Τα μανταρίνια Afourer αποτελούν ένα από τα δημοφιλή είδη εσπεριδοειδών παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να έχουν φανατικούς θαυμαστές για την εξαιρετική τους γεύση, τη θρεπτική τους αξία, και το άρωμά τους.

Η καλλιέργειά τους ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και από τότε έχουν κατακτήσει τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά εσπεριδοειδών, ενώ στην Ελλάδα άρχισαν να καλλιεργούνται μια πενταετία τώρα σχεδόν και κυρίως στον κάμπο του Μεσολογγίου, που έχει αποκτήσει θέση leader στην εγχώρια παραγωγή εσπεριδοειδών.

Τα χαρακτηριστικά τους και η αξία τους

Τα μανταρίνια Afourer ξεχωρίζουν για τον έντονο πορτοκαλί χρωματισμό τους και τον γλυκό, αρωματικό χυμό τους. Έχουν εύκολο ξεφλουδισμα και προσφέρουν μια ευχάριστη, δροσερή αίσθηση κατανάλωσης. Περιέχουν πλούσια ποσότητα βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει την υγεία του δέρματος. Επιπλέον, παρέχουν φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη γενική ευεξία.

Featured Image

Το κτήμα του Ν. Τριώτη

Η άποψη ενός νέου καλλιεργητή από το Μεσολόγγι

Ο Νίκος Τριώτης από το Μεσολόγγι είναι ένας νέος σε ηλικία αγρότης και έχει επιλέξει τα Afourer για καλλιέργεια στην περιοχή του Γαλατά. Όπως λέει μιλώντας στο Agronewsbomb εδώ και λίγα χρόνια έχει κάνει φύτευση Afourer και τα περιποιείται πολύ καλά, ώστε από τον 5ο χρόνο να μπει σε μια ικανή παραγωγή, όπως αναφέρει, της τάξης των 100 κιλών ανά δέντρο. Εφαλτήριο για τον ίδιο να ασχοληθεί με τα Afourer ήταν οι κακές τιμές στα υπόλοιπα μανταρίνια για χρόνια, αλλά και το γεγονός ότι όσον αφορά στα Afourer μιλάμε για ένα όψιμο μανταρίνι πολυτελείας τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε γεύση. “Στην περιοχή μας έχουν βάλει αρκετοί Afourer και οι φυτεύσεις συνεχίζονται. Προσωπικά ξεκίνησα με 400 δέντρα, τα οποία πάνε και πολύ καλά. Δέλεαρ για μένα αποτελεί και η τιμή καθώς μιλάμε για ένα μανταρίνι που πιάνει τιμές 70 και 80 λεπτά το κιλό. Προσωπικά έβαλα 7 στρέμματα, αλλά σκοπεύω να τα αυξήσω. Μαζί με τα αρδευτικά δίκτυα η δαπάνη η συνολική ανήλθε στα 6.000 ευρώ”, σημειώνει ενώ καταλήγει λέγοντας ότι “ανάγκες σε λιπάσματα μέχρι τώρα δεν έχουν πολλές. Επίσης πρέπει να σας πω ότι κάνω κάποια ραντίσματα κάθε 10 με 15 ημέρες με τρία φυτοπροστατευτικά μέσα. Ακόμα θα κάνω κι έναν χαλκό σε 10 ημέρες από σήμερα όπως κάθε χρόνο ενώ θα ρίξω και κοπριά που τους κάνει πολύ καλό”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image