Καθώς ξεκίνησε το αλώνισμα του σιταριού στο βόρειο ημισφαίριο, οι αγορές σιτηρών επικεντρώνονται στην παραγωγή στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η οποία έχει γίνει το “καλάθι άρτου” στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του USDA.
Η Ρωσία και η Ουκρανία, οι μεγαλύτεροι και έκτος μεγαλύτεροι εξαγωγείς, αντίστοιχα, παρέχουν σιτάρι σε πολλές μεγάλες αγορές στην Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Ειδικότερα, η διευρυμένη κυριαρχία της Ρωσίας στην παγκόσμια παραγωγή και εμπόριο σιταριού σημαίνει ότι οι διακυμάνσεις στην κατάσταση της προσφοράς επηρεάζουν σημαντικά την παγκόσμια αγορά σίτου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2023/24, η Ρωσία είχε άφθονες εξαγώγιμες προμήθειες, με τη δεύτερη συνεχόμενη συγκομιδή της να αυξήθηκε από σημαντικά αρχικά αποθέματα. Με τη βοήθεια μιας γενναιόδωρης ποσόστωσης εξαγωγών, οι ρωσικές τιμές εξαγωγών ήταν γενικά οι πιο ανταγωνιστικές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καθορίσει κατώτατη τιμή. Ο πιο σκληρός ανταγωνισμός της Ρωσίας ήταν με τους κοντινούς προμηθευτές της Μαύρης Θάλασσας την Ουκρανία και τη Ρουμανία.
Ομοίως, η Ρωσία έχει αποδειχθεί σκληρός ανταγωνιστής για τη Γαλλία σε πολλές από τις παραδοσιακές εξαγωγικές αγορές της (βλ. Απρίλιος 2024 Grain: World Markets and Trade). Το USDA εκτιμά ότι η Ρωσία θα εξάγει ρεκόρ 54,0 εκατομμυρίων τόνων το 2023/24, με την Τουρκία, την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές ως κορυφαίους εμπορικούς εταίρους. Καθώς η εστίαση μετατοπίζεται προς την κατάσταση της αγοράς για το σιτάρι το 2024/25, η κατάσταση της προσφοράς στη Ρωσία προκαλεί κρίσιμη ανησυχία. Η πρόβλεψη για τη ρωσική παραγωγή σιταριού μειώθηκε στους 83,0 εκατομμύρια τόνους, μειώνοντας τις προμήθειες κατά 11 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος. Ένας πρόσφατος παγετός, ακολουθούμενος από ζεστό, ξηρό καιρό επηρέασε αρνητικά τη σοδειά χειμερινού σιταριού. Οι μικρότερες καλλιέργειες και τα περιορισμένα αρχικά αποθέματα θα περιορίσουν τις εξαγώγιμες προμήθειες. Οι εξαγωγές της Ρωσίας προβλέπεται να μειωθούν στους 48,0 εκατομμύρια τόνους, αν και η Ρωσία θα παραμείνει ο κορυφαίος εξαγωγέας και αυτός θα εξακολουθεί να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος όγκος εξαγωγών που έχει καταγραφεί.
Οι μειώσεις στη ρωσική καλλιέργεια συμπίπτουν με τη σύσφιξη των προμηθειών στην Ουκρανία. Η παραγωγή της Ουκρανίας μειώνεται σημαντικά από τον μέσο όρο των 5 ετών και τα αρχικά αποθέματα είναι τα χαμηλότερα εδώ και πολλά χρόνια, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερες εξαγωγές. Οι εξαγωγές της Ουκρανίας πριν από τον πόλεμο γίνονταν σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσω θαλάσσης και συχνά σε αγορές της Ασίας. Οι διακοπές στις θαλάσσιες μεταφορές προκάλεσαν μετατόπιση των εξαγωγών σε κοντινούς προορισμούς (βλ. αναφορά AMS Ιουνίου 2024 Ukraine Grains Transportation.) Οι κορυφαίες αγορές για την Ουκρανία το 2023/24 ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αίγυπτος και η Τουρκία. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές της Ουκρανίας στην Ινδονησία, το Μπαγκλαντές και τις Φιλιππίνες μειώθηκαν μετά τον πόλεμο. Η Αυστραλία και η Ρωσία έχουν εισβάλει σε αυτές τις αγορές. Το 2024/2025, οι εξαγωγές της Ουκρανίας προβλέπονται στους 13,0 εκατομμύρια τόνους, το χαμηλότερο της τελευταίας δεκαετίας. Οι προσδοκίες για πιο περιορισμένες εξαγώγιμες προμήθειες από τη Ρωσία και την Ουκρανία πιέζουν παγκοσμίως
υψηλότερες τιμές εξαγωγής σιταριού.
Οι τιμές μεταξύ των μεγάλων προμηθευτών της Μαύρης Θάλασσας (Ρωσία, Ουκρανία και Ρουμανία) και του βασικού ανταγωνιστή της Γαλλίας παρουσίαζαν χαμηλότερες τάσεις τον τελευταίο καιρό, αλλά οι πρόσφατες αναθεωρήσεις προς τα κάτω από διάφορες κυβερνητικές και βιομηχανικές πηγές ήταν βασικός παράγοντας στις απότομα υψηλότερες τιμές εξαγωγής κατά το μεγαλύτερο μέρος του Μαΐου. Οι εικασίες για πιθανή πρόσθετη ζήτηση από την Ινδία συνέβαλαν επίσης στο ράλι.
Η Ουκρανία και, σε μικρότερο βαθμό, η Ρωσία, είναι επίσης σημαντικοί προμηθευτές σιταριού ποιότητας ζωοτροφής στον κόσμο. Οι τιμές του σιταριού έχουν αυξηθεί πρόσφατα σε σχέση με το καλαμπόκι, καθιστώντας το σιτάρι λιγότερο ελκυστικό για χρήση ζωοτροφών. Κατά συνέπεια, το καλαμπόκι μπορεί να επωφελείται από στενότερες προμήθειες σιταριού, με μετατοπίσεις από σιτάρι σε σίτιση με καλαμπόκι σε περιοχές που χρησιμοποιούν και τα δύο, συμπεριλαμβανομένης της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ανατολικής Ασίας.
Newsroom Agronewsbomb