Ιταλοί και Έλληνες έμποροι διαγκωνίζονται αυτή την περίοδο για να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες ποσότητες, καθώς υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και μειωμένη παραγωγή και στη γειτονική Ιταλία, που ζητά πολύ κάστανο.

Στη Μελιβοία που παράγει τα ονομαστά κάστανα, η συλλογή έχει προχωρήσει κατά τα 2/3, όπως μας λέει ο κ. Κρανιώτης πρόεδρος στον τοπικό Συνεταιρισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο “είμαστε στην τρίτη χρονιά με μεγάλα προβλήματα. Από πέρσι είμαστε 50% κάτω και έχουμε μεγάλη ακαρπία. Αυτό οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η ξηρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες κατά την καρπόδεση συν τη σφήκα που έχει κάνει ζημιά στον οφθαλμό με αποτέλεσμα την ατροφία του. Είναι τρίτη χρονιά που οι παραγωγοί μας θα έχουν μειωμένο εισόδημα και το κακό είναι ότι τα κάστανα δεν έχουν μπει σε κανένα πακέτο ενίσχυσης, ούτε για τον Daniel, όπως έγινε με τα μήλα. Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε προβλήματα από μύκητα, ενώ και όσα είναι και μαζεύονται έχουν καλή ποιότητα. Οι τιμές είναι στα περσινά επίπεδα”

Προβληματισμένος εμφανίζεται και ο Νίκος Τσιντσιράκος, παραγωγός από την περιοχή της Μελιβοίας. Όπως μας εξηγεί: “Τα κάστανα είναι πολύ λίγα και η καταστροφή μεγάλη για μια ακόμα χρονιά στην περιοχή της Μελιβοίας. Δεν έχει αρρώστια αλλά δεν έχει κάστανο, κάηκαν από την ξέρα, τη ζέστη και τη σφήκα. Είναι ο τρίτος χρόνος καταστροφής, τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τη φαιά σήψη.. Φέτος έχουμε μικροκαρπία και ακαρπία έως 90%. Ξέρω παραγωγούς με 35 στρέμματα που μάζευαν 15 τόνους και φέτος δεν θα πάρουν ούτε 1 τόνο. Οι τιμές είναι μέχρι 3,5 ευρώ τα λίγα τα καλά και από 1 ευρώ ξεκινάνε οι τιμές στα μικρά.

Featured Image

Καλύτερη είναι η εικόνα στο Κεράσοβο Αιτωλοακαρνανίας. Όπως μας λέει ο Γιάννης Πετρόπουλος, καλλιεργητής με 30 στρέμματα: “σε λίγες ημέρες ολοκληρώνουμε την συλλογή. Τα κάστανα τα ζητάνε, γίνεται χαμός από το εμπόριο. Έχουν έρθει έμποροι Ιταλοί και Έλληνες πολλοί. Η παραγωγή είναι ελαφρώς μειωμένη, αλλά όχι τόσο όσο σε άλλες περιοχές και στην Ιταλία. Οι τιμές είναι σε τέσσερις κατηγορίες. Τα πρώτα, τα έξτρα είναι στα 3,4 ευρώ το κιλό, μετά πάνε στα 3,1 ευρώ, στα 2 και τα πιο μικρά και τα σχισμένα στο 1 ευρώ το κιλό”.

Ο κ. Γιάννης Δεσποτάκης, παραγωγός από τα Χανιά τόνισε τέλος μιλώντας στο Agronewsbomb: “έχει ξεκινήσει η συλλογή στην πρώιμη ποικιλία. Το θετικό είναι ότι είναι χοντρά τα κάστανα, αλλά επειδή δεν έχει βρέξει είναι αρκετά πάνω στα δέντρα. Βλέπουμε με αισιοδοξία τη χρονιά ως προς την παραγωγή αλλά θέλουμε βροχή. Οι τιμές δεν έχουν εμφανιστεί, αλλά είναι 5 ευρώ στην λαϊκή. Φαιά σήψη δεν έχουμε καθόλου εδώ”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image