Έκθεση για το σιτάρι και το ρύζι στο Πακιστάν εξέδωσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με αυτήν: “Δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην πρόβλεψη παραγωγής, προσφοράς και ζήτησης σιταριού για το 2024/25. Λόγω μικρών μειώσεων στην έκταση και την απόδοση, η εκτίμηση της παραγωγής ρυζιού για το 2024/25 έχει αναθεωρηθεί σε 9,5 εκατομμύρια τόνους. Παρά τη μείωση, οι προοπτικές εξαγωγών παραμένουν θετικές, και η πρόβλεψη εξαγωγών για το 2024/25 αυξάνεται σε 5,8 εκατομμύρια τόνους”.
Πιο αναλυτικά:
Σιτάρι
Δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην πρόβλεψη παραγωγής, προσφοράς και ζήτησης για το 2024/25. Το Πακιστάν δεν έχει εισαγάγει σιτάρι αυτή τη χρονιά και είναι απίθανο να εισαγάγει κατά την υπόλοιπη χρονιά, λόγω κυβερνητικής απαγόρευσης εισαγωγών και εξαγωγών. Υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 τόνοι εξάγονται στο Αφγανιστάν μέσω ανεπίσημων διαύλων.
Οι αγρότες έχουν ολοκληρώσει τη φύτευση για την καλλιέργεια 2025/26, με τις πρώτες εκτιμήσεις να δείχνουν μείωση της έκτασης κατά περίπου 3% σε σχέση με το 2024/25. Η αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική προμηθειών της κυβέρνησης αποθάρρυνε ορισμένους αγρότες από τη φύτευση. Ωστόσο, η Αρχή Διαχείρισης Υδάτων του Ποταμού Ινδού εκτιμά ότι η διαθεσιμότητα νερού άρδευσης είναι 15% υψηλότερη από πέρυσι και 1% περισσότερη από τον δεκαετή μέσο όρο.
Ρύζι επεξεργασμένο
Λόγω μικρών μειώσεων στην έκταση και την απόδοση, η εκτίμηση παραγωγής για το 2024/25 αναθεωρήθηκε σε 9,5 εκατομμύρια τόνους. Παρά τη μείωση, αυτή η παραγωγή αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία.
Εξαγωγές ρυζιού
Το 2023/24, το Πακιστάν εξήγαγε ρεκόρ 6,55 εκατομμύρια τόνους, με ανταγωνιστικές τιμές και την απαγόρευση εξαγωγών από την Ινδία να ενισχύουν αυτήν την απόδοση. Παρά την πρόκληση διατήρησης αυτής της εξαιρετικής επίδοσης, οι εξαγωγές ρυζιού για το 2024/25 προβλέπεται να φτάσουν τα 5,8 εκατομμύρια τόνους. Η στόχευση νέων αγορών στην Αφρική, την Κεντρική και Νότια Αμερική, καθώς και την Άπω Ανατολή, αποτελεί στρατηγική για τη διατήρηση της δυναμικής.
Προκλήσεις παραμένουν οι κρατήσεις φορτίων στα λιμάνια της Ε.Ε. λόγω υπερβάσεων στα ανώτατα επίπεδα υπολειμμάτων μυκοτοξινών και φυτοφαρμάκων. Οι εξαγωγείς και οι αρχές εργάζονται για τη μείωση αυτών των παραβάσεων.
Newsroom Agronewsbomb