Στα 23 με 25 λεπτά το κιλό παραδοτέο στις μονάδες το καλό τριφύλλι, ενώ η ξηρασία καραδοκεί.
Με αντίξοες συνθήκες για τους παραγωγούς εξελίσσεται η χρονιά και στα τριφύλλια. Παρά το γεγονός ότι λόγω απουσίας χειμώνα οι πρώτες κοπές ήρθαν νωρίτερα, εντούτοις η παρατεταμένη ανομβρία, δημιουργεί πολλά προβλήματα, μετά και τα θέματα με τα πρώιμα νερά του Μαρτίου που κατέστρεψαν πολλά νεόφυτα.
Όπως λέει στο Agronewsbomb ο Δημήτρης Πανούσης από το Δρυμό Θεσσαλονίκης: “φέτος κόψαμε τα πρώτα τριφύλλια αρχές Απριλίου, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από το κανονικό. Το προϊόν έχει ζήτηση και οι τιμές για τα πρώτα καθαρά στις Σέρρες είναι γύρω στα 18 λεπτά, ενώ για κατώτερης ποιότητας, πέφτει παρακάτω. Οι τιμές θεωρώ ότι είναι σε πτώση, όμως εμείς οι αγρότες, θα έχουμε αυξημένα κόστη φέτος, γιατί πολύ νωρίς καλούμαστε να ποτίζουμε… Επίσης, ο σπόρος είχε υψηλό κόστος φέτος, αλλά και τα καύσιμα το ίδιο. Ένα άλλο θέμα, είναι ότι συνάδελφοι που επέλεξαν να σπείρουν νωρίς, έχουν πρόβλημα λόγω της ανομβρίας με τα φυτρώματα, καθώς δεν υπάρχει υγρασία στο έδαφος”.
Προβληματισμένος για την κατάσταση κυρίως σε σχέση με τον καιρό και τα ενεργειακά εμφανίζεται ο Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από τη Λιβαδειά. Όπως τονίζει στο Agronewsbomb: “τα πρώτα χορτάρια έπαιξαν στα 15-16 και συγκεκριμένα το ψιλό στα 16, το χοντρό στα 15 και το καθαρό το τριφύλλι στα 20 λεπτά, ενώ τα πιο πρώιμα έφυγαν με τιμές έως και 24 λεπτά το κιλό”.
Ο Αποστόλης Εκίζογλου, παραγωγός από τις Σοφάδες Καρδίτσας εξηγεί στο Agronewsbomb τα εξής: “τα πρώτα μαχαίρια θα αρχίσουμε να κόβουμε πιο μετά. Έσπειρα 150 στρέμματα νέα, φύτρωσαν, αλλά πλέον με τη ζέστη και την ανομβρία που υπάρχει χρειάζονται κάθε 7-8 μέρες νερό. Σίγουρα τα πιο πολλά από τα 800-900 στρέμματα που μπήκαν εδώ στο χωριό θα τα δηλώσουν σπορόκεντρα οι παραγωγοί. Ζήτημα υπάρχει και με το νερό αφού ακούγεται πως θα έχουμε μόνο για 20 μέρες. Αυτό θα έχει επίπτωση στις κοπές και στις αποδόσεις τις στρεμματικές. Οι τιμές για τα πρώτα με 50% χόρτο είναι στα 15 λεπτά δεμένα. Τα δεύτερα μαχαίρια εκτιμώ πως θα κυμανθούν στα 22 με 25 καθώς είναι πολλά τα κόστη και οι αποδόσεις λόγω ξηρασίας αντί για 500 και 600 κιλά, θα πέσουν στα 300 κιλά το στρέμμα.
Newsroom Agronewsbomb