Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και το… ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ Σημανδράκου.
Επίθεση στην κυβέρνηση για… αναξιοκρατία στο δημόσιο και προσπάθεια συγκάλυψης των δικών της ευθυνών στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το «νέο», εντελώς διαβλητό σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα.
Στην αρχή της ομιλίας της η Χριστίνα Σταρακά τόνισε πως «η σημερινή συζήτηση που δήθεν θα αφορούσε στην αξιοκρατία, κατέληξε να περιστρέφεται γύρω από την αλαζονεία και την ειρωνεία. Γιατί πώς αλλιώς να περιγράψει κανείς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τις δίκαιες ενστάσεις μας ο κ. Μητσοτάκης;».
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε την ιστορική πραγματικότητα, παγκοσμίως, πως στις χώρες που επικράτησαν κλειστοί θεσμοί, ο πολιτισμός και η όποια πολιτειακή οργάνωση κατέρρευσαν. Αντιθέτως, όπου καθιερώθηκαν ανοιχτοί θεσμοί με διαφάνεια και λογοδοσία η ανάπτυξη και η πρόοδος ήταν εμφανής. «Δυστυχώς αυτή η διαχείριση της δημόσιας διοίκησης προς ίδιον κομματικό όφελος και η χειραγώγηση θεσμών, δημόσιων φορέων αλλά και “ανεξάρτητων” αρχών από την παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ θα κοστίσει στην χώρα πολύ περισσότερο από ότι νομίζουμε».
Στη συνέχεια η Χριστίνα Σταρακά υπογράμμισε βασικές ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ που τεκμηριώνουν την άποψη ότι το νομοσχέδιο δεν προάγει την αξιοκρατία αλλά είναι φύλλο συκής για το πελατειακό και κομματικό κράτος: «Δεν μπορούμε να μην διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στο γεγονός ότι έχουμε έναν εκφυλισμό του ΑΣΕΠ. Καθώς από τον καθοριστικό ρόλο του ΑΣΕΠ, μετακινούμαστε στην απλή συμμετοχή του ΑΣΕΠ και εντέλει καταλήγουμε σε επιτροπές γραμματέων που ελέγχει και διορίζει Κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να πέσει κάτω έτσι απλά, η απόπειρα που κάνατε με αυτό το Νομοσχέδιο να υποβαθμίσετε την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και να την εξομοιώσετε με οποιονδήποτε άλλο μεταπτυχιακό τίτλο.»
Ειδική αναφορά έκανε η Χριστίνα Σταρακά στο γεγονός ότι την ώρα που η κυβέρνηση υποκρίνεται περί αδιάβλητων διαδικασιών επιλογής διοικήσεων στο δημόσιο, «ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκης ζητά παντελώς αντιθεσμικά την παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ για επικοινωνιακούς λόγους. Και ακόμα δεν έχουν δει οι παραγωγοί όλα τα προβλήματα που θα έρθουν, γιατί δεν είναι μόνο οι μειωμένες προκαταβολές της βασικής ενίσχυσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Δεν πρόκειται για απλές «αστοχίες» στην κατανομή των επιδοτήσεων. Υπάρχει μια αλήθεια. Κι αυτή την αλήθεια προσπαθείτε να κουκουλώσετε με κάθε μέσο. Ότι οι παραγωγοί και οι οργανώσεις τους αφέθηκαν απέξω από την κυβέρνηση στη διαβούλευση και στο σχεδιασμό αυτόν. Τα πάντα σχεδιάστηκαν από έναν κλειστό κύκλο ομάδων μικροσυμφερόντων που κάθε άλλο παρά παραγωγικό σχεδιασμό και εμπειρία είχαν. Και για αυτό και απέτυχαν».
«Έρχεται λοιπόν σήμερα υποκριτικά ο κ. Αυγενάκης και ενώ κατά βάση ευθύνεται ο ίδιος, προσπαθεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και παραβιάζει κατάφορα το άρθρο 22 του Νόμου 4735/2020 το οποίο και προβλέπει τόσο την διαδικασία για την επιλογή και τοποθέτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ με τριετή θητεία αλλά καθορίζει επακριβώς και τους λόγους διακοπής της θητείας του».
«Υπάρχει λοιπόν χαώδης απόσταση λόγων και έργων των Υπουργών της Κυβέρνησης», τόνισε ολοκληρώνοντας η Χριστίνα Σταρακά, «που από την μια κόπτονται με το παρόν Νομοσχέδιο για δήθεν αξιοκρατικές επιλογές και από την άλλη ζητούν παραιτήσεις με το έτσι θέλω. Τόσο αυτό το Νομοσχέδιο, όσο και η καθημερινή πρακτική των Υπουργών επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι η ΝΔ τάσσεται με τους αρεστούς και όχι με τους άριστους. Για αυτό και το καταψηφίζουμε».