψαρέψουμε 300 τόνους μόνο, παραπάνω απαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Λένε το ίδιο και στους διπλανούς, στους απέναντι; Ελέγχουν εκεί πέρα τι γίνεται στο Αιγαίο με τους τούρκους; Γιατί αυτό δεν το λαμβάνουμε υπόψη; Σε εμάς έρχονται δηλαδή να εξαντλήσουν όλη την αυστηρότητα; Δεν το καταλαβαίνουμε αυτό.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που είπατε ότι δεν έχουμε αφαιρέσει καμία άδεια. Αυτό δείχνει πραγματικά ότι υπάρχει μια καλή προαίρεση, όσον αφορά τη σύγκλιση με το ενωσιακό δίκαιο, αλλά το θέμα είναι ότι υπάρχει ένα κενό. Γιατί όταν κάποια πράγματα πρέπει να εφαρμοστούν και στην πραγματικότητα εμείς λέμε ότι δεν θα σας πάρουμε τις άδειες, αλλά πρέπει να εφαρμόσετε αυτά που πρέπει, τότε δημιουργείται ένα κενό στη διοίκηση, όπως καταλαβαίνετε.
Ξέρουμε όλοι πόσο επαχθείς είναι αυτές οι υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί με αυτήν την υπουργική απόφαση στους ψαράδες μας. Δεν είναι δυνατόν τα αποτελέσματα της ζύγισης να καταχωρίζονται από τους κυβερνήτες των αλιευτικών σκαφών και στο ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής αλιευτικών δραστηριοτήτων και για τα σκάφη που είναι και άνω των 10 μέτρων αλλά και για όλα τα σκάφη ανεξαρτήτως μήκους που διαθέτουν άδεια αλίευσης.
Ξέρουμε όλοι ότι οι ψαράδες μας, αυτοί οι παράκτιοι αλιείς αποτελούν αριθμητικά το κύριο τμήμα του ελληνικού στόλου. Δηλαδή τι θα κάνουμε; Θα τους εξαφανίσουμε τους ανθρώπους; Δεκατρεισίμι χιλιάδες αλιευτικά σκάφη ασχολούνται με την παράκτια αλιεία, κύριε Υπουργέ. Είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί συμβάλλει, εκτός των άλλων, και στη διατήρηση του κοινωνικοοικονομικού ιστού των παράκτιων και νησιωτικών κοινοτήτων και στην επισιτιστική κρίση. Δηλαδή πρέπει να ρυθμίσουμε τη σύγκλιση με το ευρωπαϊκό και ενωσιακό δίκαιο, με δεδομένο ότι πρέπει να διατηρηθούν αυτοί οι άνθρωποι στη οικονομική βιωσιμότητα.
Εμείς θα παρακαλούσαμε να ισχύσει το προηγούμενο καθεστώς με την ερμηνευτική εγκύκλιο. Και επειδή οι ψαράδες είναι μόνοι τους με ένα άτομο το πολύ να είναι και οι κυβερνήτες και να ψαρεύουν και να ζυγίζουν τα αλιεύματα, είναι πάρα πολύ δύσκολο και θα αναγκαστούν είτε να τα παρατήσουν είτε να κάνουν καθημερινά λάθη και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε ή την ανάκληση της άδειας –που ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει τέτοια περίπτωση, όπως είπατε και εσείς- ή κυρίως να οδηγηθούν να παρατήσουν αυτή τη δουλειά που γι’ αυτούς αποτελεί μια μεγάλη δυσκολία.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αγαπητέ κύριε Δελβερούδη, διαβάζοντας την ερώτησή σας βλέπω ότι λέτε ορισμένες ανακρίβειες γιατί αναφέρεστε σε κανόνες που δεν προβλέπονται πουθενά. Δεν βλέπω τίποτα το επαχθές, φυσικά αδύνατο ή επικίνδυνο, όπως λέτε. Αυτά λέτε. Η διαδικασία της ζύγισης των αλιευμάτων μπορεί να έχει κάποιες δυσκολίες, όπως έχει κάθε τυπική διαδικασία.
Όμως, ας μην υπερβάλλουμε. Δεν αναφέρεται σε κανόνες ούτε επαχθείς, ούτε επικίνδυνους. Σας επισημαίνω, λοιπόν, τα εξής: Πρώτον, η υποχρέωση ζύγισης των αλιευμάτων δεν είναι τωρινή. Η υποχρέωση ζύγισης υπάρχει από το 2011. Με την εν λόγω υπουργική απόφαση θεσπίστηκαν ειδικοί κανόνες για την εφαρμογή αυτής της υποχρέωσης και μεταξύ αυτών και σχέδιο δειγματοληψίας όταν η εκφόρτωση γίνεται σε τυποποιημένα κιβώτια.
Δεύτερον, οι αλιείς και ειδικά της μικρής παράκτιας αλιείας σκαφών μικρότερων από τα δέκα μέτρα, ούτως ή άλλως εφαρμόζουν εξαντλητική ζύγιση. Δηλαδή, ζυγίζουν όλα τα ψάρια που εκφορτώνουν και τα διαθέτουν για χονδρική ή λιανική πώληση, χωρίς να έχουν κάποια άλλη υποχρέωση καταγραφής στο λεγόμενο ΟΣΠΑ, Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης της Αλιείας, σε ημερήσια βάση.
Τρίτον, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους ανωτέρω κανονισμούς και στην υπουργική απόφαση, δεν προκύπτει πουθενά ότι η ζύγιση των αλιευμάτων και καταχώριση των δεδομένων ζύγισης γίνεται τέσσερις ώρες πριν από τον κατάπλου, όπως λέτε στην ερώτησή σας. Το αντίθετο, η ζύγιση πρέπει να έχει γίνει πριν την εκφόρτωση, δηλαδή στο λιμάνι. Οπότε, δεν βλέπω διακινδύνευση των αλιέων και της περιουσίας τους εν πλω, όπως λέτε.
Και για να σας βοηθήσω, να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, οι τέσσερις ώρες πριν τον κατάπλου αφορούν στην υποχρέωση ενημέρωσης των λιμενικών αρχών, όταν ένα σκάφος πρόκειται να εκφορτώσει είδος που υπόκειται σε ειδικό καθεστώς, όπως είναι, για παράδειγμα, ο ερυθρός τόνος. Η ενημέρωση γίνεται με το τηλέφωνο ή με τον ασύρματο. Ο λόγος ύπαρξής της είναι για να ενημερωθεί εγκαίρως το λιμεναρχείο, ώστε να διενεργήσει επιτόπου επιθεώρηση. Η προαναγγελία εκφόρτωσης, όπως λέγεται αυτή η υποχρέωση, εφαρμόζεται εδώ και δεκαπέντε χρόνια, χωρίς να έχει διατυπώσει κανείς κάποιο παράπονο ή κάποια αντίρρηση.
Τέταρτον, στα σκάφη παράκτιας αλιείας ολικού μήκους λιγότερο των δέκα μέτρων, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτά δεν φέρουν ειδική άδεια αλίευσης, δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικού ημερολογίου και δήλωσης εκφόρτωσης και κατά συνέπεια, δεν υφίσταται υποχρέωση καταχώρισης των δεδομένων της ζύγισης στο ΟΣΠΑ. Καλούνται μία φορά τον μήνα μόνον να στείλουν στοιχεία.
Η υποχρέωση της καθημερινής καταγραφής στο ΟΣΠΑ αφορά αποκλειστικά στα μεγαλύτερα σκάφη, στα γρι-γρι, στις μηχανότρατες και στα παράκτια σκάφη άνω των δέκα μέτρων, τα οποία είναι χίλια περίπου σε ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα, αυτά τα σκάφη κατά κανόνα εκφορτώνουν σε τυποποιημένα κιβώτια, σε φελιζόλ των τριών, πέντε ή έξι κιλών. Αν δηλαδή, ένα γρι-γρι καταπλεύσει σε ένα λιμάνι για να εκφορτώσει εκατό τελάρα γαύρο, αναγνωρίζουμε βεβαίως, ότι θα ήταν μη ρεαλιστικό να έρθουμε και να του πούμε ότι πρέπει να ζυγιστούν όλα τα ψάρια. Έτσι, με την υπουργική απόφαση λέμε ότι και με βάση την ανάλυση κινδύνου που έχει γίνει, στο συγκεκριμένο γρι γρι πρέπει να ζυγιστούν τυχαία οκτώ κιβώτια.
Πέμπτον, οι κυβερνήτες αυτών των σκαφών είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με αυτού του είδους τις καταγραφές. Και αυτό επειδή στη χώρα μας γίνεται από το 2015, οπότε και τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία το ΟΣΠΑ. Εφαρμόζουν πλήρως τις υποχρεώσεις καταγραφής δεδομένων που αφορούν στις αλιευτικές δραστηριότητες, δηλαδή ημερολόγια αλιείας, δηλώσεις εκφόρτωσης, δηλώσεις πρώτης πώλησης κ.λπ.
Είναι προφανές, αγαπητέ συνάδελφε, ότι εθνικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί μέχρι σήμερα λήφθηκαν για τη συμμόρφωση της χώρας μας με την ενωσιακή νομοθεσία, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αλιείας και ειδικότερα της μικρής παράκτιας αλιείας.
Γι’ αυτό και εξαιρέσαμε από τις περισσότερες σχετικές υποχρεώσεις τα σχεδόν δέκα χιλιάδες σκάφη της παράκτιας αλιείας, με απώτερο στόχο βεβαίως να διευκολύνουμε τους αλιείς μας, τους οποίους άλλωστε στηρίζουμε με κάθε διαθέσιμο πόρο και τρόπο. Και αυτό επειδή η Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον αλιευτικό κλάδο, καθώς διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο, συνεισφέροντας στο ΑΕΠ της χώρας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στις τοπικές κοινότητες και προάγοντας την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και ιδιαίτερα στις απομονωμένες και κυρίως, στις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδος.
Σας ευχαριστώ.
ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ: Από τι εξαιρέθηκαν οι δέκα χιλιάδες παράκτιοι αλιείς;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Από τις περισσότερες υποχρεώσεις.
Newsroom Agronewsbomb