Η Βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, τοποθετήθηκε στην εξέταση της Έκθεσης Στρατηγικού Διαλόγου για το Μέλλον της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας.
Η κα Βολουδάκη, κατά την εισήγησή της, επεσήμανε ότι η γεωργία μπορεί να εγγυηθεί την επίτευξη ενός εξαιρετικά κρίσιμου διπλού στόχου, την περαιτέρω ανάπτυξη και την εξασφάλιση αυτάρκειας, ειδικά τώρα, σε μια περίοδο που οι αβεβαιότητες και οι ακραίες εξωγενείς κρίσεις πληθαίνουν. Τόνισε, μάλιστα, ότι αυτός ο στόχος πρέπει να αναδειχθεί ως βασική εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική.
Η βουλευτής, αφού αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Κυβέρνηση για τη στήριξη των αγροτών, υπογράμμισε ότι πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με άμεσες παρεμβάσεις στη νέα ΚΑΠ, αφού σύμφωνα με μελέτη της Ε.Ε. η αναλογία αγροτών ανά 1000 κατοίκους πρόκειται να μειωθεί από 23 το 2016 σε μόλις 8 το 2040.
Η βουλευτής τόνισε πως η «πράσινη μετάβαση» που προβλέπει η ΚΑΠ και οι φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές που προωθεί δεν έχουν σταθμίσει ορθά το αυξημένο κόστος που προκαλεί στον Ευρωπαίο παραγωγό. Κυρίως, δεν συνεκτιμούν ότι την ίδια στιγμή γίνονται εισαγωγές από τρίτες χώρες που δεν τηρούν καμία προδιαγραφή δημιουργώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό. Απαιτείται η δυνατότητα, τα κράτη-μέλη να προσαρμόσουν τους πόρους της ΚΑΠ στις τοπικές ανάγκες τους, με τον εποπτικό ρόλο από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι αυστηρός. Ακόμη, θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση της σύναψης εμπορικών συμφωνιών με όλα τα κράτη στα οποία η Ε.Ε. εξάγει αγροτικά προϊόντα ώστε να προστατευτεί η προέλευση των ελληνικών προϊόντων και η αυθεντικότητά τους.
Η κ. Βολουδάκη επεσήμανε πως:
– Θα πρέπει το Υπουργείο να διασφαλίσει ότι η επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών. Οι καταβολές πρέπει να γίνουν έγκαιρα.
– Να ξεπεραστεί η διαχρονική στρέβλωση της ανισοκατανομής των άμεσων ενισχύσεων. Μόλις το 10% των εκμεταλλεύσεων συγκεντρώνει περίπου το 50% των άμεσων ενισχύσεων ενώ το 45% που στην πλειοψηφία τους είναι μικροκαλλιεργητές λαμβάνουν ελάχιστα.
– Παράλληλα, για τις όποιες αλλαγές και τροποποιήσεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ – αν τελικά υπάρξουν – θα πρέπει να προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος και ενημέρωση των αγροτών
– Απαιτούνται στοχευμένες πρωτοβουλίες για την προστασία της αγροτικής γης, ειδικά αυτής με υψηλή παραγωγικότητα. Λύση μπορεί να δώσει η δημιουργία ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού με ζώνες προτεινόμενων καλλιεργειών. Ειδικά σε περιοχές με πίεση, λόγω τουριστικής ανάπτυξης, όπως τα Χανιά, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να προστατεύεται η αγροτική γη.
– Απαιτείται επίσης εξορθολογισμός της τιμολογιακής πολιτικής αρδευτικού νερού ανάλογα με τη χρήση, την κατανάλωση και τις τεχνολογίες άρδευσης. Κίνητρα για εγκατάσταση μετρητών και συστημάτων στάγδην άρδευσης. Επενδύσεις σε επαναχρησιμοποίηση νερού από άλλες δραστηριότητες.
– Λήψη μέτρων προστασίας της ελληνικής ελαιοκομίας, κυρίως της ορεινής και των μειονεκτικών περιοχών καθώς είναι σημαντική πηγή εισοδήματος, συγκράτησης πληθυσμού και διατήρησης της τοπικής βιοποικιλότητας. Τα μέτρα πρέπει να συνοδευτούν και από εντατικοποίηση χημικών ελέγχων στις πύλες εισαγωγής της Ε.Ε.
Όσον αφορά στην κτηνοτροφία η βουλευτής ζήτησε να αναζητηθούν χρηματοδοτικά κίνητρα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών για την παραγωγή ελληνικών ζωοτροφών. Όπως επίσης, να διερευνηθεί η επέκταση των φορολογικών κινήτρων και για την συνεργασία συνεταιρισμών φυτικής παραγωγής για την παραγωγή ζωοτροφών και συνεταιρισμών ζωικής παραγωγής.
Τόνισε ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθούν επενδύεις για νέου τύπου σταβλικές εγκαταστάσεις με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και ανθεκτικότητα σε ακραία καιρικά φαινόμενα, που είναι όλο και πιο συχνά εξαιτίας της κλιματικής κρίσης και να μελετηθεί το ενδεχόμενο της αποσύνδεσης της επιδότησης της ζωικής παραγωγής με δικαιώματα βοσκοτόπων σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από τις εκτροφές.
Σχετικά με τη μελισσοκομία, η βουλευτής αναφέρθηκε στην ενίσχυση της μελισσοκομίας, με επιδότηση στην αγορά νέων κυψελών ώστε να αυξηθεί η επικονίαση των φυτών και η αναπαραγωγική τους δυνατότητα.
Τέλος, η κ. Βολουδάκη αναφέρθηκε στην εκπαίδευση στα προγράμματα νέων αγροτών, η οποία θα πρέπει να ξεκινάει με την εκκίνηση του επενδυτικού σχεδίου και να μην υλοποιείται στο τέλος του. Ζήτησε η γεωργική κατάρτιση να είναι δια βίου, πιο ευέλικτη και σύντομη και να ενισχυθεί με τεχνικές εκπαίδευσης εκπαιδευτών, τονίζοντας ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό πυλώνα της οικονομίας μας και χωρίς αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή εθνική και ευρωπαϊκή οικονομία.
Newsroom Agronewsbomb