Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Βουλευτών της Νέας Αριστεράς σχετικά με την υπερδιπλάσια αύξηση τιμών καφέ στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οκτώ (8) Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα, κατέθεσαν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων (ΑΚΕ) προς τον Υπουργό Ανάπτυξης με θέμα την: «Υπερδιπλάσια αύξηση τιμών καφέ στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες»
Οι Βουλευτές αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει έντονη συζήτηση σχετικά με τις τιμές βασικών προϊόντων κατανάλωσης στην Ελλάδα και την δυσανάλογη αύξησή τους σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λαμβάνοντας υπόψη βεβαίως και την αγοραστική δύναμη. Ενδεικτικό παράδειγμα αισχροκέρδειας, κερδοσκοπίας και καταλήστευσης των καταναλωτών στην Ελλάδα αποτελεί η περίπτωση του καφέ ίδια εταιρίας, όπου στην Ελλάδα τον πληρώνουμε 3 φορές παραπάνω– και όχι μόνο. Πιο συγκεκριμένα, το κόστος του καφέ σε κόκκους (π.χ. Lavazza espresso) στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με το Βέλγιο, 7 ευρώ στο Βέλγιο και 15 ευρώ στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός στο Βέλγιο είναι υπερδιπλάσιος του ελληνικού. Με βάση την αγοραστική δύναμη, τότε οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν 3 φορές παραπάνω τον συγκεκριμένο καφέ. Αυτή η σημαντική διαφορά εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την τιμολογιακή πολιτική και τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά.

Πολίτες που προσπάθησαν να διερευνήσουν το ζήτημα κατέθεσαν καταγγελίες προς τις αρμόδιες αρχές, όπως το Υπουργείο Ανάπτυξης, χωρίς να λάβουν σαφείς απαντήσεις. Επιπλέον, η εμπορική αλυσίδα που εμπλέκεται στην εισαγωγή και διάθεση του καφέ επικαλείται «εμπορικό απόρρητο» για να μην αποκαλύψει την τιμή διάθεσης του προϊόντος.

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα ισχύει ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ, ύψους 3 ευρώ ανά κιλό, αλλά αυτό δεν εξηγεί την τεράστια διαφορά τιμής. Ταυτόχρονα, φαίνεται να υπάρχει απουσία επαρκούς ελέγχου για φαινόμενα αισχροκέρδειας και καρτελοποίησης της αγοράς.

Οι Βουλευτές καταλήγουν σε 4 ερωτήσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό:

  1. Ποια μέτρα λαμβάνει το Υπουργείο για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά καφέ και την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας;

2. Έχει διερευνηθεί η συγκεκριμένη καταγγελία, και αν ναι, ποια είναι τα αποτελέσματα της έρευνας;

Featured Image

3. Προβλέπεται να επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια στις εμπορικές συναλλαγές και η έγκαιρη ενημέρωση των καταναλωτών για φαινόμενα υπερβολικών κερδών;

4. Για ποιους λόγους εκτιμάτε ότι οι καταναλωτές στην Ελλάδα πληρώνουν υπερδιπλάσια προϊόντα των ίδιων εταιριών, όπως για παράδειγμα τον καφέ της ίδιας εταιρίας, σε σχέση με τις αντίστοιχες αγορές της Ε.Ε.;

Ζητούν επίσης να κατατεθούν στη Βουλή, εντός της προθεσμίας των 30 ημερών που προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 133 του Κανονισμού της Βουλής:

Στοιχεία από τις ελεγκτικές αρχές για την εξέλιξη των τιμών του καφέ στην ελληνική αγορά από το 2021 έως σήμερα.

Αποφάσεις που σχετίζονται με επιβολή προστίμων ή άλλα μέτρα για καταγγελίες αισχροκέρδειας στην αγορά καφέ από το 2021 έως σήμερα.

Οι Βουλευτές της Νέας Αριστεράς τονίζουν ότι η αδικαιολόγητη αύξηση τιμών πλήττει άμεσα τα ελληνικά νοικοκυριά και την καταναλωτική τους δύναμη και ως εκ’ τούτου αναμένουν την άμεση ανταπόκριση του αρμόδιου Υπουργού.

Featured Image