Ικανοποιητικά εξελίσσεται η καλλιέργεια βάμβακος στη χώρα μας έως τώρα, σε αντίθεση βέβαια με τις τιμές, που προκαλούν προβληματισμό για το προϊόν διεθνώς.

Πέρα από κάποιες ζημιές στον Έβρο την προηγούμενη εβδομάδα από έντονη χαλαζόπτωση αλλά και κάποιες περιπτώσεις επανασπορών, ικανοποιητικά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η πορεία της καλλιέργειας βάμβακος στη χώρα μας και οι παραγωγοί -με τα τωρινά δεδομένα- αναμένουν καλές αποδόσεις.

Ένας από τους νομούς που έχει και πάλι αρκετό βαμβάκι είναι η Καρδίτσα. Όπως μας λέει ο Βαγγέλης Τασιούλης, μεγαλοπαραγωγός από την περιοχή, αλλά και ο Βασίλης Γιαννάκος, παραγωγός επίσης και εκ μέρους της διεπαγγελματικής, οι καλλιέργειες πάνε πολύ καλά και ο καιρός είναι μέχρι ώρας ευνοϊκός.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο: “τα βαμβάκια στην περιοχή μας ξεκίνησαν καλά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν προβλήματα στα φυτρώματα και απαιτήθηκαν επανασπορές, μια και δυο φορές, με αποτέλεσμα να ανέβει το κόστος. Τώρα τα πράγματα φαίνεται όμως να έχουν ομαλοποιηθεί προβλήματα ξήρανσης φυτών με δεύτερη και τρίτη επανασπορά, ειδικά με την οριστικοποίηση του αρδευτικού προγράμματος κάθε παραγωγού. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο καιρός θα βοηθήσει και δεν θα έχουμε ζημιές εφεξής. Εκτός της περιοχής της Κάρλας, όπου εύλογα παρατηρείται μείωση στις εκτάσεις με βαμβάκια, εδώ στην περιοχή μας, θεωρώ, ότι δεν έγινε τελικά και μεγάλη στροφή σε προϊόντα όπως το σιτάρι, κυρίως γιατί ο κόσμος φοβήθηκε πως τα χωράφια μετά τις πλημμύρες δεν θα απέδιδαν τα αναμενόμενα. Νερά σε εμάς υπάρχουν και σίγουρα θα έχουμε επάρκεια. Μοναδικό μελανό σημείο είναι οι τιμές που ισχύουν στην αγορά και είναι σήμερα λίγο πάνω από τα 50 λεπτά. Με τέτοιες τιμές και τα κόστη στα ύψη δεν βγαίνουμε”.

Featured Image

Σύμφωνα με τον κ. Τασιούλη: “Υπάρχει μεγάλη βελτίωση πλέον. Πιστεύω πως θα έχουμε σε μεγάλο βαθμό από τις 5/07 τα πρώτα λουλούδια”.

Αλλά και στις Σέρρες για εξαιρετική ανάπτυξη, χωρίς προβλήματα μιλάει για τα βαμβάκια της περιοχής, ο αγρότης Στέργιος Λίτος. Σύμφωνα με τον κ. Λίτο τώρα γίνονται ραντίσματα για διάφορους εχθρούς και γενικά δεν υπάρχουν προβλήματα.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image