Featured Image

Από την Ομάδα Εργασίας για την Ασφάλεια Τροφίμων και τη Διατροφή, Ένωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας.

Λαμβάνοντας υπόψη την επερχόμενη 40ήμερη νηστεία του Ορθόδοξου Πάσχα, αρκετοί καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο προϊόντα απαλλαγμένα από συστατικά ζωικής προέλευσης για να ευθυγραμμιστούν με τις διατροφικές τους προτιμήσεις.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα της ομάδας εργασίας «Ασφάλεια Τροφίμων και Διατροφή» της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας αποκάλυψε πιθανές αποκλίσεις στην επισήμανση των προϊόντων που μπορεί να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Featured Image

Μια τέτοια περίπτωση αφορά ένα λευκό τυρί που υποτίθεται ότι απευθύνεται σε χορτοφάγους καταναλωτές (Vegetarians) λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικά λιπαρά.

Ωστόσο, μια πιο προσεκτική εξέταση των συστατικών του προϊόντος αποκαλύπτει την παρουσία πυτιάς και αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη, καθιστώντας το ακατάλληλο για όσους ακολουθούν αυστηρές χορτοφαγικές δίαιτες. Η πυτιά είναι ένα σύμπλεγμα ενζύμων που προέρχονται από το εσωτερικό του στομάχου των μοσχαριών, που χρησιμοποιούνται στην τυροκόμηση, για την πήξη του γάλακτος και τον διαχωρισμό του σε τυρόπηγμα και ορό γάλακτος. Τέλος, παρατηρήθηκε αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης (16 %) που δε συναντάται στα νηστίσιμα υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτή η απόκλιση εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ακρίβεια και τη διαφάνεια της επισήμανσης των προϊόντων, ιδίως σε σχέση με τις διατροφικές προτιμήσεις και πεποιθήσεις.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να ενθαρρύνονται να γυρίζουν τις συσκευασίες και να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες, καθώς οι ζωτικές πληροφορίες βρίσκονται συχνά στο πίσω μέρος. Είναι επιτακτική ανάγκη για τους παραγωγούς να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επισήμανσης και να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά που περιέχονται στα προϊόντα τους. Με αυτό τον τρόπο, οι καταναλωτές διασφαλίζουν τις διατροφικές τους προτιμήσεις.