Τι αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) σε έκθεση που δημοσίευσε στις 9 Νοεμβρίου.

Καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αξιοποιεί εξαγωγικές διαδρομές εκτός των μεγάλων λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, οι εξαγωγές της προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,7 εκατομμύρια τόνους αυτόν τον μήνα, φθάνοντας στα 34,1 εκατομμύρια τόνους, λόγω ανοδικών προσαρμογών για το σιτάρι, καλαμπόκι και σε μικρότερο βαθμό κριθάρι.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει το USDA, οι εξαγωγές σιτηρών εξακολουθούν να προβλέπονται μειωμένες κατά 27% και 28% κάτω από τον μέσο όρο της προπολεμικής πενταετίας λόγω των περιορισμένων θαλάσσιων εξαγωγών. Η αναμενόμενη μείωση των εξαγωγών οφείλεται, επίσης, εν μέρει σε μικρότερα αποθέματα μεταφοράς. Αν και η παραγωγή σιτηρών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,5 εκατομμύρια τόνους 2023/24, τα αποθέματα μεταφοράς είναι 9,5 εκατομμύρια τόνους χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος.

Οι εξαγωγές σιταριού της Ουκρανίας προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,0 εκατομμύριο τόνους μήνα στα 12,0 εκατομμύρια. Παρά τη μείωση της συγκομισθείσας ποσότητας, το 2023-2023, η παραγωγή σιταριού στην Ουκρανία υπερβαίνει την περσινή παραγωγή εκτίμηση των αποδόσεων ανάκαμψης.

Τα συνολικά αποθέματα σιταριού μειώθηκαν κατά 11% από το προηγούμενο έτος. Με τη λήξη της συμφωνίας για μεταφορές μέσω Μαύρης Θάλασσας οι αποστολές έχουν περάσει μέσω εναλλακτικών αποστολών μέσα από τον διάδρομο που έχει στηθεί για ανθρωπιστικούς λόγους μέχρι στιγμής, επομένως η Ουκρανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό μεταφόρτωση μέσω του ρουμανικού λιμανιού Coanstanta ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω τρένου, φορτηγού ή φορτηγίδας.

Η Ουκρανία έχει εξάγει 4,8 εκατομμύρια τόνους σιτάρι μέχρι στιγμής φέτος (Ιούλιος/Ιούνιος), μια ποσότητα δηλαδή μειωμένη κατά 500.000 τόνους από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι περισσότερες εξαγωγές σιταριού προορίζονται για τη Ρουμανία, την Ισπανία ή την Αίγυπτο όπως η Ουκρανία περιορισμένη δυνατότητα αποστολής μεγάλων όγκων στην υποσαχάρια Αφρική και την Ασία.

Featured Image

Οι εξαγωγές καλαμποκιού της Ουκρανίας (Οκτώβριος-Σεπτέμβριος) προβλέπονται σε 500.000 τόνους αυτό το μήνα.

Εκτιμήσεις για το καλαμπόκι 2023-24

Η παραγωγή αυξήθηκε κατά την περίοδο ανάπτυξης και η παραγωγή του τρέχοντος έτους αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από την περσινή. Η απουσία του BGSI, οι περισσότερες εξαγωγές καλαμποκιού της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά. Προκαταρκτικά στοιχεία από την κυβέρνηση της Ουκρανίας αναφέρουν ότι περίπου 1 εκατ. τόνοι καλαμποκιού εξήχθησαν τον Οκτώβριο. Ιστορικά, οι 6 μήνες από τον Νοέμβριο έως τον Μάιο αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του όγκου εξαγωγών καλαμποκιού της Ουκρανίας.

Τόσο για το σιτάρι όσο και για το καλαμπόκι, οι προβλέψεις για τις εξαγωγές δεν έχουν αυξηθεί ανάλογα με τις προβλέψεις για την εγχώρια παραγωγή. Όπως συνέβαινε στους μήνες της μετά την εισβολή 2021/22, η έλλειψη ουσιαστικών εξαγωγών μέσω της Μαύρης Θάλασσας για την Ουκρανία αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση σημαντικής ποσότητας αποθεμάτων.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image