Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024 , έγινε συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα, αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τον Δήμαρχο Σητείας κ. Γιώργο Ζερβάκη, τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργο Τσιφετάκη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας κ. Μανώλη Μαυροματάκη.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στρατάκος.

Στην συνάντηση έγινε αναφορά σε όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και άπτονται του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , με ιδιαίτερη έμφαση αυτού της αποζημίωσης των αγροτών από την μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου τις περιόδους 2018-2021-2023 και την προβλεπόμενη επίσης μειωμένη για το 2024.

Στα μέχρι τώρα δεδομένα, της ακαρπίας αναφέρθηκε και η πρόβλεψη για μειωμένη παραγωγή τα επόμενα 3 με 4 χρόνια, αφού η αφυδάτωση των ελαιόδεντρων που έχουν υποστεί από την ανομβρία και τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες είναι σε τέτοιο βαθμό που και με τις καλύτερες συνθήκες βροχοπτώσεων δεν θα καρποφορίσουν νωρίτερα.

Σε αυτήν την πραγματική αιτιολόγηση για αποζημίωση επισημάνθηκε ότι η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια και η οικονομία της περιοχής στηρίζεται στην φυσιολογική παραγωγή του ελαιολάδου και ακόμη ότι οι αγρότες μας δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση τα τελευταία χρόνια, ενώ για την ίδια ζημιά στα ελαιόδεντρα, οι παραγωγοί της Λέσβου αποζημιώθηκαν το 2021 από άλλους κρατικούς πόρους, αφού ο ΕΛΓΑ δεν προέβλεπε μέχρι τώρα την κάλυψη αυτής της ζημιάς στο προανθικό στάδιο.

Εκτενής αναφορά επίσης έγινε στον τρόπο λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος με τις ασφυκτικές ημερομηνίες σε συνδυασμό με την προχειρότητα και την ασάφεια των εφαρμοστικών εγκυκλίων, οδηγούν πολλές φορές στην ταλαιπωρία των παραγωγών και σε στρέβλωση στην καταβολή των επιδοτήσεων, αφού δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για διασταυρωτικούς ελέγχους στις αιτήσεις των παραγωγών.

Αναφορά και ιδιαίτερη επισήμανση έγινε στα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά επιδότησης σε 197.000 παραγωγούς που αφορούσαν την περίοδο 2022.

Στα θέματα που συζητήθηκαν συμπεριλήφθηκαν επίσης

Τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων, τα οποία ανέρχονται στα 3,8 δις, καθώς και στις δεσμεύσεις των περιουσιακών στοιχείων των Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων αυτών.

Το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης υδάτινων πόρων, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από γεωτρήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται από τις ελάχιστες βροχοπτώσεις που έχουμε, αναδεικνύει την μεγάλη ανάγκη για ταμιευτήρες νερού στην περιοχή και επιβάλει την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της λιμνοδεξαμενής στις Χοχλακιές που είναι σε εξέλιξη, όπως και την ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του φράγματος του Μαρουλά που έχει ώριμη μελέτη, την αξιοποίηση των λυμάτων του Βιολογικού της Σητείας καθώς επίσης και την πηγή του Αδιάβατου στον Καψά , που εκβάλλει στην θάλασσα.

Δεν παραλήφθηκε να αναφερθεί επίσης, η αναγκαιότητα στελέχωσης της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του Νομού Λασιθίου, καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι της περιοχής λόγω της μειωμένης βλάστησης και ανθοφορίας , από τις ελάχιστες βροχοπτώσεις και τις αυξημένες και παρατεταμένες θερμοκρασίες.

Ο Υπουργός κ. Τσιάρας άκουσε με προσοχή της τοποθετήσεις της επιτροπής και έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα την εξεύρεση του τρόπου αποζημίωσης των παραγωγών από την ακαρπία, κυρίως από Ευρωπαϊκούς πόρους , αφού ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές του προανθικού σταδίου και ακόμη γιατί οι εθνικοί πόροι είναι μικροί σε σχέση με τις ζημιές που αντιμετωπίζουν όλες οι καλλιέργειες στην Ελλάδα , λόγω της κλιματικής αλλαγής και δεν επαρκούν για ουσιώδης αποζημιώσεις.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην αλλαγή του πλαισίου αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ και στην προσαρμογή του, σύμφωνα με τις κλιματολογικές συνθήκες οι οποίες μεταβάλλονται με γοργούς ρυθμούς.

Σε ότι αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέφερε ότι είναι σε επιτήρηση, με σκοπό την αναμόρφωση και αναδιάρθρωση , σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ, με στόχο την καλύτερη, διαφανή και δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεων καθώς και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του αγροτικού κόσμου σε αυτόν.

Για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, δεσμεύτηκε να συμψηφιστούν σε τρεις με τέσσερις δόσεις , προκειμένου να μην προκαλέσουν ιδιαίτερο πρόβλημα στους αγρότες.

Για τα δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, τα αναφερόμενα ως «κόκκινα δάνεια» , ανέφερε ότι γίνεται επεξεργασία σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης τους , σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών , την Τράπεζα της Ελλάδος και το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το οποίο σύντομα θα τεθεί υπόψιν του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους.

Για την αντιμετώπιση της ανομβρίας και λειψυδρίας αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση και ολοκλήρωση της λιμνοδεξαμενής Χοχλακίων και βλέπει θετικά την ένταξη σε χρηματοδότηση του μεγάλου έργου , αυτό του φράγματος του Μαρουλά.

Γενικά ο κ. Υπουργός αντιμετώπισε θετικά όλα τα θέματα που συζητήθηκαν και διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η κυβέρνηση σε κεντρικό επίπεδο, προωθούν την ενίσχυση των μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων και εκτάκτων γεγονότων, με την εξασφάλιση πόρων τόσο από την ΚΑΠ, όσο και από άλλες εθνικές και ευρωπαϊκές πηγές.

Επίσης ανέφερε την σύσταση ειδικών Ταμείων για την κάλυψη της απώλειας γεωργικού εισοδήματος, κυρίως από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, παράλληλα με την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις.

Τέλος ο κ. Υπουργός αποδέχτηκε την πρόταση της επιτροπής να επισκεφτεί την Σητεία.

Ο Πρόεδρος

Μανώλης Μαυροματάκης

Πηγή: sitiafm.blogspot.com

Featured Image