Τα ελαιουργεία στην επαρχία της Κόρδοβα, στην Ισπανία έχουν ήδη ξεμείνει από ελαιόλαδο και αντιμετωπίζουν το χαμηλότερο ποσοστό επάρκειας σε ελαιόλαδο στην ιστορία τους, μετά από τις εξαιρετικές πωλήσεις που καταγράφηκαν τον Ιούλιο.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), τα οποία συγκέντρωσε μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024 δείχνουν ότι 32.727 τόνοι ελαιολάδου παραμένουν στα ελαιουργεία της επαρχίας. Ένα μήνα πριν υπήρχαν 45.944 τόνοι διαθέσιμοι. Σχεδόν 13.000 τόνοι έχουν πουληθεί σε μόλις ένα μήνα. Δηλαδή θα έμενε ελαιόλαδο για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αλλά όχι για τον μήνα Οκτώβριο.

Μέχρι τότε αναμένεται να παραχθούν τα πρώτα λίτρα ελαιολάδου της νέας σεζόν, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό μετά από δύο χρόνια κάμψης. Εκτός από τις έκτακτες πωλήσεις, τα ελαιουργεία της Κόρδοβα θα μπορούν να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για τις πωλήσεις, αναφέρει το cordopolis.eldiario.es.

Αυτό που αγγίζει το όριο των αποθεμάτων ελαιολάδου είναι αυτό που κάνει τις τιμές να μην πέφτουν περαιτέρω και να συνεχίζουν να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σε χώρες παραγωγής όπως η Ιταλία, τα ελαιοτριβεία και τα εμφιαλωτήρια τους έχουν ήδη ξεμείνει από ελαιόλαδο, γεγονός που εξηγεί τις έκτακτες εκροές που σημειώνονται στην Ισπανία.

Featured Image

Σε εθνικό επίπεδο υπάρχει αρκετό ελαιόλαδο για να συνδέσει τη μια εμπορική σεζόν με την επόμενη, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι είμαστε στα χαμηλότερα επίπεδα ανέκαθεν. Ο λόγος ήταν ότι στις δύο τελευταίες σεζόν, όπου παρήχθη το μισό ελαιόλαδο από ό,τι συνήθως, αλλά η ζήτηση μειώθηκε λίγο. Αυτή η υψηλή ζήτηση έχει αφήσει σχεδόν άδεια τα ελαιοτριβεία.

Επί του παρόντος, υπάρχει αυτός ο αριθμός αποθεμάτων χάρη στην έναρξη της προηγούμενης σεζόν, η οποία έγινε με 16.749 τόνους ελαιόλαδο, αφού σε αυτήν την σεζόν τα ελαιουργεία της Κόρδοβα αγόρασαν ελαιόλαδο στο εξωτερικό, ειδικά στην Ιταλία, ενσωματώνοντας συνολικά 10.854 ακόμη. τόνους.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image