Μία ώρα διήρκεσε συνολικά η έκτακτη διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των πυρκαγιών που ξέσπασαν την Κυριακή στην Αττική και προκάλεσαν καταστροφές σε κατοικημένες περιοχές ενώ είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της και μία γυναίκα.
«Προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι, με τις συνθήκες δυστυχώς να γίνονται όλο και δυσκολότερες», τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός.
Στην σύσκεψη συζητήθηκαν αφενός οι επιπτώσεις της μεγάλης πυρκαγιάς που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα, αλλά και η αρωγή εκ μέρους του κράτους στους πληγέντες από την πυρκαγιά. Αναφορικά με τον βασικό στόχο της σύσκεψης, αυτός αφορούσε την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών αποκατάστασης και ανακούφισης των πληγέντων με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων.
Κατά τις πληροφορίες του protothema.gr, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε διαπιστώσεις αναφορικά με την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού απέναντι σε ένα ιδιαίτερης έντασης φυσικό φαινόμενο. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να υπογράμμισε πως δεν μπορεί να αποδομηθεί η προσπάθεια της Πολιτικής Προστασίας καθώς και πως έχουν προχωρήσει οι σχεδιασμοί αναφορικά με την αναβάθμιση της λειτουργίας του κράτους σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως παραδείγματος χάριν η χρήση των τα drones, η αμεσότητα στην παρέμβαση αλλά και ο συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
Παράλληλα επεσήμανε πως «έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη σε όσους χειρίζονται την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναέριων μέσων», ενώ τόνισε το γεγονός πως η κατανομή των εναέριων μέσων γίνεται πλέον από τους υπηρεσιακούς που έχουν γνώση του αντικειμένου και με βάση συγκεκριμένα επιχειρησιακά κριτήρια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης, έγινε από τους αρμόδιους παράγοντες εκτίμηση της έκτασης που έχει υποστεί ζημιά, ενώ όπως καταγράφηκε, κάτω από το 10% των καμένων είναι δασικές εκτάσεις.
Σχετικά με τα κτίρια, η πρώτη εκτίμηση είναι πως έχουν υποστεί καταστροφές (με χαρακτηρισμό «πράσινο», «κίτρινο», ή «κόκκινο») λιγότερα από 100, με τα περισσότερα από αυτά να μην είναι οικίες.
Συζητήθηκαν εκτενώς και συνολικά τα ζητήματα αποκατάστασης της περιοχής, με επίκεντρο την κρατική αρωγή των πληγέντων, την ενίσχυση και στήριξη των δήμων (τα σχετικά μέτρα έχουν ανακοινωθεί ήδη), η κατάσταση των υποδομών στις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και οι αποζημιώσεις σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που ξεκινούν άμεσα.
Ειδική αναφορά έγινε στις εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στην κατάσταση των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων που εκκενώθηκαν και τα οποία θα επαναλειτουργήσουν στα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ήδη, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, ενεργοποιεί το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024, μέρος των οποίων ισχύει και για άλλες περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2024.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και σε αυτήν εκτός του Πρωθυπουργού, και του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια, συμμετείχαν οι υπουργοί, Άμυνας Νίκος Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, οι υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, οι υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και Χρήστος Τριαντόπουλος, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο διοικητής του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Δημήτρης Μάλλιος, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Θοδωρής Βαγιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος. Στην σύσκεψη συνδέθηκαν επίσης οι κ. Στυλιανίδης, Παπαθανάσης Σταμπουλίδης, Πετραλιάς και Κοντογεώργης.
Άμεσα, εξάλλου, με χρηματική εντολή του υπουργείου Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εκταμιεύονται 4,7 εκατ. ευρώ προς τους πληγέντες δήμους για την κάλυψη έκτακτων αναγκών λόγω της πυρκαγιάς. Το ποσό από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του 2024 κατανέμεται ως εξής στους δήμους:
Ήδη, επίσης, έχουν ήδη συγκροτηθεί 20 συνεργεία εξειδικευμένων μηχανικών, τα οποία έχουν ξεκινήσει τις αυτοψίες σε περιοχές των Δήμων Μαραθώνα, Πεντέλης, Παλλήνης και Ραφήνας – Πικερμίου.
Tις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την Αττική ώστε οι πυρόπληκτοι πολίτες και οι πληγείσες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής.
Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Αρωγής, «η πλατφόρμα arogi.gov εκτιμώ ότι θα ανοίξει το συντιμότερο δυνατόν μετά από τεχνικά ζητήματα, θα ανοίξει άμεσα. Είμαστε ήδη σε επαφή με πολίτες και δήμους για να κάνουμε ό,τι χρειαστεί».
Εντός της ημέρας συγκροτούνται οι Επιτροπές Κρατικής Αρωγής με σκοπό την αποζημίωση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη φωτιά που προκλήθηκε στη βορειοανατολική Αττική.
Ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε εντολή για την άμεση συγκρότηση των επιτροπών, προκειμένου η περιφέρεια, σε στενή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, να προχωρήσει στην ταχεία ενεργοποίηση των διαδικασιών που αφορούν την εφαρμογή της κρατικής αρωγής, όπως αυτή ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση. Για το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των φορέων της Περιφέρειας Αττικής, όπου θα εξεταστούν μέτρα για την επιτάχυνση όλων αυτών των διαδικασιών.
Newsroom Agronewsbomb