Καθησυχαστικός ότι οι αγρότες της Λάρισας που δεν εξοφλήθηκαν για τις αποζημιώσεις του “Daniel” θα τις λάβουν μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου (περίπου το 38% δεν εξοφλήθηκαν το καλοκαίρι γιατί δεν ήταν έτοιμα τα πορίσματα) και ότι θα αποζημιωθούν σύντομα και οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και μάλιστα με αποζημιώσεις που να τους ικανοποιούν, εμφανίστηκε μιλώντας στο “Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας” ο Καρδιτσιώτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας.

Επίσης ο κ. Τσιάρας δεσμεύτηκε πως μέχρι τέλος του έτους θα υπάρξει πρόγραμμα για την αποζημίωση όλων εκείνων των αγροτών που επλήγησαν από τις θεομηνίες και τα χωράφια τους λόγω μπαζώματος, πολλών φερτών υλικών και χαραδροειδών αυλακώσεων δεν μπόρεσαν φέτος να τα καλλιεργήσουν και για το λόγο αυτό γίνεται καταγραφή, ενώ υπάρχει και ειδικός κωδικός στη σύνταξη του φετινού ΟΣΔΕ όπου αναγράφουν ότι δεν καλλιέργησαν λόγω αυτών των προβλημάτων. Έπρεπε να γίνουν δύο καταγραφές μια από το δορυφόρο ότι πράγματι φέτος οι εκτάσεις αυτές δεν καλλιεργήθηκαν και μία από τον ΟΣΔΕ, ώστε να αρχίσει η διαδικασία για την αποζημίωσή τους, σημείωσε ο υπουργός.

Σε ότι αφορά τη σύνταξη του ΟΣΔΕ ανέφερε πως ήδη έχουν καταχωρηθεί περίπου 545.000 αιτήσεις και απομένουν περίπου 60 με 70 χιλιάδες για τις οποίες υπάρχουν ανοιχτές καρτέλες μέχρι την πλήρη οριστικοποίηση οι οποίες αναμένεται να καταχωρηθούν μέχρι τέλος του μήνα, οπότε δόθηκε και η παράταση, ώστε να τηρηθούν τα χρονικά όρια πληρωμής της προκαταβολής των επιδοτήσεων (τσεκ) περί τα τέλη Οκτωβρίου

Για το θέμα των προβλημάτων που προέκυψαν φέτος με χαμηλές σοδειές σε εαρινές καλλιέργειες όπως στο βαμβάκι και το καλαμπόκι λόγω του καύσωνα ο υπουργός δήλωσε ότι είναι ενήμερος και εξετάζεται αν υπάρχει δυνατότητα να αποζημιωθούν μιας και η ακαρπία λόγω υψηλών θερμοκρασιών δεν εμπίπτει στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Featured Image

Επίσης ο κ. Τσιάρας έβγαλε την είδηση ότι υπήρξε προσφορά για το κλειστό δίκτυο Ταυρωπού και σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή του.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Πηγή: thessaliatv.gr

Featured Image