You are currently viewing Τσιάρας σε Δημοσχάκη: Στο 75% η ένταση ενίσχυσης μεταποίησης σε Σαμοθράκη, Θάσο

Τσιάρας σε Δημοσχάκη: Στο 75% η ένταση ενίσχυσης μεταποίησης σε Σαμοθράκη, Θάσο

“Όσον αφορά την ερώτηση που κάνατε για τη Σαμοθράκη, μπορώ βεβαίως να σας πω ότι με βάση τον κανονισμό, η ένταση της ενίσχυσης στα μικρά νησιά του Αιγαίου, όπως επίσης και στη Σαμοθράκη και στη Θάσο, ανέρχεται στο 75%. Δεν αφορά σε όλη την περιφέρεια, αλλά η Σαμοθράκη είναι σε αυτή την κατηγορία των μικρών νησιών του Αιγαίου που τυγχάνουν του πολύ μεγάλου ποσοστού υποστήριξης μέσα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Άρα, λοιπόν, τα θετικά που θα μπορούσε κανείς να αποτιμήσει αφορούν στο ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο που αφορά στον Έβρο και μόνο, αφορά στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι πυρόπληκτες περιοχές, όπως ο Έβρος, τυγχάνουν μεγαλύτερης μοριοδότησης για τη συγκεκριμένη πρόσκληση, στην οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα για τη μεταποίηση, αλλά αφορά και στο γεγονός ότι για τη Σαμοθράκη υπάρχει πρόβλεψη όπου η ένταση της χρηματοδότησης φτάνει στο 75%”, απάντησε ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας στη βουλή, σε σχετική ερώτηση του Αναστάσιου Δημοσχάκη για το πρόγραμμα της μεταποίησης.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής:

Και ξεκινάμε με την πρώτη με αριθμό 1155/30-6-2025 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Έβρου της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» κ. Αναστάσιου (Τάσου) Δημοσχάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Επιτακτική η αναθεώρηση του ποσοστού ενίσχυσης για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τον Έβρο, στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-73-2.3 του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027!».

Ορίστε, κύριε Δημοσχάκη, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027 και ειδικότερα μέσω της παρέμβασης Π3-73-2.3 που αφορά τη στήριξη επενδύσεων στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων επιδιώκεται η ουσιαστική αναβάθμιση της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών μας προϊόντων, ενισχύοντας με τρόπο ουσιαστικό την εγχώρια αγροτοδιατροφική αλυσίδα. Ωστόσο, εντοπίζεται μία αξιοσημείωτη ασυμμετρία ως προς το ποσοστό της ενίσχυσης μεταξύ των περιφερειών και φυσικά μεταξύ των νομών.

Ειδικότερα προβλέπεται για ορισμένες περιφέρειες, όπως αυτή της Κρήτης, του Ιονίου, της Θεσσαλίας, ποσοστό 65%, ενώ για τον Έβρο και για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το ποσοστό στήριξης είναι 50%. Η εν λόγω απόκλιση εγείρει έντονους προβληματισμούς και παράπονα σε όσους ανήκουν στον κλάδο που αφορά η εν λόγω παρέμβαση και οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη γεωγραφικά ευαίσθητη ζώνη του ακριτικού νομού, που σηκώνει πρώτος τον σταυρό του μαρτυρίου σε ό,τι αφορά τις εισαγόμενες από την Ανατολή ζωονόσους και ευρύτερα ολόκληρης της περιφέρειας.

Σε πρώτο επίπεδο, κύριε Υπουργέ, θέλω να μας πείτε ποιο είναι το κριτήριο με βάση το οποίο προσδιορίζεται το ποσοστό που κατανέμεται στην εκάστοτε περιφέρεια. Υπάρχει προοπτική να επανεξεταστεί το προβλεπόμενο ποσοστό στήριξης για τον Έβρο και για όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης; Διότι το αίτημα είναι καθολικό.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Και εγώ ευχαριστώ τον κ. Δημοσχάκη. Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για την απάντησή σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Αξιότιμε κύριε συνάδελφε, κύριε Δημοσχάκη, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι από τις βασικές προτεραιότητες και τους στόχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η κατεύθυνση των πόρων στους κατ’ εξοχήν παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και προφανώς, στο πλαίσιο αυτό υλοποιούνται αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν σε δράσεις του πρωτογενούς τομέα, αλλά και του τομέα μεταποίησης, εμπορίας και προώθησης των γεωργικών προϊόντων.

Με άλλα λόγια, σας απαντώ για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης πρόσκλησης στην οποία αναφερθήκαμε. Θα ξαναπώ και τον τίτλο, είναι η παρέμβαση Π3-73-2.3, που αφορά στη μεταποίηση, την εμπορία και την ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων.

Ποιος είναι ο στόχος της συγκεκριμένης πρόσκλησης; Γιατί από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα και προφανώς, η αύξηση της διείσδυσης στις διεθνείς αγορές μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος, που προφανώς περιορίζουν τις συνέπειες του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Είναι καθοριστικής σημασίας για τη στήριξη αυτών των επενδύσεων, προφανώς, η διατήρηση, αλλά και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, γιατί με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε στην κοινωνική σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, καθώς και στην προστασία της ίδιας της ανθρώπινης υγείας.

Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο χορηγείται στήριξη σε επιχειρήσεις μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, όταν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας τους είναι επίσης γεωργικό, σε επιχειρήσεις τυποποίησης γεωργικών προϊόντων με σήμανση, καθώς και σε επιχειρήσεις που μετέχουν σε σχήματα συμβολαιακής γεωργίας.

Πάμε να δούμε, όμως, τα επιμέρους ζητήματα τα οποία θέσατε. Έθεσα απλώς ένα βασικό πλαίσιο για να γίνει κατανοητό πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη πρόσκληση για την παρέμβαση στην οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα.

Τα ποσοστά ενίσχυσης τα οποία προβλέπονται και έχουν τροποποιηθεί αφορούν τις αιτήσεις στήριξης που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και βεβαίως, θέλω να σας πω ότι αυτά τα ποσοστά τα οποία έχουμε καταγράψει και έχουμε ουσιαστικά επισημάνει προβλέπονται στο Στρατηγικό Σχέδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική -εν προκειμένω το Σχέδιο της Προγραμματικής Περιόδου που τρέχει τώρα- και με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα και η οποία εμπεριέχει την πρόβλεψη ειδικού καθεστώτος για την πυρόπληκτη Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, όπως και για άλλες περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, πυρκαγιές και λοιπά.

Έχει ληφθεί, λοιπόν, μέριμνα -όχι σε επίπεδο περιφέρειας, αλλά σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας- ώστε να λαμβάνουν η ενότητα, οι περιφερειακές ενότητες οι οποίες έχουν πληγεί από ένα φαινόμενο φυσικής καταστροφής πρόσθετη βαθμολογία, πρόσθετη μοριοδότηση, όπως θα μπορούσαμε να λέμε απλά, στο Συμπληρωματικό Κριτήριο 1, Κατηγορία Περιοχής Παρέμβασης. Δίνεται με αυτόν τον τρόπο προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις των φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, ή ακόμη και σε ηπειρωτικές περιοχές εδαφικών σχεδίων δίκαιης μετάβασης -είναι η γνωστή μετάβαση λόγω της απολιγνιτοποίησης- ή σε νησιωτική περιοχή με πληθυσμό μέχρι τρεις χιλιάδες εκατό κατοίκους, με στόχο να μπορούν να προηγηθούν στον πίνακα κατάταξης έναντι των αιτήσεων στήριξης που δεν θα υλοποιηθούν σε πληγείσες περιοχές.

Επιπλέον -και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε, για να επανέλθω στη δευτερομιλία μου- για να διευκολυνθούν οι δικαιούχοι στην υλοποίηση των πράξεων προβλέπεται στο θεσμικό πλαίσιο η δυνατότητα λήψης προκαταβολής, η κάλυψη της ίδιας συμμετοχής αποκλειστικά με δανεισμό, καθώς και η λήψη χρηματοδοτικών εργαλείων του προγράμματος.

Με άλλα λόγια, κύριε συνάδελφε, προφανώς, η κατηγοριοποίηση των περιφερειών σε σχέση με το ποσοστό ενίσχυσης μέσω της συγκεκριμένης πρόσκλησης καθορίζεται με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Έχει υπάρξει, όμως, πρόνοια ώστε περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί -μία από αυτές είναι ο Έβρος και θα έχω τη δυνατότητα να αναφέρω και κάποια πιο συγκεκριμένα στοιχεία μετά, αφού επανέλθετε και εσείς- από ένα φυσικό φαινόμενο ή από μια καταστροφή, όπως ήταν οι πυρκαγιές στον Έβρο, ή ακόμη και περιοχές που αυτήν τη στιγμή βλέπουν μπροστά τους μια τεράστια αλλαγή, όπως είναι οι περιοχές της απολιγνιτοποίησης, να μπορούν ακριβώς μέσω των συγκεκριμένων παρεμβάσεων και μέσω των συγκεκριμένων προσκλήσεων να έχουν μία δυνατότητα μεγαλύτερης βαθμολόγησης σε ένα συγκεκριμένο κριτήριο, το οποίο θα τους δώσει και τη δυνατότητα κατά κάποιον τρόπο να αξιοποιήσουν σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό τους πόρους που κατευθύνονται για αυτήν τη δράση.

Θα επανέλθω στη δευτερομιλία μου, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Και εγώ ευχαριστώ τον Υπουργό. Ορίστε, κύριε Δημοσχάκη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ για την αναλυτική τοποθέτησή σας.

Στην παρέμβαση για την οποία συζητούμε προβλέπεται ότι η ένταση της ενίσχυσης για τα μικρά νησιά του Αιγαίου ανέρχεται στο 75% και αφορά όλα τα νησιά του Αιγαίου πλην Ευβοίας και Κρήτης, συμπεριλαμβάνοντας και τη Σαμοθράκη, όπως διεκδίκησαν και ανέδειξαν μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η συμπερίληψη της ακριτικής νήσου επικαιροποιεί πράγματι τη στοργή και την ευαισθησία της Κυβέρνησής μας για την εθνικά ευαίσθητη περιοχή, στηρίζοντας εμπράκτως μία παραμεθόρια νησιωτική περιοχή με στρατηγικά πλεονεκτήματα.

Και πιστεύω, κύριε Πρόεδρε, ότι η Σαμοθράκη θα πρέπει να είναι αποδέκτης όλων των καλών αποφάσεων σε σχέση με τα λοιπά μικρά νησιά της χώρας, μολονότι εξαιρείται σε ορισμένες περιπτώσεις, διότι υπάγεται σε έναν νομό ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τη νησιωτική περιοχή.

Ωστόσο, για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 50%. Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι πρόκειται για μία περιοχή γεωστρατηγικής και εθνικής σημασίας, με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, αλλά και ευαισθησίες και μάλιστα δε η πληθυσμιακή σύνθεση μετά τη Σένγκεν, σε ό,τι αφορά την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και πραγμάτων και κεφαλαίων, αλλάζει και μάλιστα φοβάμαι ότι αλλάζει καταλυτικά, με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, αλλά και ευαισθησίες που διαχρονικά συνεισφέρει στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος συνιστά και τον κύριο μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης, φιλοξενώντας δε πλήθος μικρών, μεσαίων και οριακά μεγάλων επιχειρήσεων του τομέα αγροδιατροφής και πλησίον της συνοριογραμμής, πλησίον, σε απόσταση -τα ξέρετε, τα έχετε περπατήσει- πολλές εκ των οποίων εδράζονται σε παραμεθόριες και δυσπρόσιτες περιοχές, μακριά από τις κεντρικές αγορές της χώρας, οι οποίες συνιστούν εν δυνάμει ενεργά στρατόπεδα. Κάθε μεγάλη εκτροφή για μας θεωρείται ότι είναι μία υπερταξιαρχία, με την καλή την έννοια του όρου, μέσα από τα ωφελήματα τα οποία προκύπτουν, οι οποίες πραγματικά θέλουν περαιτέρω ενίσχυση και στήριξη.

Ο ακριτικός Έβρος επλήγη καίρια, κύριε Πρόεδρε, από την πυρκαγιά του θέρους του 2022 κατ’ αρχήν και κατά δεύτερον, από το καταστροφικό πέρασμα του πύρινου εφιάλτη του Αυγούστου του 2023 επί δεκαεπτά ημέρες και μάλιστα δε, «κατέχουμε» -σε εισαγωγικά- τα σκήπτρα της μεγάλης ζημίας που έχει υποστεί η Ευρώπη, επιφέροντας τεράστιες επιπτώσεις στο φυσικό ανάγλυφο της ευαίσθητης ζώνης -και όχι μόνον- που είναι το Δάσος της Δαδιάς-Λευκίμμης που πόνεσε όλους μας.

Για τον λόγο αυτό κρίνεται αναγκαίο να αναπροσαρμοστεί το προβλεπόμενο ποσοστό για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε αντιστοίχιση με αυτό που ορίζεται για άλλες περιοχές. Έρχεται ο αγροτοκτηνοτρόφος κύριος και λέει «εγώ γιατί να παίρνω το 50% και ο συνάδελφός μου ο οποίος βρίσκεται σε μια άλλη και μάλιστα πλεονεκτική περιφέρεια σε σχέση με τα εμπορικά κέντρα να παίρνει 65%;». Είναι ένα λογικό, δίκαιο αίτημα. Για τον λόγο αυτό κρίνεται ότι η αντιστοίχιση πρέπει να είναι δίκαιη.
Ωστόσο, σε περίπτωση που αυτό δεν καθίσταται εφικτό, θα πρέπει να θεσπιστεί ένα άλλο αντίστοιχο ισοδύναμο, ισόκυρο μέτρο, το οποίο να καλύπτει αυτήν τη διαφορά, προκειμένου να ενισχυθεί εμπράκτως η περιοχή και να θωρακιστεί αναπτυξιακά.

Ταυτόχρονα, είναι μείζονος σημασίας να προβλεφθεί και για την πυρόπληκτη Περιφερειακή Ενότητα Έβρου ειδικό καθεστώς με προσαυξημένο ποσοστό ενίσχυσης. Κύριε Υπουργέ, είμαι αισιόδοξος ως εκ της φύσεώς μου ακόμα και σε κάθε επιχείρηση ευρείας κλίμακας που αναλάμβανα και στην πλέον δύσκολη. Εκτιμώ, λοιπόν, ότι είναι δύσκολη για εσάς αυτή η απόφαση. Όμως, έχετε καλή χημεία με την περιοχή και πιστεύω ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα εξετάσετε με τη δέουσα ευαισθησία, στοργή και την ευθυδικία που σας διακρίνει, προκειμένου να ενισχυθεί η ακριτική περιοχή και αμυντική ταυτόχρονα, αλλά και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτή, οι οποίες ζωοδοτούν την περιοχή, ενισχύουν τον πρωτογενή τομέα, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και πάνω απ’ όλα ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και συμβάλλουν στο να παραμείνουν αναμμένα τα φώτα στα χωριά, κάτι που έχουμε ανάγκη και αποτελεί και το στοίχημά μας. Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κι εμείς ευχαριστούμε. Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, όπως είχα πει πέρυσι ευρισκόμενος σε ένα κυβερνητικό κλιμάκιο, ο Έβρος δεν είναι ο τελευταίος νομός της Ελλάδος, αλλά η αρχή της Ελλάδος, η αρχή της Ευρώπης.

Μάλιστα, αν μου επιτρέπετε να κάνω και μία προσωπική αναφορά ως πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Αλεξανδρούπολης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και έχοντας ζήσει ένα μέρος της νεανικής μου ζωής στον Έβρο, στην Αλεξανδρούπολη, αντιλαμβάνεστε ότι η προσωπική μου σύνδεση με τον δικό σας νομό στην πραγματικότητα μού δημιουργεί την αίσθηση ότι όταν μιλώ για τον Έβρο ή όταν έχω τον λόγο να δω ζητήματα που αφορούν στον Έβρο, νιώθω ότι αφορούν ένα πολύ οικείο περιβάλλον για μένα και έναν νομό που έχει τη δική του τεράστια σημασία τόσο για την πατρίδα μας, όσο και για την παραγωγική διαδικασία.

Αν πρέπει, λοιπόν, να μιλήσω για το θέμα του δικού μου αντικειμένου, εννοώ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Έβρος είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς νομούς της Ελλάδος με δυνατότητα να αποδεικνύει αυτή την παραγωγή και στη γεωργία και στην κτηνοτροφία με τέτοια ένταση, με τόσο μεγάλη παραγωγή και με τέτοια ποιότητα που πραγματικά εγώ θεωρώ ότι είναι ο καθρέφτης της παραγωγικής Ελλάδας

Αντιλαμβάνεστε ότι η προσπάθεια που γίνεται για τον Έβρο δεν είναι μια ξεκομμένη προσπάθεια από έναν γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό. Και το λέω αυτό, διότι αφενός μεν από τη μία πλευρά είναι σημαντικό το να μπορέσει να υπάρξει μια κατηγοριοποίηση που αφορά στην ένταση της ενίσχυσης, όπως, για παράδειγμα, το ποσοστό της χρηματοδότησης που ο Έβρος μαζί με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, εντασσόμενος δηλαδή στη διοικητική του περιφέρεια, μπορεί να φτάνει το 50%, αλλά ταυτόχρονα ουσιαστικά από πέρυσι με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και με την ανακοίνωση του σχεδίου ανάπτυξης του Έβρου, κάτι που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, δρομολογείται και μία σειρά έργων υποδομής που θα στηρίξουν την παραγωγική δραστηριότητα και τη δυνατότητα του νομού. Πολύ περισσότερο, όμως, δημιουργείται ένα πλαίσιο πραγματικής υποστήριξης του Έβρου.

Θα μπορούσα ενδεχομένως να σας πω για ένα σύνολο έργων που αφορούν σε πόρους του στρατηγικού σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με μέτρα και προγράμματα τα οποία αφορούν ειδικά τον Έβρο, όπως είναι η αντικατάσταση και η υπογειοποίηση αρδευτικών δικτύων του ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου 9,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα μικρά και εγγειοβελτιωτικά έργα υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου της περιοχής Κάτω Λίμνες, του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου και της ενεργειακής αναβάθμισης, τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών εγκαταστάσεων του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας, τα έργα αγροτικής οδοποιίας που μέχρι στιγμής ανέρχονται στο ύψος του 1 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο με την ανακοίνωση του φθινοπώρου μέσα από το μέτρο της αγροτικής οδοποιίας το οποίο τρέχει και ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις.

Ωστόσο, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι μέσα από τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο οποίος εξυφαίνεται και βεβαίως αφορά, όπως σας είπα νωρίτερα, το σχέδιο ανάπτυξης του Έβρου, φαίνεται ότι συνολικά για την περιοχή και με ορίζοντα το 2030 θα κατευθυνθούν πόροι που ξεπερνούν τα 2,83 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν μη τι άλλο ο Έβρος είναι και παραμένει στην κορυφή του κυβερνητικού πολιτικού ενδιαφέροντος ως ένας νόμος που, όπως σας είπα και νωρίτερα, έχει μια τεράστια εθνική, αλλά και παραγωγική σημασία. Αυτή είναι η αλήθεια.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Όσον αφορά την ερώτηση που κάνατε για τη Σαμοθράκη, μπορώ βεβαίως να σας πω ότι με βάση τον κανονισμό, η ένταση της ενίσχυσης στα μικρά νησιά του Αιγαίου, όπως επίσης και στη Σαμοθράκη και στη Θάσο, ανέρχεται στο 75%. Δεν αφορά σε όλη την περιφέρεια, αλλά η Σαμοθράκη είναι σε αυτή την κατηγορία των μικρών νησιών του Αιγαίου που τυγχάνουν του πολύ μεγάλου ποσοστού υποστήριξης μέσα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Άρα, λοιπόν, τα θετικά που θα μπορούσε κανείς να αποτιμήσει αφορούν στο ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο που αφορά στον Έβρο και μόνο, αφορά στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι πυρόπληκτες περιοχές, όπως ο Έβρος, τυγχάνουν μεγαλύτερης μοριοδότησης για τη συγκεκριμένη πρόσκληση, στην οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα για τη μεταποίηση, αλλά αφορά και στο γεγονός ότι για τη Σαμοθράκη υπάρχει πρόβλεψη όπου η ένταση της χρηματοδότησης φτάνει στο 75%.

Είναι αλήθεια ότι σε αυτόν τον σχεδιασμό που κάνουμε για τον πρωτογενή τομέα -και με αυτή τη σκέψη κλείνω, κύριε Πρόεδρε- και της στήριξης που οφείλει να του παράσχει το κράτος, μιας και αναγνωρίζουμε όλοι ότι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι ένα ζήτημα πραγματικά μείζονος σημασίας για όλους αυτούς τους ανθρώπους που ζουν σε ακριτικές περιοχές, όπως είναι ο Έβρος, μας υποχρεώνουν να δημιουργήσουμε άξονες πολιτικής τέτοιους, ώστε να στηριχθεί ένας νόμος, όπως είναι ο Έβρος.

Νομίζω ότι ο στόχος αυτής της πολιτικής είναι οι αγρότες να μείνουν και να συνεχίσουν να παράγουν εκεί που βρίσκονται, αλλά και να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερες δυναμικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, ώστε να δώσουν ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης και απορρόφησης των παραγόμενων προϊόντων που είναι η πρώτη ύλη γι’ αυτή τη διαδικασία, αλλά κυρίως να έχουν αυτόν τον διττό ρόλο ενός νομού που πραγματικά συμβάλλει ουσιαστικά στην παραγωγική διαδικασία της χώρας, αλλά και ενός νόμου που είναι η αρχή της Ελλάδος και της Ευρώπης με τεράστια εθνική σημασία και με τα φώτα του δικού μας ενδιαφέροντος στραμμένα επάνω του.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Newsroom Agronewsbomb