Μέλη της ίδιας οικογένειας χτύπησε το αυτοκίνητο που έπεσε πάνω σε οδόφραγμα αγροτών, στη νοτιοδυτική Γαλλία, τα ξημερώματα της Τρίτης.

Από ένα τραγικό γεγονός στιγματίστηκαν σήμερα οι πολυήμερες κινητοποιήσεις των αγροτών στη Γαλλία – κυρίως με αποκλεισμούς δρόμων – που διεκδικούν μέτρα που κινούνται από την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών έως την ταχύτερη αποζημίωση σε περίπτωση καταστροφών.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, μια γυναίκα σκοτώθηκε το πρωί της Τρίτης, στις 05:45 τοπική ώρα, όταν αυτοκίνητο προσέκρουσε σε ένα οδόφραγμα που είχαν στήσει αγρότες στα νοτιοδυτικά της χώρας, στη διάρκεια της διαμαρτυρίας που πραγματοποιεί ο κλάδος τους σε εθνικό επίπεδο.

«Ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο οδόφραγμα των αγροτών. Χτύπησε τρεις ανθρώπους. Μια γυναίκα σκοτώθηκε και δύο άλλοι άνθρωποι (ο σύζυγος και η κόρη της) τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι τρεις επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο συνελήφθησαν», είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πώς το αυτοκίνητο προσέκρουσε στο οδόφραγμα, στο νομό Αριέζ..

Ένας εισαγγελέας, ο Franck Rastoul, είπε στο δημόσιο ραδιόφωνο France Bleu Occitanie ότι τα τρία άτομα χτυπήθηκαν από ένα αυτοκίνητο και ότι οι ερευνητές εργάζονται για να προσδιορίσουν εάν ήταν σκόπιμη η πρόσκρουση στο οδόφραγμα, έξω από την πόλη Παμιέ, με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό BFM να δείχνει πλάνα από τον αποκλεισμένο με δέματα από άχυρο και τρακτέρ δρόμο.

Η γυναίκα που σκοτώθηκε, καθώς και ο σύζυγος και η κόρη της ήταν μέλη του συνδικάτου εργαζομένων στη γεωργία FNSEA, δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου, Αρνό Ρουσό, στο ραδιόφωνο RMC.

Featured Image

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, «ένα αυτοκίνητο προσέκρουσε στο οδόφραγμα για άγνωστη αιτία». Μια γυναίκα «γύρω στα 30» σκοτώθηκε, ενώ οι τραυματίες είναι ένας «σαραντάρης» και ένα «ανήλικο» κορίτσι, σύμφωνα με την ίδια πηγή που διευκρινίζει ότι «τα τρία άτομα βρίσκονταν στο οδόφραγμα».

Στη Γαλλία οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν βασικά αιτήματα τη μείωση του κόστους της ενέργειας, φορολογικές απαλλαγές και μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ενώ έχει αποκλειστεί ο αυτοκινητόδρομος Α64. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ο πρωθυπουργός της Γκαμπριέλ Ατάλ συναντήθηκε στο Παρίσι με εκπροσώπους των αγροτικών συνδικάτων, ενώ ανέβαλε τη συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση νομοσχεδίου που αφορά τον γαλλικό γεωργικό τομέα.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στόχος των γαλλικών κινητοποιήσεων είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η «Πράσινη Συμφωνία» για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι αγρότες στρέφονται επίσης και εναντίον των εθνικών κυβερνήσεων, τις οποίες κατηγορούν ότι «δε λαμβάνουν μέτρα» για τη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, το οποίο έχει εκτοξευθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι οι πράσινες πολιτικές και η υψηλή φορολόγηση «τρώνε» τα κέρδη τους και απαιτούν περισσότερες κρατικές επιδοτήσεις.

Οι αγρότες λένε ότι οι πολιτικές οικολογικής μετάβασης καθιστούν τους εθνικούς παραγωγούς μη ανταγωνιστικούς. Όχι μόνο καθιστά τα αγροκτήματα ασύμφορα, αλλά αναγκάζει τη Γαλλία να αγοράζει προϊόντα διατροφής από χώρες όπου τα περιβαλλοντικά πρότυπα είναι πιο αδύναμα όπως ισχυρίζονται.

Εν όψει και των ευρωεκλογών τον Ιούνιο, οι αγρότες εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, κλείνοντας μεγάλους αυτοκινητόδρομους.

Πηγή: efsyn.gr

Featured Image