Οι αντιδράσεις για έργα ΑΠΕ συζητήθηκαν στη βουλή.

“Χωρίς να με οχλήσει κανένας, εγώ ήρθα και έβαλα για όλα τα καινούργια φωτοβολταϊκά υποχρεωτικό κανονισμό περίφραξης με δέντρα, εξωτερικής και εσωτερικής, έτσι ώστε να περιοριστεί η οπτική όχληση. Αυτό δεν το αναφέρετε πουθενά. Σας εξηγώ ότι αυτό αφορά όλα τα καινούργια τα οποία θα πραγματοποιηθούν. Αυτά που μου φέρνετε όλα είναι καινούργια. Συνεπώς, για όλα αυτά θα υπάρχει περίφραξη υψηλή, με δέντρα, έτσι ώστε να μην υπάρχει οπτική όχληση. Ποια όχληση υπάρχει αν δεν υπάρχει οπτική όχληση; Τι ακριβώς θα κάνουν κακό οι όποιες ανανεώσιμες εκεί πέρα, πέραν της οπτικής όχλησης; Υπάρχουν κανόνες για την απόσταση από τους οικισμούς. Υπάρχει πρόνοια -σας είπα ότι θα δω τους σχετικούς κτηνοτρόφους- και για περιορισμούς όταν υπάρχει. Έχουμε μία περίπτωση με αμπέλια και βρίσκουμε λύση ανάμεσα στον αμπελοπαραγωγό και στην επένδυση του ηλεκτρικού. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι το ηλεκτρικό είναι υψηλής αξίας δημόσιο αγαθό. Απαιτούμε να το έχουμε σε όλη τη χώρα και φθηνό. Δεν μπορεί να το υπονομεύουμε. Και έχει πολύ καιρό κρατήσει αυτή υπόθεση της υπονόμευσης. Δεν αναφέρομαι σε εσάς προσωπικά, μάλλον τα ακούτε γιατί είναι η εικοστή ή τριακοστή ερώτηση στην οποία απαντώ”, τόνισε ο ΥπΕΝ Θ. Σκυλακάκης απαντώντας την Παρασκευή στη βουλή σε σχετική ερώτηση.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής:

Ξεκινάμε με την τρίτη με αριθμό 149/4-11-2024 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Δράμας της Κ.Ο. «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» κ. Αναστασίου Νικολαΐδη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Έντονη αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες Δράμας και Σερρών από τον σχεδιασμό εγκατάστασης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο Μενοίκιο Όρος».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, οι κάτοικοι της Δράμας και των Σερρών εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τον σχεδιασμό εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Μενοίκιο Όρος και στην κοιλάδα του ποταμού Αγγίτη. Μάλιστα έχουν πραγματοποιηθεί δύο συνελεύσεις κατοίκων με μαζική συμμετοχή στην τοπική κοινότητα της Μικρόπολης του Δήμου Προσοτσάνης για τον συντονισμό των ενεργειών τους, έχοντας ήδη δημιουργήσει και τη σχετική επιτροπή αγώνα.
Η αγωνία των συμπολιτών μας αφορά το μέλλον του τόπου τους, λόγω της υπερσυγκέντρωσης εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε μια μικρή γεωγραφικά έκταση, καθώς και από την αφαίρεση μεγάλων εκτάσεων χρήσιμων για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Κύριε Υπουργέ, ο σχεδιασμός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την τοπική οικονομία της κάθε περιοχής, καθώς και την ενίσχυση των πολιτών που ζουν και βιοπορίζονται από τον πρωτογενή τομέα.

Σας μεταφέρω, κύριε Υπουργέ, τις βασικές ανησυχίες των κατοίκων της Μιρκόπολης Δράμας και των γύρω περιοχών, όπως διατυπώνονται από την επιτροπή αγώνα που έχουν συστήσει.
«Ανησυχούμε για την ανεξέλεγκτη, αλόγιστη, μαζική και βίαιη εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή χωρίς τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών. Ανησυχούμε για τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του πληθυσμού και κυρίως, την εκδίωξη των νέων από την περιοχή μας. Ανησυχούμε για τον τρόπο υποβολής και έγκρισης των περιβαλλοντικών μελετών από το ΥΠΕΝ, οι οποίες γίνονται δεκτές στο fast track με απλή υπεύθυνη δήλωση του αιτούμενου την άδεια για ΑΠΕ επιχειρηματία. Ανησυχούμε για την απουσία χωροταξικού σχεδιασμού από το κράτος, σε ό,τι αφορά την ορθή κατανομή των ΑΠΕ».

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ, σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβείτε για να διασφαλίσετε ότι η εγκατάσταση ΑΠΕ στο Μενοίκιο Όρος και στην κοιλάδα του Αγγίτη ποταμού δεν θα υπονομεύσει το μέλλον της περιοχής και δεν θα γίνει εις βάρος των σημαντικών δραστηριοτήτων της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Αυτή είναι η πολλοστή ερώτηση, τώρα εμφανίζεται και από το ΠΑΣΟΚ, η οποία επί της ουσίας, χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος που να αφορά την ευρωπαϊκή ή την εθνική νομοθεσία, εκφράζεται έμμεσα ή άμεσα αντίθεση στην εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Να εξετάσουμε λίγο ποιες είναι οι αιτιάσεις. Μια αιτίαση είναι ότι θα καταληφθούν χρήσιμες γεωργικές ή κτηνοτροφικές γαίες. Στην περίπτωση του Μενοικίου, μιλάμε για κτηνοτροφικές γαίες. Για ποια έκταση μιλάμε; Μιλάμε τώρα για 40 μεγαβάτ, αν η μνήμη δεν με απατά, δηλαδή για 400 στρέμματα. Ποιο είναι το κόστος ενοικίασης 400 στρεμμάτων γεωργικής γης, ποτιστικής όχι κτηνοτροφικής; Το κόστος ενοικίασης είναι 60 ευρώ γενικά στη χώρα.

Στην πράξη λοιπόν μιλάμε για μια έκταση 400 στρεμμάτων με ένα κόστος, αν ήταν με 60 ευρώ που λέω εγώ, που ξέρετε πολύ καλά ότι η κτηνοτροφική είναι πολύ χαμηλότερη, είναι κάπου 20.000 ευρώ. Αυτή είναι η τάξη μεγέθους τον χρόνο.

Προφανώς θα βρούμε τρόπο για τους κτηνοτρόφους εκεί και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές -θα τους δω και εγώ-, για να δούμε πώς μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί, μιας που τα ανταποδοτικά τα οποία προσφέρονται στην τοπική κοινωνία είναι πολλαπλάσια αυτού του ποσού, πολλές φορές δηλαδή παραπάνω από αυτό το ποσό.

Αλλά το θεμελιώδες είναι να δούμε τι είδους οικονομία και ανάπτυξη τοπική και εθνική θέλουμε. Θέλουμε να έχουμε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα; Διότι αν ακούσω όλες τις ερωτήσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, δεν πρόκειται να βάλουμε καμία ανανεώσιμη πηγή και θα έχουμε διαρκώς ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη τη χώρα, αφού θα εξαρτώμεθα από ορυκτά καύσιμα. Διότι εναλλακτικές δεν υπάρχουν. Δηλαδή δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος για να έχουμε ηλεκτρικό. Επίσης κανένας δεν λέει ότι δεν θέλει ηλεκτρικό. Όλοι θέλουν ηλεκτρικό και οι τοπικές κοινωνίες θέλουν ηλεκτρικό και αυτό κάπου να παράγεται. Επί δεκαετίες βασιζόμασταν ότι θα παράγεται σε δύο, τρεις περιοχές της χώρας και οι υπόλοιποι απολάμβαναν.
Και τέλος αν κοιτάξουμε και σοβαρά την αντιστοιχία γεωργικών και κτηνοτροφικών γαιών στη χώρα, έχουμε μία μείωση των καλλιεργήσιμων γαιών κατά 6 εκατομμύρια στρέμματα κατά 20% με 25% από το 2009 ως το 2021. Όλες μαζί οι ανανεώσιμες πηγές δεν θα χρειαστούν μέχρι το 2050 παραπάνω από 500.000 στρέμματα στο τέλος της διαδικασίας.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Έχουμε χάσει 6 εκατομμύρια στρέμματα και δεν θέλουμε να έχουμε ευθύνη και άφθονη ηλεκτρική ενέργεια και ενέργεια γενικά και θέλουμε να παραμείνουμε εξαρτημένη χώρα, να αποτύχουμε στους στόχους της κλιματικής αλλαγής, να υφιστάμεθα τις κλιματικές καταστροφές για γεωργικές και κτηνοτροφικές και άγονες περιοχές -ένα κομμάτι σε άγονα- που έχουν εγκαταλειφθεί μαζικά κατά οκταπλάσια ή δεκαπλάσια μεγέθη;

Ας σκεφτεί λίγο η Αντιπολίτευση πριν φέρνει τις ερωτήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ορίστε, κύριε Νικολαΐδη, έχετε τον λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Πρώτα από όλα, κύριε Υπουργέ, θα αντιστρέψω το ερώτημα. Έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα φθηνό; Ρωτάω, γιατί λέτε «για να έχουμε». Εγώ απαντώ: Έχουμε; Αν έχουμε, δεν το συζητάμε.
Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν είπε ότι είναι ενάντια στις ΑΠΕ. Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να κοιτάξετε πολύ σοβαρά το θέμα, γιατί αυτό που καταφέρνετε είναι να φέρνετε τις τοπικές κοινωνίες απέναντί σας. Αυτό δεν καταλαβαίνετε, κύριε Υπουργέ. Εγώ δεν ήρθα εδώ να αντιπαρατεθώ. Δεν είπα ότι εγώ έχω δίκιο και εσείς άδικο ή το αντίθετο. Δεν καταλαβαίνετε τι λέω. Και θα καταλάβετε στη συνέχεια.

Έχετε καταλάβει ότι η υπερσυγκέντρωση εγκαταστάσεων ΑΠΕ έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες; Δεν έχετε καταλάβει -και θέλω απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα κύριε Υπουργέ, αν θέλετε σημειώστε να απαντάτε συγκεκριμένα- ότι αν δεν ελεγχθούν οι ΑΠΕ και γίνονται μεμονωμένα, θα υπάρχει αυτό το πρόβλημα;

Οι χάρτες από το Μενοίκιο όρος, κύριε Υπουργέ, δείχνουν την αλήθεια. Αυτό είναι το Μενοίκιο όρος. Το βλέπετε; Τι είπε ο κύριος Υπουργός; Είπε για 400 στρέμματα; Αυτό είναι 400 στρέμματα; Αυτό είναι όλο το βουνό, κύριε Υπουργέ. Κύριε Υπουργέ, εδώ είναι στη Χαριτωμένη, στον Δήμο Προσοτσάνης πάλι. Στον Δήμο Νευροκοπίου, κύριε Υπουργέ, είναι αυτό. Κοιτάξτε. Εδώ είναι το Νευροκόπι μας με τρεις χιλιάδες κατοίκους. Είναι γύρω γύρω περικυκλωμένο από φωτοβολταϊκά. Θα μένατε, εσείς κύριε Υπουργέ, σε αυτόν τον τόπο; Εγώ όχι προσωπικά.
Επίσης, στον Βώλακα απέναντι από το χωριό δείτε τα φωτοβολταϊκά. Στον Δήμο Παρανεστίου στην Αδριανή Δράμας, το βλέπετε, κύριε Υπουργέ; Είναι όλο το χωριό, όλες οι εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας. Αυτό είναι άλλο κομμάτι στην Αδριανή κύριε Υπουργέ. Εδώ στο Παρανέστι είναι χίλιοι οι κάτοικοι, κύριε Υπουργέ όλοι κι όλοι. Ας φύγουν και αυτοί από εκεί. Δεν τους αφήνουμε να ξυλεύσουν για να ζεσταθούν σήμερα που έχει μείον τέσσερις. Τους λέμε θα σας κάνουμε φωτοβολταϊκά για να ζεσταίνεστε. Δεν ζεσταίνονται αυτοί οι άνθρωποι με ρεύμα, κύριε Υπουργέ. Με ξύλα ζεσταίνονται, τα οποία εσείς δεν νομοθετείτε για να μπορέσουν να πάρουν οι άνθρωποι να ζεσταθούν σήμερα, που έχει μείον τέσσερις.

Featured Image

Κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να κοιτάξουμε όλοι μαζί ώστε να κάνουμε χωροθέτηση, πού θα μπουν τα φωτοβολταϊκά, πού θα υπάρχει κτηνοτροφία, πού θα υπάρχει η γεωργία, πού θα υπάρχει άλλη δραστηριότητα.

Κοιτάξτε, κύριε Υπουργέ, ένα παράδοξο. Είναι η μοναδική επένδυση στην Ελλάδα που γνωρίζω εγώ -δεν ξέρω αν γνωρίζει κανένας άλλος- στην όποια αδειοδοτείται κάποιος χωρίς να έχει το ιδιοκτησιακό. Αυτή τη συζήτηση είχαμε προχθές με την Υφυπουργό κυρία Σδούκου. Είναι δυνατόν κάποιος να επενδύει σε κάτι το οποίο δεν έχει ιδιοκτησιακό καθεστώς;

Εδώ, κύριε Υπουργέ, τα άσπρα στη φωτογραφία είναι αδειοδοτημένα λατομεία. Τα αδειοδοτήσατε εσείς από το Υπουργείο σας. Στην ίδια έκταση ήρθε και πήρε άδεια για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Την πήρε. Ξέρετε τι μου απάντησε η κυρία Σδούκου; Πως το ότι πήρε την άδεια, δεν σημαίνει ότι έχει και το ιδιοκτησιακό. Και ποιος μου λέει εμένα ότι δεν θα αποβάλουν τους άλλους; Έχει γίνει κύριε Υπουργέ, γι’ αυτό σας το λέω. Ξέρετε πολύ καλά τι λέω και νομίζω ότι συνεννοούμαστε.

Κύριε Υπουργέ, κανονικά για τις ερωτήσεις αυτές θα έπρεπε να είναι και ο κ. Σταμενίτης που έφυγε. Δεν εξετάζονται μόνο από τον ένα ή μόνο από τον άλλον. Εσείς δίνετε την άδεια για την παραγωγή, την έγκριση από την περιβαλλοντική και ο κ. Σταμενίτης από το Υπουργείο του δίνει την έκταση. Ξέρετε τι έγινε στον Δήμο Προσοτσάνης στο Πανόραμα Δράμας; Είμαι σίγουρος ότι ξέρετε, γιατί εσείς ήσασταν Υπουργός. Εγκαινιάστηκε από Βουλευτές παρόντες της Νέας Δημοκρατίας. Τεμαχίστηκε η έκταση σε δέκα κομμάτια. Εδώ στην Αίθουσα με έχουν ακούσει δέκα φορές να λέω ότι γιατί δεν αφήνετε να τεμαχιστεί η έκταση άνω των 100 στρεμμάτων για να δοθεί σε έναν αγρότη, στο Νευροκόπι να κάνει μια αποθηκούλα; Δεν δίνετε εκεί -ακόμα και προχθές ο Υπουργός απάντησε ότι δεν ξέρει τι θα κάνει- αλλά στο Πανόραμα Δράμας ο μεγάλος επιχειρηματίας αδειοδοτήθηκε. Το κόψανε σε δέκα κομματάκια και τα δώσανε. Την απάντηση στο γιατί δόθηκαν, την ξέρει πολύ καλά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Απλά έρχεται να σας πει ότι πρέπει να χωροθετήσουμε. Πρέπει να ξέρουμε ποιος κάνει πού. Και κύριε Υπουργέ, πιστέψτε με, δεν ξέρω από ποιο μέρος είστε, αλλά εμείς στη Δράμα τη ζωή δεν τη μετράμε με το χρήμα. Να είστε σίγουρος γι’ αυτό. Είπατε ότι θα εξοικονομήσουμε κέρδη από τα ανταποδοτικά. Δηλαδή τι έρχομαι να πω; Ότι αν μου δώσετε κάτι, τότε ναι να γίνουν φωτοβολταϊκά; Η ζωή, κύριε Υπουργέ, δεν κοστολογείται.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Στο ΠΑΣΟΚ όταν έρχεται ο λογαριασμός του ηλεκτρικού, τον πληρώνει κάποιος άλλος προφανώς. Αυτό είναι που μου λέτε, ότι όταν έρχεται το λογαριασμός του ηλεκτρικού, έρχεται από το θείο φως και καλύπτονται οι λογαριασμοί. Αυτό μου λέτε. Μου λέτε εάν είναι ακριβό ή φθηνό το ρεύμα. Μα ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι έχουμε διπλασιασμό των τιμών του αερίου από το 2020, τριπλασιασμό των δικαιωμάτων ρύπων. Συνεπώς όσο δεν βάζουμε ΑΠΕ, το ρεύμα αποκλείεται να φθηνύνει. Θα παραμένει πολύ παραπάνω από ότι θα έπρεπε να πληρώνουν οι άνθρωποι. Και μας λέτε βεβαίως ότι εσείς δεν είστε εναντίον, με τη μικρή εξαίρεση της δικής μας περιοχής. Αυτή είναι η βασική τοποθέτηση όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Και τι μου φέρνετε; Μου φέρνετε αδειοδοτήσεις, οι οποίες ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι έχουν την εξής διαδικασία. Κάποιος ζητά με ηλεκτρικούς όρους τη δυνατότητα να αρχίσει η διαδικασία της αδειοδότησης. Αυτή την έννοια έχει η άδεια της ΡΑΕ. Η άδεια της ΡΑΕ δεν καλύπτει ούτε τη χωροταξική διάσταση πέραν της γενικότερης αρχής για αν εκεί μπορούν ή δεν μπορούν να μπαίνουν. Δεν μπορεί να πάει στα απάτητα βουνά για παράδειγμα να βάλει ή σε περιοχές Natura ειδικής προστασίας. (CB)

Χωροταξικό υπάρχει και θα επικαιροποιηθεί, αλλά το πρόβλημά μας δεν είναι η χωροταξία των ΑΠΕ. Το πρόβλημά μας είναι ότι, μέσα από αυτές τις ερωτήσεις, μέσα από αυτήν την πρακτική της υιοθέτησης μη ορθολογικών κριτηρίων, δημιουργούνται κύματα δυσαρέσκειας στις τοπικές κοινωνίες επί των οποίων θέλει να καβαλήσει η αντιπολίτευση. Απλά πράγματα είναι αυτά.

Όταν μου φέρνετε αδειοδοτήσεις και δεν μου φέρνετε την τελική αδειοδότηση, δηλαδή τους όρους σύνδεσης -αυτά που μου έχετε δείξει δεν είναι όροι σύνδεσης, δεν έχει ολοκληρωθεί σε αυτά που φέρνετε το σύνολο της αδειοδοτικής διαδικασίας- όταν υπάρχει λοιπόν η εξέταση από την πλευρά, για παράδειγμα, του ΔΕΔΔΗΕ των όρων σύνδεσης, θα έρθει και θα δει αν υπάρχει υπέρβαση του ορίου για την αγροτική γη, που στην υψηλής παραγωγικότητας είναι 0,7% το όριο. Δεν είναι 70%, δεν είναι 7%, αλλά 0,7%, κάτω από 1%. Αυτό είναι το ποσοστό που δικαιούται να έχει η ενέργεια από φωτοβολταϊκά σε μια περιοχή.

Αυτή η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Και ούτε θα έχουμε λόγο να δώσουμε στο σύνολο αυτών που ζητούν αδειοδότηση, εφόσον δεν περάσει από τη βάσανο, όλη αυτή που περιγράφω, και μπορεί και σε περιπτώσεις να πρέπει να παρεμβαίνουμε για να μην υπάρχουν υπερβολές, για να υπάρχει συνεννόηση με την τοπική κοινωνία. Όλα αυτά τα καταλαβαίνω.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το καβάλημα επί των συναισθημάτων των τοπικών των ανθρώπων με διάφορα παράλογα πράγματα. Διότι το βασικό για το οποίο συζητάμε είναι η οπτική όχληση. Χωρίς να με οχλήσει κανένας, εγώ ήρθα και έβαλα για όλα τα καινούργια φωτοβολταϊκά υποχρεωτικό κανονισμό περίφραξης με δέντρα, εξωτερικής και εσωτερικής, έτσι ώστε να περιοριστεί η οπτική όχληση. Αυτό δεν το αναφέρετε πουθενά.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Μα δεν υπάρχουν στο Πανόραμα.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Σας εξηγώ ότι αυτό αφορά όλα τα καινούργια τα οποία θα πραγματοποιηθούν. Αυτά που μου φέρνετε όλα είναι καινούργια. Συνεπώς, για όλα αυτά θα υπάρχει περίφραξη υψηλή, με δέντρα, έτσι ώστε να μην υπάρχει οπτική όχληση.

Ποια όχληση υπάρχει αν δεν υπάρχει οπτική όχληση; Τι ακριβώς θα κάνουν κακό οι όποιες ανανεώσιμες εκεί πέρα, πέραν της οπτικής όχλησης;

Υπάρχουν κανόνες για την απόσταση από τους οικισμούς. Υπάρχει πρόνοια -σας είπα ότι θα δω τους σχετικούς κτηνοτρόφους- και για περιορισμούς όταν υπάρχει. Έχουμε μία περίπτωση με αμπέλια και βρίσκουμε λύση ανάμεσα στον αμπελοπαραγωγό και στην επένδυση του ηλεκτρικού.

Αλλά να μην ξεχνάμε ότι το ηλεκτρικό είναι υψηλής αξίας δημόσιο αγαθό. Απαιτούμε να το έχουμε σε όλη τη χώρα και φθηνό. Δεν μπορεί να το υπονομεύουμε. Και έχει πολύ καιρό κρατήσει αυτή υπόθεση της υπονόμευσης. Δεν αναφέρομαι σε εσάς προσωπικά, μάλλον τα ακούτε γιατί είναι η εικοστή ή τριακοστή ερώτηση στην οποία απαντώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image