Την ανάγκη να μεταλλαχθεί το μοντέλο παραγωγής στη χώρα μας ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και στις απαιτήσεις της νέας εποχής, υπογράμμισε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τονίζοντας εμφατικά ότι η βιωσιμότητα είναι η λέξη κλειδί για τον πρωτογενή τομέα, επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην ποιότητα και στην ανταγωνιστικότητα των αγροτικών της προϊόντων.

Με αφορμή την έναρξη της 88ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη (7-15/9), ο κ. Τσιάρας πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην πόλη και σήμερα επισκέφθηκε συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις και υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνοδευόμενος από τον αρμόδιο υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον υφυπουργό Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και τους βουλευτές Β΄Θεσσαλονίκης Θόδωρο Καράογλου και Φάνη Παππά, τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο και τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργο Κεφαλά.

Διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους αγρότες, καθώς η στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί βασική της προτεραιότητα, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές περιοχές της πρωτογενούς παραγωγής και στη συνάντησή του με τον πρόεδρο και τα μέλη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης παρατήρησε ότι “πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα και ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, δίνοντάς τους προστιθέμενη αξία. Τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, θα μας βοηθήσουν να ανοίξουμε περισσότερους δρόμους σε ό,τι αφορά στην εξαγωγική δραστηριότητα της οικονομίας μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε προοπτική αειφορίας”.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται η συνεργασία και συνεννόηση της πολιτείας και των παραγωγών και σημειώνοντας ότι έχουν ξεπεραστεί οι “ασθένειες” του παρελθόντος κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους σε συνεργασία από κοινού “μέσα από σταθερούς κανόνες”, όπως, υπογράμμισε. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του rebranding των ελληνικών προϊόντων, επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στο χώρο και με συγκεκριμένη στρατηγική.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εταιρικής Αγροτικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ ΑΕ), Χρήστος Τσιχήτας, συμφωνώντας με τις επισημάνσεις του ΥΠΑΑΤ, πρόσθεσε ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες της αγοράς από όλους και αναφερόμενος στην παραγωγική δύναμη της Θεσσαλονίκης είπε ότι στην περιοχή παράγεται το 75% ρυζιού της χώρας, ενώ σημαντική είναι η συμβολή της στην παραγωγή βάμβακος και σίτου. Γνωστοποίησε δε ότι με πρωτοβουλίες της ΕΑΣΘ, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει συσταθεί η Διεπαγγελματική Οργάνωση Οσπρίων.

Featured Image

Στη συνάντηση που έγινε στην έδρα της ΕΑΣΘ στην ΒΙΠΕ Σίνδου, μετείχαν ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος Θύμιος Φωτεινός, ο αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ρυζιού Χρήστος Γκατζάρας, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Χρήστος Τσομπάνος, ο πρόεδρος του ΑΣ Χαλάστρας Β΄Βασίλης Κουκουρίκης και ο πρόεδρος του ΑΣ Κουφαλίων Χρήστος Μουλάς.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο ΥΠΑΑΤ επισκέφθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, την Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη Σ.ΕΜΠΟ, τον Συνοριακό Σταθμό Κτηνιατρικού Ελέγχου και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια περιορισμού και εκρίζωσης της πανώλης. Τους ευχαρίστησε επίσης για τη γενικότερη συμβολή τους στο πρόγραμμα τακτικών και εκτάκτων ελέγχων του υπουργείου με στόχο την ασφάλεια των Τροφίμων. Στο μεταξύ, όντας στην ΒΙΠΕ Σίνδου, ο κ. Τσιάρας επισκέφθηκε το Τμήμα Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών και το Τμήμα Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων Κεντρικής Μακεδονίας.

Ελ. Αλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Featured Image