Συγκρατημένοι μεν, αισιόδοξοι δε εμφανίζονται παραγωγοί και γεωπόνοι με την έναρξη εισκόμισης της βιομηχανικής ντομάτας στο εργοστάσιο «Κύκνος».

Πάνω από 30.000 τόνοι προϊόντος είναι έτοιμο για επεξεργασία, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει και το εργοστάσιο MINERVA. Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι στο τέλος θα ανταμειφθούν οι κόποι τους, οι γεωπόνοι μιλούν για άριστη ποιότητα προϊόντος, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τον παρατεταμένο καύσωνα, την ανομβρία και τα προβλήματα άρδευσης.

«Η ομάδα παραγωγών έχει 30 χιλιάδες τόνους προϊόντος πολύ καλής ποιότητας. Πιστεύουμε να μπει όσο το δυνατό περισσότερη βιομηχανική ντομάτα στο εργοστάσιο, ενώ την Παρασκευή που θα ανοίξει και η Μινέρβα, θα είμαστε στο φουλ της παραγωγής. Ελπίζουμε οι παραγωγοί μας στο τέλος να βγάλουν καθαρό κέρδος» δηλώνει στο ilialive.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος. Συγχρόνως όμως τονίζει τα προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω καύσωνα τονίζοντας ότι έχει ήδη αποσταλεί στον ΕΛΓΑ Πάτρας σχετικό έγγραφο για τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Προϊόν καλής ποιότητας

Featured Image

Αναφερόμενη στην παραγωγή, η επικεφαλής Γεωπονικής Δ/νσης του εργοστασίου «Κύκνος» Μαριλένα Παπαθεοδώρου, εξήγησε ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από έναν αρκετά ήπιο χειμώνα και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες σε σύγκριση με τον προηγούμενο. «Τα πρώτα δείγματα μας δείχνουν ότι έχουμε καλή ποιότητα δεδομένου ότι οι παραγωγοί μας φρόντισαν πολύ τις καλλιέργειές τους. Ευχόμαστε ότι στο τέλος της εισκόμισης θα μείνουν όλοι ικανοποιημένοι και θα ανταμειφθούν οι κόποι τους».

Η κ. Παπαθεοδώρου μίλησε επίσης για τις υψηλές θερμοκρασίες, την παρατεταμένη ανομβρία και τα προβλήματα που προκύπτουν κάτω από τέτοιες συνθήκες. «Το πρόβλημα της ανομβρίας εντείνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Είναι απόρροια και της κλιματικής αλλαγής γι’ αυτό όλοι πρέπει να δούμε πώς θα αναλογιστούμε το πρόβλημα που θα κρίνει και τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας. Η εταιρεία «Κύκνος» πρωτοπορεί και καινοτομεί συνεχώς, προτείνοντας λύσεις που αφορούν και τα θέματα άρδευσης. Ήμασταν δίπλα στους παραγωγούς μας δίνοντας ορθές συστάσεις και οδηγίες και όσον αφορά τη διαχείριση του νερού και τη φροντίδα της καλλιέργειας. Φέτος όμως ήταν έντονο το πρόβλημα της άρδευσης καθώς τα αποθέματα στο φράγμα Πηνειού είναι πολύ περιορισμένα. Αυτό το ζήτημα μας απασχολεί και η πολιτεία πρέπει να το δει πιο προσεκτικά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν το προϊόν, ποιοτικά και ποσοτικά. Η ντομάτα έχει μια ανοχή αλλά στην ουσία η παρατεταμένη ζέστη ανάλογα και με το στάδιο ανάπτυξης την επηρεάζει αρνητικά. Πιθανόν να έχουμε απώλεια στην παραγωγή ειδικά στις όψιμες καλλιέργειες , αν το φαινόμενο συνεχιστεί σε συνδυασμό με τα θέματα άρδευσης».

Πηγή: ilialive.gr

Featured Image